ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ
Το ότι έχεις πλυντήριο πιάτων εδώ και χρόνια δεν σημαίνει ότι ξέρεις και πώς να το χρησιμοποιείς σωστά. Είναι πολύ πιθανό να το γεμίζεις βιαστικά και στην τύχη. Διάβασε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκτελείς ακόμα κι αυτήν την καθημερινή αγγαρεία, για πιο καθαρά σκεύη.
Πήρες επιτέλους αυτό το πλυντήριο πιάτων που τόσο καιρό ήθελες και έλυσες τον καθημερινό πονοκέφαλο που λέγεται πλύσιμο πιάτων στο χέρι. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να εκτελείς την αγγαρεία αυτή μηχανικά και βιαστικά, πέφτοντας σε μικρά λάθη που επηρεάζουν την απόδοση της πλύσης.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις προτιμήσεις που έχει ο καθένας (αν και οι δουλειές του σπιτιού είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν συχνά σε συγκρούσεις τα ζευγάρια που συμβιώνουν). Το να χρησιμοποιείς το πλυντήριο πιάτων με τον σωστό τρόπο σε βοηθά να έχεις καθαρά πιάτα.
Πώς θα γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων
Για αρχή, διάβασε το φυλλάδιο με τις οδηγίες, ώστε να δεις ποια αντικείμενα δεν πρέπει να πλένονται εκεί (π.χ. πλαστικά που δεν διαθέτουν τη σχετική σήμανση, σερβίτσια αντίκες, κρύσταλλα, αιχμηρά αντικείμενα, πορσελάνες με διάκοσμο).
Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα που να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των εκτοξευτήρων, όπως κουτάλες με μακριές λαβές. Αν ο βραχίονας δεν μπορεί να περιστραφεί σωστά, δεν μπορεί να διανείμει αποτελεσματικά το νερό και το απορρυπαντικό.
Εφόσον οι βραχίονες του πλυντηρίου πιάτων ψεκάζουν νερό από το κέντρο προς τα έξω, ό,τι είναι στραμμένο προς το κέντρο θα καθαρίζεται καλύτερα. Επομένως, βάλε τα πιο βρώμικα μέρη των πιάτων και των σκευών να «κοιτούν» το κέντρο.
Μην εμποδίζεις την περιοχή μπροστά από τη θήκη του απορρυπαντικού, ώστε να ανοίξει κανονικά και να απελευθερώσει όλο της το περιεχόμενο. Βάλε, λοιπόν, τις μεγάλες επιφάνειες, όπως οι σανίδες κοπής και τα ταψιά, κατά μήκος του πίσω μέρους ή στα πλάγια της κάτω σχάρας (με τη βρώμικη πλευρά στραμμένη προς το κέντρο).
Αφαίρεσε όλες τις ετικέτες από τα βάζα και τα υπόλοιπα σκεύη. Διαφορετικά, μπορείς να βρεις κομματάκια τους κολλημένα στα ποτήρια σου, ενώ μπορεί να βουλώσουν οι ψεκαστήρες.
Όσο δελεαστικό κι αν είναι το να στριμώξεις όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα και ποτήρια μέσα στο πλυντήριο, μην το κάνεις. Αν το κάνεις, θα καταλήξεις με βρώμικα πιάτα, αφού το νερό δεν θα μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία.
Καθαρίζεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο;
Μην ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο. Γιατί; Γιατί τα απορρυπαντικά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντιδρούν με τα σωματίδια τροφίμων που βρίσκονται στα βρώμικα πιάτα. Αν, λοιπόν, έχεις καθαρίσει τα πιάτα προκαταβολικά, τότε τα ένζυμα των απορρυπαντικών δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Επιπλέον, πολλά από τα σημερινά πλυντήρια πιάτων διαθέτουν τεχνολογία που διανέμει τη σωστή ποσότητα νερού και γνωρίζει πόση ώρα θα κρατήσει ο κύκλος πλύσης. Αν ο αισθητήρας θολότητας νερού δεν εντοπίζει βρώμικο νερό, το πλυντήριο πιάτων θα κάνει πιο σύντομο κύκλο και δεν θα καθαρίσει σωστά τα πιάτα.
Πώς να προσθέσεις το απορρυπαντικό
Όταν προσθέτεις τα απορρυπαντικά, πρόσεξε το καπάκι της θήκης να έχει κλείσει σωστά. Εάν όχι, το απορρυπαντικό θα απελευθερωθεί πολύ νωρίς και τα πιάτα δεν θα καθαριστούν. Επίσης, μην προσθέτεις περισσότερο απορρυπαντικό από το συνιστώμενο, ακόμη και όταν τα πιάτα είναι πολύ βρώμικα. Η μεγάλη ποσότητα μπορεί να θολώσει τα γυάλινα σκεύη και να μην απομακρυνθεί σωστά.