ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ Η ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ «ΦΑΡΜΑΚΟ»;
Μπορεί ένα πιάτο κοτόσουπα να μας βοηθήσει στην ανάρρωση; Ένας ειδικός εξηγεί τι συμβαίνει με το αγαπημένο μας φαγητό.
Πυρετός, πόνος στα κόκαλα και ένα τεστ για Covid θετικό. Πήρα άδεια, κλείστηκα στο σπίτι και από το τηλέφωνο έδινα παραγγελίες για φαγητό στη μάνα. Η πρώτη σακούλα με προμήθειες είχε μέσα κοτόσουπα. Ένα πιάτο που ποτέ δεν λείπει από το μενού ενός αρρώστου που σέβεται τον εαυτό του.
Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική βάση που να υποστηρίζει το παραδοσιακό αυτό γιατροσόφι από ζεστό ζωμό κοτόπουλου, λαχανικά και ρύζι ή είναι απλώς ένα… εικονικό φάρμακο, χωρίς πραγματικό όφελος; Την απάντηση έρχεται να δώσει ο Colby Teeman, Επίκουρος Καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Dayton.
Σου ανοίγει την όρεξη
Η σούπα είναι ένα φαγητό με γεύση umami, την 5η βασική γεύση μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Γίνεται αντιληπτή από τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη σε ένα αμινοξύ, το γλουταμινικό οξύ, που βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το τυρί, τα μανιτάρια.
«Μελέτες δείχνουν ότι η γεύση είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας. Βλέπω ανθρώπους με ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού που ξαφνικά τρώνε λιγότερο ή δεν τρώνε καθόλου. Όμως, όταν δεν έχεις όρεξη για φαγητό γίνεται πιο δύσκολη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεσαι, προκειμένου να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να αναρρώσει», λέει ο ειδικός. Πάντως, στοιχεία δείχνουν ότι η γεύση umami της κοτόσουπας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης και να βελτιώσει την πέψη των θρεπτικών συστατικών.
Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για την φλεγμονώδη διαδικασία. Όταν αυτή η αντίδραση εμφανίζεται στον ανώτερο αναπνευστικό, οδηγεί σε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και γρίπης, όπως βουλωμένη μύτη, καταρροή και φτέρνισμα.
«Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στις ρινικές οδούς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Η κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που ταξιδεύουν σε φλεγμονώδεις ιστούς, αναστέλλοντας την ικανότητα των ουδετερόφιλων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να ταξιδεύουν στους ιστούς αυτούς».
Το μυστικό στα συστατικά της
Φυσικά, δεν είναι όλες οι κοτόσουπες το ίδιο θρεπτικές. Για παράδειγμα, οι υπερεπεξεργασμένες εκδοχές τους στερούνται πολλά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις μαμαδίστικη εκδοχή. Στη δεύτερη περίπτωση, το κοτόπουλο παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και το ρύζι αποτελεί μια εύπεπτη πηγή υδατανθράκων, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια.
«Ακόμη και η ζεστασιά της κοτόσουπας μπορεί να βοηθήσει. Η κατανάλωση του ζεστού υγρού και η εισπνοή των ατμών αυξάνει τη θερμοκρασία των ρινικών και αναπνευστικών οδών, χαλαρώνοντας τη βλέννα που συχνά συνοδεύει τις αναπνευστικές ασθένειες».
Αν σου άνοιξε η όρεξη και θες να πειραματιστείς, μπορείς να δοκιμάσεις την κοτόσουπα με τζίντζερ και νουντλς ρυζιού και την κοτόσουπα με τζίντζερ και κουρκουμά της δικής μας Καρολίνας Δωρίτη.