iStock

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΠΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ

Τα παυσίπονα υπάρχουν για να μας ανακουφίζουν. Σε ένα είδος πόνου, όμως, μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Τα παυσίπονα υπάρχουν για να μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα όταν ένας έντονος πόνος μας ταλαιπωρεί. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν σε πονά ανυπόφορα το κεφάλι σου είναι να πάρεις ένα αναλγητικό. Το ίδιο κι αν υποφέρεις από μυϊκούς πόνους, π.χ. από κράμπες περιόδου.

Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο είδος πόνου, κατά τον οποίον τα παυσίπονα θα πρέπει να αποφεύγονται – εκτός, βέβαια, αν η οδηγία του θεράποντος ιατρού σου είναι διαφορετική. Μάθε ποιος είναι αυτός και τι εναλλακτικές μπορείς να δοκιμάσεις για να ανακουφιστείς από τις έντονες ενοχλήσεις.

Όταν έχεις στομαχόπονο απόφυγε το παυσίπονο

Ο στομαχόπονος είναι ένας πόνος που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο Suneeta Krishnareddy, καθηγήτρια του Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, «στους ενήλικες οι περισσότεροι στομαχόπονοι κατά κανόνα δεν είναι σοβαροί και δεν διαρκούν πολύ. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε “καούρες” και δυσπεψία, ωστόσο μπορεί να υποδηλώνουν κάποια βλάβη σε οποιοδήποτε όργανο του γαστρεντερικού συστήματος ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Επιπλέον, ο στομαχόπονος μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερίτιδας ή δηλητηρίασης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που όταν βιώνουν έντονο στρες αυτό “ξεσπά” στο στομάχι».

Η ίδια λέει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως μπορούν να καταλάβουν πού οφείλεται ο στομαχόπονός τους. Αν π.χ. ξεκίνησε ξαφνικά, έπειτα από κατανάλωση κάποιας τροφής, ή αν είναι κάτι που τους συμβαίνει συχνά. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη και σε αυτήν πρέπει να δοθούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τον πόνο».

Σε ποιον πόνο δεν πρέπει να παίρνεις ποτέ παυσίπονο
iStock

Τι να κάνεις και τι όχι όταν πονά το στομάχι σου

Η ίδια επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με έναν κοινό πονοκέφαλο, το αναλγητικό δεν είναι το φάρμακο που θα ανακουφίσει τον στομαχόπονο. «Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη και η ναπροξένη, στον στομαχόπονο. Τα φάρμακα αυτά είναι “βαριά” για το στομάχι και μπορούν να κάνουν τον πόνο χειρότερο. Το ίδιο ισχύει και με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ».

Η παρακεταμόλη είναι ένα πιο ήπιο αναλγητικό και ίσως δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ενόχληση, οπότε είναι πιο ασφαλές να λαμβάνεται, ειδικά αν ο στομαχόπονος συνοδεύεται και από πυρετό. Και πάλι, όμως, ζήτα τη συμβουλή του γιατρού σου πριν τη λάβεις.

Σε ποιον πόνο δεν πρέπει να παίρνεις ποτέ παυσίπονο
iStock

Αν ο στομαχόπονος προέρχεται από δυσπεψία, ένα αντιόξινο φάρμακο μπορεί να σε βοηθήσει, ενώ αν υποφέρεις από διάρροιες χωρίς πυρετό ενδεχομένως ο γιατρός σου να σου συστήσει ένα αντιδιαρροϊκό. Μην το λάβεις όμως πριν επικοινωνήσεις μαζί του, γιατί η διάρροια είναι και ένας τρόπος να «καθαρίζει» ο οργανισμός από παθογόνα.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host and Microbe από ομάδα παθολόγων και γαστρεντερολόγων του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης, οι οποίοι μελέτησαν τον ανοσοποιητικό μηχανισμό που προκαλεί τη διάρροια, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Η διάρροια παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκκαθάριση των παθογόνων οργανισμών, στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, περιορίζοντας έτσι τη σοβαρότητά της.

Τόνισαν, βέβαια, ότι καθώς η επαναλαμβανόμενη διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών, είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών υγρών ή σκευασμάτων με ηλεκτρολύτες.

Σε ποιον πόνο δεν πρέπει να παίρνεις ποτέ παυσίπονο
iStock

Πώς να ανακουφίσεις τον στομαχόπονο με φυσικούς τρόπους

  • Ξεκίνα αυστηρή δίαιτα: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν πονά το στομάχι σου είναι να περιορίσεις τη διατροφή σου αυστηρά σε μπανάνα, ρύζι και ψωμί, τουλάχιστον κατά τις ώρες που διαρκούν τα συμπτώματα. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τον γιατρό σου μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις τρόφιμα.
  • Πιες ένα χαμομήλι: Είναι γνωστό πως το χαμομήλι έχει ανακουφιστικές ιδιότητες για το ενοχλημένο στομάχι. Ένα ζεστό χαμομήλι χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και μειώνει τις κράμπες και τους εντερικούς σπασμούς.
  • Αν έχεις εμέτους αύξησε την κατανάλωση νερού για να μην κινδυνεύσεις από αφυδάτωση.
  • Δοκίμασε λίγο τζίντζερ: Αν σου αρέσει η γεύση σου, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει το ερεθισμένο στομάχι. Επιπλέον, περιέχει χημικά που επιταχύνουν τις συσπάσεις του στομάχου, έτσι ώστε να αποβάλει ταχύτερα τυχόν τροφές που το έχουν ενοχλήσει.
  • Αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη: Σε κάποιες περιπτώσεις ένα αναψυκτικό χωρίς καφεΐνη μπορεί να ανακουφίσει άτομα με ενοχλήσεις στο στομάχι.
  • Βάλε μια ζεστή κομπρέσα: Θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες γύρω από την κοιλιά και ενδεχομένως να σε ανακουφίσει από τη ναυτία και τον πόνο.

Πότε να επισκεφθείς γιατρό

Σύμφωνα με την Krishnareddy, «αν ο στομαχόπονος είναι ανυπόφορος, αν διαρκεί παραπάνω από δύο ημέρες, ή αν έχεις και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια βάρους, εμέτους και διάρροια, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με γιατρό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λιγότερο από το 2% των στομαχόπονων απειλούν τη ζωή ή απαιτούν κάποια χειρουργική επέμβαση, ωστόσο οι οδηγίες του γιατρού θα σε βοηθήσουν αναρρώσεις ταχύτερα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.