ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ 3 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥΣ
Το μπρόκολο, τα καρότα και οι πατάτες είναι τρεις υγιεινές τροφές που πολλοί συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μπορεί όμως να καταστρέψουμε τα θρεπτικά συστατικά τους, αν δεν τις μαγειρέψουμε σωστά.
Νόμιζα ότι μαγειρεύω σωστά τις πατάτες, μέχρι που έγραψα αυτό εδώ το άρθρο. Τότε κατάλαβα ότι το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν πλήρως δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος, τουλάχιστον αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις βιταμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά αυτής της τροφής.
Εκτός από τις πατάτες, ανάλογο χειρισμό κατά το μαγείρεμα χρειάζονται και άλλες τροφές, όπως το μπρόκολο και το καρότο. Αν τις αγαπάτε κι εσείς, διαβάστε ποιες μεθόδους μαγειρικής να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε.
1. Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει συνδέσει το όνομά του με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και την προστασία από την Covid-19. Ο πιο υγιεινός τρόπος να το μαγειρεύουμε είναι στον ατμό, καθώς έτσι διατηρούνται οι περισσότερες από τις θρεπτικές ουσίες του, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και της βιταμίνης Κ. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι γρήγορη και δεν απαιτεί πολύ νερό, ελαχιστοποιώντας την απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Από την άλλη, το βράσιμο ή οποιαδήποτε παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά του λαχανικού.
2. Καρότα
Τα καρότα είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή. Περιέχουν μεταξύ άλλων την πολύτιμη β-καροτίνη, μια ουσία που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα καρότα ανήκουν στις τροφές που είναι πιο ωφέλιμες όταν καταναλώνονται μαγειρεμένες και όχι ωμές. Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το βράσιμο όσο και το μαγείρεμα στον ατμό αυξάνουν τα επίπεδα της Β-καροτίνης.
Προτιμήστε να μαγειρεύετε τα καρότα ολόκληρα, καθώς το κόψιμο μπορεί να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά κατά 25%. Γενικά, όταν το μαγείρεμα ολόκληρων λαχανικών δεν σας βολεύει, φροντίστε να τα κόβετε σε μεγάλα ομοιόμορφα κομμάτια. Έχετε κατά νου ότι όσο πιο πολύ ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε στις θρεπτικές ουσίες τους. Και δοκιμάστε τη συνταγή μας για καρότα ψητά στον φούρνο!
3. Πατάτες
Οι πατάτες περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και τις βιταμίνες Ε και C. Ο τρόπος που θα τις μαγειρέψουμε επηρεάζει το αν ο οργανισμός μας θα επωφεληθεί τελικά από αυτά τα συστατικά. Το ψήσιμο της πατάτας στον φούρνο διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της, ενώ ένας υγιεινός τρόπος να τις μαγειρεύουμε είναι να τις ψήνουμε με τη φλούδα, η οποία αυξάνει τη διατροφική αξία της τροφής.
Αν προτιμάτε τις πατάτες βραστές, έχετε κατά νου ότι το βράσιμο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του καλίου. Μάλιστα, όσο περισσότερη ώρα βράζετε τις πατάτες, τόσο περισσότερα ωφέλιμα συστατικά χάνονται.
Τέλος, το τηγάνισμα της πατάτας σε λάδι αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα της τροφής σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των τρανς λιπαρών που σχετίζονται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.