ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
Χίλια δύο μαθήματα φροντίζουν οι γονείς να δώσουν καθημερινά στα παιδιά τους. Υπάρχει, όμως, ένα –το σημαντικότερο– που λίγοι θυμούνται να διδάξουν.
Πάτα λίγο το Rewind και θυμήσου τι έμαθες στο παιδί σου την τελευταία εβδομάδα: Να πλένει πάντα τα χέρια του μετά την τουαλέτα. Να ντύνεται πιο ζεστά όταν έξω έχει κρύο. Να τοποθετεί το πιάτο του στον νεροχύτη αφού τελειώσει το γεύμα του. Του θύμησες πολλές φορές να λέει καλημέρα το πρωί σε όσους συναντά. Κάνατε μαζί επανάληψη στην ορθογραφία και του έμαθες το γνωστό ποιηματάκι «όταν περνάς μια πόρτα βάλε ει», για λέξεις όπως το «φαρμακείο». Του έμαθες πολλά ακόμα που ίσως ξεχνάς αυτή τη στιγμή και είναι όλα αφάνταστα σημαντικά για την πορεία της ζωής του.
Για θυμήσου τώρα λίγο καλύτερα: Πώς να απολαμβάνει τη ζωή του έδειξες;
Η Eva Moskowitz, οικογενειακή σύμβουλος, συγγραφέας και μητέρα τριών παιδιών η ίδια, έχει διαπιστώσει από τις συνεργασίες της με δεκάδες γονείς ότι είναι λίγοι αυτοί που φροντίζουν να «διδάξουν» τα παιδιά τους πώς να απολαμβάνουν τη ζωή. «Και μπορεί αυτό να ακούγεται σαν κάτι που είναι στη φύση των παιδιών να κάνουν έτσι κι αλλιώς, ωστόσο βλέπουμε ότι πολλά χαρούμενα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται μη χαρούμενοι (αν όχι δυστυχισμένοι) ενήλικες. Έχει διαφορά, λοιπόν, το να απολαμβάνεις τη ζωή ως μικρό παιδί και το να προετοιμάζεσαι για μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή», λέει.
Τα παιδιά μπερδεύουν την έννοια «ευτυχία»
«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι όταν η ζωή τους περιλαμβάνει κάποιας μορφής ουσιαστική, παραγωγική δραστηριότητα. Δυστυχώς, όμως, μας γίνεται διαρκώς πλύση εγκεφάλου με το μήνυμα ότι η ευτυχία έρχεται μέσα από την κατανάλωση», συνεχίζει η Moskowitz.
Καταλήγουμε, λοιπόν, ένα ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου, αντί να ανέβουμε π.χ. σε ένα βουνό, να το περνάμε στα μεγάλα εμπορικά κέντρα χαζεύοντας βιτρίνες, με τα παιδιά να μας τραβολογούν σε καταστήματα από τα οποία θέλουν να αγοράσουν τα πάντα.
Ο χρόνος αυτός στα καταστήματα, ο ελεύθερος χρόνος χαράς και σύνδεσης μαζί μας, μεταφράζεται στο μυαλό του παιδιού ως «ευτυχία». «Ακόμα κι αν το παιδί δεν είναι ο άμεσος παραλήπτης της διαφήμισης, εκτίθεται στην κουλτούρα που αυτή έχει δημιουργήσει».
Πώς θα διδάξεις στο παιδί να απολαμβάνει πραγματικά τη ζωή
Η Moskowitz συμβουλεύει να μην ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία. Αυτό θα το πετύχουμε όταν δεν τους αγοράζουμε διαρκώς δώρα.
«Η ιδέα ότι εκφράζεις την αγάπη σου για κάποιον χαρίζοντάς του δώρα μπορεί κάποτε να είχε κάποιο νόημα. Στις μέρες μας, όμως, τα παιδιά παίρνουν διαρκώς τόσα πολλά δώρα που κάθε συναισθηματική αξία σχεδόν χάνεται».
Τι μπορείς να κάνεις; Στα δικά σου γενέθλια ανακοίνωσε στην οικογένεια πως αντί για δώρο θέλεις να κάνετε κάτι όλοι μαζί, π.χ. να μαγειρέψετε, να πάτε μια εκδρομή ή ακόμα και ένα ταξίδι. Κάτι πραγματικά διασκεδαστικό και αξιομνημόνευτο, δηλαδή.
Και δοκίμασε να «εντάξεις» την ιδέα αυτή στην καθημερινότητά σας: Αργά το απόγευμα, όταν τελειώσουν με τα μαθήματα, παίξε μαζί τους ένα επιτραπέζιο – δείξε τους πόση χαρά μπορεί να σας δώσει αυτό. Φώναξέ τα στην κουζίνα για να φτιάξετε όλοι μαζί ένα κέικ. Πάρε τα αγκαλιά στον καναπέ και δείτε μια ταινία ή πρότεινέ τους να βγείτε για περπάτημα για να χαλαρώσετε έπειτα από μια δύσκολη μέρα. Το Σαββατοκύριακο, η φύση είναι πάντα ο καλύτερος προορισμός, ενώ και μια επίσκεψη σε μουσείο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τους μάθεις την απόλαυση μιας πνευματικής δραστηριότητας.
«Διδάσκοντας τα παιδιά την αξία των μικρών αυτών απολαύσεων της ζωής, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να γίνουν μεγαλώνοντας πιο ευτυχισμένοι ενήλικες », καταλήγει η Moskowitz.