Ρομπότ της Tesla σε έκθεση στο Λος Άντζελες, Δεκέμβριος 2022. Kirby Lee / Alamy / Visualhellas.gr

ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Όλο και πιο έξυπνες συσκευές κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, διευκολύνοντάς μας σε διάφορες δουλειές. Στόχος είναι μια μέρα να έχουμε και ρομπότ που θα κάνουν στο σπίτι όλα όσα βαριόμαστε να κάνουμε εμείς, κάτι που είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά συνάμα.

Δηλώνω οπαδός των ηλεκτρικών συσκευών που κάνουν αποτελεσματικά τις δουλειές μου, χωρίς εγώ να σηκωθώ από τον καναπέ. Στη συλλογή έχω μια ηλεκτρική ρυζιέρα, ένα air fryer, μια σκούπα ρομπότ (που σφουγγαρίζει, αν το θελήσω) και οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σώσει τα δόντια μου από την περιοδοντίτιδα.

Αδημονώ για τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά συσκευή που θα σιδερώνει, χωρίς να ασχολούμαι παρά ελάχιστα. Υπάρχει προς το παρόν μια ντουλάπα που ατμίζει τα ρούχα, οπότε νιώθω πως είμαστε κοντά στο θαύμα.

Τώρα διαβάζω πως είμαστε πιο κοντά και στα ρομπότ που θα κάνουν όλες τις δουλειές στο σπίτι. Ήδη δουλεύουν επ’ αυτού δεκάδες εταιρείες. Μια είναι η Sanctuary AI, με έδρα στο Βανκούβερ. Αναπτύσσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ –λέγεται Phoenix– που θα μπορεί να καταλάβει τι θέλουμε, να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος και θα έχει τις δεξιότητες να εκτελεί τις εντολές μας.

Tesla
Το ρομπότ Optimus της Tesla, σε έκθεση στη Σανγκάη, Ιούλιος 2023. Ng Han Guan / AP Photo
Το ρομπότ Optimus της Tesla, σε έκθεση στη Σανγκάη, Ιούλιος 2023.

Στα κακά νέα, αυτοί που το φτιάχνουν ενημερώνουν ότι ναι μεν είμαστε πιο κοντά, αλλά έχουν ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά τους. Από άλλη, πασίγνωστη εταιρεία με ακριβές σκούπες χειρός, η οποία επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική με στόχο τις δουλειές του σπιτιού, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμα τα πρώτα πρότυπα.

Προφανώς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που μετέχουν σε αυτήν την «κούρσα». Μεταξύ τους είναι και ο Elon Musk της Tesla.

Πότε θα είναι έτοιμα αυτά τα ρομπότ;

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη είναι καταιγιστικές, οπότε μοιραία επιταχύνεται η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ. Σε μια δεκαετία πιστεύεται πως θα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Όπως όμως λένε αυτοί που εργάζονται στον κλάδο, «με τον ρυθμό που κινείται τώρα η τεχνολογία, μια δεκαετία είναι μια αιωνιότητα. Κάθε μήνα προκύπτει κάτι νέο στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης που είναι θεμελιώδης αλλαγή».

Έναν ρόλο έπαιξε σε αυτό το πιο εξελιγμένο chatbot, το ChatGPT, που έχει την ικανότητα να δημιουργεί κάθε είδους χρήσιμο κείμενο και να απαντάει σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ενίοτε κάνει και τις δουλειές μας, δημιουργώντας projects για μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες. Αντιλαμβάνεστε ωστόσο, πως από αυτό έως το ρομπότ που θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού, υπάρχει μια τεράστια απόσταση.

ρομπότ
Οικιακό ανθρωποειδές ονόματι Klatu, από το μακρινό 1977. © Rene Perez / AP Photo
Οικιακό ανθρωποειδές ονόματι Klatu, από το μακρινό 1977.

Είναι ένα άρδην διαφορετικό και πιο δύσκολο έργο, αφού το μηχάνημα θα πρέπει να μπορεί να περιηγηθεί στον φυσικό κόσμο και να κατανοεί πώς σχετίζονται μεταξύ τους τα αντικείμενα που υπάρχουν εκεί. Ό,τι είναι εύκολο –αν και βαρετό– για εμάς, για αυτούς που φτιάχνουν τα ρομπότ είναι κατάκτηση.

Η Sanctuary AI έβαλε τον Phoenix να συσκευάσει ρούχα σε πλαστικές σακούλες. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Geordie Rose, το task δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς «οι σακούλες είναι μαλακές και διαφανείς, άρα πρέπει να βρεις το μέρος στο οποίο ανοίγουν. Συνήθως, όταν τα καταφέρνουμε, με το ένα χέρι παίρνουμε ό,τι θέλουμε να βάλουμε μέσα στη σακούλα. Όλο αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο για ένα ρομπότ».

Εν αντιθέσει με ό,τι βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου οι μηχανές κάνουν τα πάντα με χαρακτηριστική άνεση.

ρομπότ
O ηθοποιός Arnold Schwarzenegger ποζάρει με μοντέλο ρομπότ για την προώθηση της ταινίας το «Terminator Genisys», Ιούλιος 2015. © Ahn Young-joon/AP Photo
O ηθοποιός Arnold Schwarzenegger ποζάρει με μοντέλο ρομπότ για την προώθηση της ταινίας το «Terminator Genisys», Ιούλιος 2015.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που υπάρχουν είναι να αποκτήσει το ρομπότ την αίσθηση της αφής, προκειμένου να ξέρει πόση πίεση πρέπει να ασκήσει σε ένα αντικείμενο. «Σε εγκατάσταση που έχουμε δημιουργήσει, ο Phoenix δοκιμάζει διάφορα πράγματα που προέρχονται από δισεκατομμύρια χρόνια εξελικτικής κληρονομιάς. Δεν είναι πολύ εύκολο να κατακτηθούν από τις μηχανές», εξηγεί ο κ. Rose.

Η εν λόγω επιχείρηση διαθέτει σύστημα εκπαίδευσης του Phoenix σε συγκεκριμένες εργασίες. Έως τώρα έχει αναλάβει 20 διαφορετικούς ρόλους. Bιντεοσκοπεί πραγματικές δραστηριότητες, ψηφιοποιεί τα δεδομένα και τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία ενός εικονικού περιβάλλοντος. Σε αυτό υπάρχουν όλα τα αντικείμενα που χρειάζεται ο Phoenix, ενώ προσομοιώνονται οι νόμοι της φυσικής – συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας και της αντίστασης.

Έτσι, το ρομπότ συνεχίζει να κάνει την εργασία σε αυτό το εικονικό περιβάλλον όσες φορές χρειαστεί, έως ότου οι προγραμματιστές πειστούν πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει την διαδικασία. Τότε, τη δοκιμάζει σε φυσικό περιβάλλον. Εφόσον το ρομπότ εξοικειωθεί με ό,τι χρειάζονται οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις, θα περάσει στις δοκιμές για τις δουλειές του σπιτιού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.