ΓΙΑΤΙ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ)
Πολλές φορές η επίσκεψη στον οδοντίατρο μάς αφήνει –εκτός από ένα πονεμένο δόντι– και ένα κεφάλι που βουίζει. Αν το παθαίνεις κι εσύ, διάβασε πώς να βγεις από αυτή τη δυσάρεστη θέση.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι μια ευχάριστη υπόθεση για πάρα πολύ κόσμο. Προσωπικά, κάθε φορά που έρχεται η ώρα να επισκεφθώ την οδοντίατρό μου, θυμάμαι τα λόγια που μου είπε αστειευόμενη την τελευταία φορά (για την ακρίβεια λίγο πριν μου μπήξει την ένεση): «Το ξέρεις ότι δεν ήρθες για καλό σήμερα εδώ»!
Το χειρότερο, όμως, κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο πόνος που πρέπει να υποστείς καθώς ξαπλώνεις ανάσκελα στην ιατρική καρέκλα. Το ζήτημα είναι το τι θα ακολουθήσει μετά την επίσκεψη. Θα μπορείς να μιλήσεις ή να φας; Και πόσο θα διαρκέσει αυτή η ταλαιπωρία;
Άλλη μια κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί άνθρωποι μετά από μια οδοντιατρική πράξη είναι ο πονοκέφαλος. Είναι λογικό να πονάει το κεφάλι σου μετά τον οδοντίατρο; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Και υπάρχει λόγος ανησυχίας;
3 λόγοι που έχεις πονοκέφαλο μετά τον οδοντίατρο
1. Άγχος: Ο συνήθης ύποπτος
Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν άγχος και ένταση όταν πρέπει να πάνε οδοντίατρο. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία τάσης, ένα είδος κεφαλαλγίας αρκετά συνηθισμένο αλλά και εξίσου ενοχλητικό.
Παράλληλα, το άγχος θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο και με έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα λόγω άγχους ενόψει του επερχόμενου ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, είναι πιθανό να εμφανίσετε πονοκέφαλο αργότερα μέσα στη μέρα εξαιτίας της αϋπνίας.
– Αντιμετώπιση:
Για να κάνετε το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο πιο άνετο, μοιραστείτε τους φόβους σας μαζί του. Μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη θεραπεία σας ή την ταχύτητα με την οποία εργάζεται, ή να σας χορηγήσει κάποιο ειδικό παυσίπονο.
2. Σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας
Το άγχος που μπορεί να νιώθει κανείς πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο ενδέχεται να οδηγήσει σε σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, το οποίο πιέζει τους μυς της γνάθου με αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλου.
– Αντιμετώπιση:
Και πάλι, μπορείτε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για να δείτε αν μπορεί να κάνει προσαρμογές έτσι ώστε η διαδικασία να είναι λιγότερο επίπονη.
Άλλες τεχνικές ανακούφισης από το άγχος περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μικρής anti-stress μπάλας ή το να κλείσετε τα μάτια και να φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα χαρούμενο μέρος (για παράδειγμα, σε μια παραλία) προκειμένου να ξεχαστείτε.
3. Ο πόνος προκαλείται από το τέντωμα του σαγονιού
Το γεγονός ότι κρατάμε ανοιχτό το στόμα μας για μεγάλο διάστημα μπορεί να καταπονήσει το σαγόνι, προκαλώντας σπασμό στους μυς που υπάρχουν στην περιοχή και κατ' επέκταση πονοκέφαλο.
– Αντιμετώπιση:
Το απαλό μασάζ στην περιοχή με τα δάχτυλα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης.
Πόσο ανησυχητικός είναι ο πονοκέφαλος μετά τον οδοντίατρο;
Πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για έναν σύντομο ή ήπιο πονοκέφαλο μετά την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Στην πραγματικότητα, για μερικούς ανθρώπους, ακόμη και ένας απλός καθαρισμός (ιδιαίτερα αν υπάρχει πέτρα στα δόντια) μπορεί να προκαλέσει πόνο στα ούλα, με αποτέλεσμα πόνο στη γνάθο και το κεφάλι.
Ωστόσο, αν καθώς περνούν οι μέρες ο πονοκέφαλός δεν υποχωρεί, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη ή αλλαγές στην όραση, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας.