ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΩΣΕΙΣ
Αν ανήκεις σε εκείνους που είναι πιο επιρρεπείς στις φθινοπωρινές ιώσεις, διάβασε τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και πάρε τα μέτρα σου.
Τον τελευταίο καιρό ακούω σχεδόν καθημερινά από φίλους και γνωστούς ότι είναι στο σπίτι με πυρετό, συνάχι, βήχα και άλλα συμπτώματα. Οι φθινοπωρινές ιώσεις φαίνεται να είναι σε έξαρση και όλοι προσπαθούμε τελευταία στιγμή να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας ώστε να τη γλιτώσουμε. Πρόσφατα, πέρασα κι εγώ «ιογενή φαρυγγίτιδα», όπως με πληροφόρησε ο ωτορινολαρυγγολόγος που επισκέφτηκα μετά από επίμονο και ανυποχώρητο πονόλαιμο.
Αυτό που είναι χειρότερο από το να γριπιάζεσαι μία-δύο φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το να αρρωσταίνεις «back-to-back», δηλαδή μόλις αναρρώνεις από μια ίωση να «τσιμπάς» μια άλλη. Γιατί κάποιοι άνθρωποι, όμως, το παθαίνουν; Τι είναι αυτό που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στις ιώσεις και «την πατάνε» ευκολότερα από άλλους;
Το επίπεδο έκθεσης στον ιό
Ένας παράγοντας που επηρεάζει είναι το επίπεδο έκθεσης σε έναν ιό, αλλά και το αν λαμβάνει κανείς ή όχι προφυλάξεις για να το μειώσει. Για παράδειγμα, κάποιος που πλένει τα χέρια του πολλές φορές τη μέρα ή φοράει προστατευτική μάσκα έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει έναν ιό συγκριτικά με κάποιον που δεν τηρεί αυτά τα μέτρα.
Ειδικότερα για τη μάσκα, ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται κυρίως μέσω του αέρα από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα μολυσμένα άτομα βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.
Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ίωση
Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η ηλικία. Το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται αλλαγές σε όλη τη διάρκεια της ζωής και αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικά ο οργανισμός ανταποκρίνεται και αποκρούει τις λοιμώξεις.
Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Από την άλλη, τα ηλικιωμένα άτομα είναι επίσης επιρρεπή, λόγω της σταδιακής φθοράς του ανοσοποιητικού που συμβαίνει με τη γήρανση.
Ανοσοποιητικό σύστημα και ιώσεις
Αφού εκτεθούμε σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο, το ατομικό μας ανοσοποιητικό σύστημα καθορίζει το εάν θα αρρωστήσουμε ή όχι. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν καταλήγει κάθε έκθεση με μόλυνση, αλλά κάποιοι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να μολυνθούν ακόμα κι αν το επίπεδο έκθεσής τους είναι το ίδιο με αυτό των άλλων ανθρώπων. Κι εδώ έρχεται να κολλήσει αυτό που λέμε «γερό ανοσοποιητικό». Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Ταυτόχρονη παρουσία πολλών ιών
Τέλος, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να κολλήσει κανείς τη μία ίωση μετά την άλλη είναι το γεγονός ότι πολλαπλοί ιοί κυκλοφορούν ταυτόχρονα. Όταν, για παράδειγμα, οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), κυκλοφορούν την ίδια περίοδο, οι πιθανότητες τα άτομα να εκτεθούν και να μολυνθούν από διαφορετικά παθογόνα αυξάνονται.