ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ;
Μια παιδίατρος εξηγεί αν είναι απαραίτητη η λήψη προβιοτικών όταν ένα παιδί παίρνει αντιβίωση και τονίζει τι πρέπει πραγματικά να προσέχουμε.
Κανένας γονιός δεν θέλει να λαμβάνει το παιδί του μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, όμως κάποιες περιόδους αυτό είναι αναπόφευκτο. Στόχος των αντιβιοτικών είναι να καταπολεμούν τα βακτήρια, τα οποία προκαλούν στο παιδί πυρετούς, οιδήματα και άλλα συμπτώματα λοίμωξης. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα αντιβιοτικά μπορούν πολύ γρήγορα να επαναφέρουν το παιδί στην πρότερη καλή του υγεία.
Σε ορισμένες ασθένειες είναι, λοιπόν, απαραίτητα. Όμως δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση και ο λόγος είναι ο εξής: Δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή. Υπάρχουν πολλοί τύποι βακτηρίων που φυσιολογικά ζουν στο δέρμα μας, στους πνεύμονες και στον γαστρεντερικό σωλήνα, και είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα αντιβιοτικά, όμως, δεν έχουν την ιδιότητα να «σκοτώνουν» μόνο τα «κακά» βακτήρια, επιτίθενται και σε αυτά, τα «καλά».
Τότε μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και αναστάτωση στο στομάχι. Σύμφωνα με τον παιδιατρικό γαστρεντερολόγο Bhaskar Gurram, έρευνες έχουν δείξει ότι από το 1/3 έως τα μισά παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά μπορεί να εμφανίσουν αντίστοιχες παρενέργειες. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς τότε, λέει ο γιατρός, είναι να εξασφαλίσουν ότι το παιδί πίνει πολύ νερό. Δεν είναι λίγοι, όμως, και αυτοί που συνιστούν, μαζί με την αντιβίωση, να πάρει και προβιοτικά.
Χρειάζονται τα παιδιά προβιοτικά όταν παίρνουν αντιβίωση;
Ακούμε πολλές φορές ότι οι καλύτερος τρόπος για να αποφύγει ένα παιδί τις στομαχικές και εντερικές διαταραχές από τα αντιβιοτικά είναι να ξεκινήσει παράλληλα να παίρνει και προβιοτικά. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν κάποιες έρευνες που επιβεβαιώνουν ορισμένα προληπτικά οφέλη από τα προβιοτικά, ωστόσο η λήψη τους δεν είναι υποχρεωτική.
Όπως λέει στο OW η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, «συνηθίζεται να προσφέρουμε προβιοτικά στο παιδί χωρίς να είναι απαραίτητη συνθήκη. Κακό δεν θα του κάνουν και σίγουρα προστατεύουν το έντερό του. Ο λόγος είναι ότι η αντιβίωση σκοτώνει τα “καλά” μικρόβια του εντέρου, οπότε το προβιοτικό φροντίζει να υπάρχει μια ισορροπία».
Η παιδίατρος τονίζει: «Η λήψη προβιοτικών είναι απαραίτητη σε παιδιά που κάνουν συχνή χρήση αντιβίωσης, που έχουν πάρει πολλές φορές μέσα στη χρονιά δηλαδή, οπότε μπορεί η χλωρίδα του εντέρου να έχει υποστεί κάποια βλάβη. Με μία χρήση αντιβίωσης δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα συμβεί, αλλά σίγουρα τα προβιοτικά έχουν να προσφέρουν».
Σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, είναι η σωστή συντήρηση της αντιβίωσης. «Πρέπει να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία, όποιο φάρμακο κι αν παίρνουμε. Γιατί, παραδείγματος χάριν, υπάρχουν φάρμακα, όπως ένα σκεύασμα κορτιζόνης, που τα βάζεις στο ψυγείο πριν τα ανοίξεις και μετά τα αφήνεις εκτός. Αυτό, όμως, δεν το γνωρίζουν πολλοί».