Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από τους άντρες; Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.

Σε βίντεο που χάζευα πρόσφατα στο διαδίκτυο, συνάντησα τυχαία μια συνέντευξη ενός γνωστού ηθοποιού και μουσικού, ο οποίος απαντούσε στην ερώτηση ποια υπερδύναμη θα ήθελε να έχει. Αποφεύγοντας τα κλισέ, ο συνεντευξιαζόμενος δήλωσε ότι αν μπορούσε να έχει μία υπερδύναμη, αυτή θα ήταν το να μην χρειάζεται ύπνο!

Στην πραγματική ζωή, όμως, εκεί δηλαδή που οι υπερδυνάμεις υπάρχουν μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία των ανθρώπων. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν διεργασίες απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Ο επαρκής ύπνος (7-9 ώρες τη νύχτα για τους ενήλικες) σχετίζεται μεταξύ άλλων με αυξημένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, βελτιωμένη ποιότητα μάθησης, βελτιωμένη απόδοση συμπεριφοράς και καλύτερη αφομοίωση πληροφοριών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άντρες και γυναίκες δεν κοιμούνται το ίδιο, ενώ σε μειονεκτική θέση βρίσκονται οι τελευταίες. Το παραπάνω δεν χρειάζεται βέβαια να μας κάνει εντύπωση αφού οι ειδικοί έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στις διαφορετικές ανάγκες που υπάρχουν σε θέματα υγείας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Γιατί οι γυναίκες δεν κοιμούνται τόσο καλά όσο οι άντρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε σύγκριση με τους άντρες, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των δυσάρεστων ονείρων και της αϋπνίας.

«Η αϋπνία είναι μια διαταραχή πιο συχνή στις γυναίκες: Η κλινική μας αποτελείται κατά 65% από γυναίκες και κατά 35% από άνδρες», εξηγεί στην Telegraph ο Δρ Guy Meadows, φυσιολόγος ύπνου, ο οποίος διοργανώνει από το 2011 εργαστήρια για άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία.

Μερικές από τις αιτίες εντοπίζονται στις γυναικείες ορμόνες, το έντονο στρες, αλλά και την προτεραιότητα που δίνουν οι γυναίκες στη φροντίδα άλλων ατόμων.

Αιτία #1: Οι γυναικείες ορμόνες

«Καθώς μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι λόγω της μειωμένης απελευθέρωσης της μελατονίνης, της ορμόνης που προάγει τον ύπνο», εξηγεί ο Δρ Meadows. «Αλλά για τις γυναίκες τα πράγματα είναι χειρότερα», συμπληρώνει.

«Ένας από τους κύριους λόγους είναι οι διακυμάνσεις των ισχυρών γυναικείων ορμονών», αναφέρει. «Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο και αυξομειώνονται σε μηνιαία βάση». Όπως προσθέτει, παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μειώνονται με την εμμηνόπαυση.

Αιτία #2: Στρες και άγχος

Οι γυναίκες είναι, επίσης, πιθανό να βιώνουν περισσότερο στρες και άγχος, λέει ο Δρ Meadows. «Ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, με το μυαλό σας να τρέχει. [...] Το σώμα σας κατακλύζεται από κορτιζόλη και αδρεναλίνη, γεγονός που σας φέρνει πιο κοντά στην αϋπνία».

Αιτία #3: Φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να σηκώνουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων ή άλλων μελών της οικογένειας, γεγονός που μπορεί να τις κάνει να μην δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους και κατά συνέπεια να μην κοιμούνται αρκετά.

ύπνος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς στις γυναίκες

Επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Irving του πανεπιστημίου Columbia εξέτασαν την επίδραση που είχε η μακροχρόνια ήπια στέρηση ύπνου στα αιμοφόρα αγγεία των γυναικών και έπειτα πραγματοποίησαν σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν επαρκώς. Εξετάζοντας τα ενδοθηλιακά κύτταρα των συμμετεχόντων διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα οξειδωτικού στρες αυξήθηκαν κατά 78% μετά τον περιορισμό του ύπνου στις υγιείς γυναίκες. Σημείωσαν ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Ως γυναίκες, συχνά βάζουμε στην άκρη την υγεία μας και απλώς τα βγάζουμε πέρα», αναφέρει στην Telegraph η Δρ Swapna Mandal, επαγγελματίας ιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία καταστάσεων που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα στην Cleveland Clinic του Λονδίνου. «Αλλά γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η διακοπή του ύπνου προκαλεί συστηματική φλεγμονή, [δηλαδή] προκαλεί αύξηση των δεικτών φλεγμονής και αυτό σας κάνει να έχετε προδιάθεση για πράγματα, όπως ο σχηματισμός πλάκας που φράζει τις αρτηρίες».

Οι γυναίκες στη μέση ηλικία βιώνουν τον χειρότερο ύπνο

Η Rebecca Spencer, καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, αναφέρει στο National Geographic ότι η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορούν να διαταράξουν σημαντικά ή να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο. Παράλληλα, σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας, οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις.

«Η προγεστερόνη παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός από τους ανασταλτικούς διαβιβαστές στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό που μας βοηθά να αποκοιμηθούμε. Παράλληλα, μας βοηθά και να νιώθουμε χαλαροί. Όταν η προγεστερόνη μειώνεται στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν», εξηγεί ο Δρ Meadows. «Eντωμεταξύ χάνουν οιστρογόνα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι πραγματικά σημαντική για τη διαχείριση της διάθεσης».

Και όπως εξηγεί ο ειδικός, η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού (ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ορθολογική σκέψη και τη συναισθηματική ρύθμιση), ωθώντας τον εγκέφαλο ενός ατόμου σε μια κατάσταση όπου η αμυγδαλή γίνεται πιο κυρίαρχη, με αποτέλεσμα την αυξημένη αντιδραστικότητα και την υπερδιέγερση.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.