4 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ
Οι μύθοι που διαδίδονται για την παχυσαρκία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και στιγματοποιούν τα άτομα που πάσχουν. Εμείς καταρρίπτουμε τέσσερις από τους πιο διαδεδομένους.
«Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη». Μπορεί να έχεις ακούσει αυτή την πρόταση σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι ή σε κάποια μάζωξη φίλων ή γονιών. Αν και τις περισσότερες φορές δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους αφορισμούς, στην προκειμένη τα στοιχεία φαίνεται να τάσσονται υπέρ του παραπάνω ισχυρισμού.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα δεν είναι θετικά. Συγκεκριμένα, η χώρα «βρίσκεται μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών χωρών που εκτιμάται ότι θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες και στα παιδιά (5 έως 19 ετών) μέχρι το 2030». Ειδικότερα, όσο αφορά τα παιδιά, βρισκόμαστε στην 4η υψηλότερη θέση, μαζί με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία.
Η παχυσαρκία βέβαια δεν είναι εθνικό αλλά παγκόσμιο ζήτημα. Έκθεση του World Obesity Atlas έχει δείξει ότι μέχρι το 2030 μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους επτά άντρες αναμένεται να πάσχει από παχυσαρκία.
Ο Tim Newman, συντάκτης στην ιστοσελίδα Medical News Today, σε συνεργασία με την Anna Guildford, συντάκτρια για ιατρικά θέματα και με περισσότερα από 20 χρόνια επιστημονικής ερευνητικής εμπειρίας, ανέλυσαν σε διαδικτυακό άρθρο μερικούς μύθους για την παχυσαρκία που συχνά πιστεύουμε. Παρακάτω γράφουμε τέσσερις από αυτούς.
4 μύθοι για την παχυσαρκία
1. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει απλά να τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο
Σε πολλές περιπτώσεις, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται ο οργανισμός είναι η άμεση αιτία της παχυσαρκίας. Και πράγματι, η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων για τη μείωσή της στοχεύει στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Παρόλο που η διατροφή και η άσκηση επηρεάζουν σημαντικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στον κίνδυνο παχυσαρκίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο ανεπαρκής ύπνος, το ψυχολογικό στρες, ο χρόνιος πόνος, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.
2. Προκαλεί πάντα διαβήτη τύπου 2
Η παχυσαρκία είναι πράγματι ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι με παχυσαρκία διαβήτη τύπου 2 ούτε και το αντίστροφο, δηλαδή όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν απαραίτητα παχυσαρκία.
3. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν την τάση να τεμπελιάζουν
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και σίγουρα η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο, το ότι ένας άνθρωπος δεν είναι σωματικά ενεργός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τεμπελιάζει ή βαριέται. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ορισμένες σωματικές αναπηρίες μπορεί να κάνουν τη μετακίνηση δύσκολη ή αδύνατη. Επίσης, ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το κίνητρο των ατόμων, ακόμα και για μια απλή βόλτα.
Επιπλέον, ορισμένα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση μπορεί να έχουν αρνητική εικόνα του σώματός τους, γεγονός που τα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο από το να βγουν από το σπίτι τους.
4. Δεν επηρεάζει την υγεία
Η παχυσαρκία σχετίζεται με καταστάσεις υγείας και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοαρθρίτιδα, υπνική άπνοια και ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), ακόμα και η μέτρια απώλεια βάρους είναι πιθανό να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.