10+1 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την χειμερινή κολύμβηση, αλλά δεν ξέρεις πώς, ο Πέτρος Παρθένης, ιδρυτής του Open Water Project Weswim 365, σου δείχνει τον τρόπο.
Θέλεις να μπεις στον κόσμο της χειμερινής κολύμβησης; Ποτέ δεν είναι αργά, εφόσον πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δώρα του σύγχρονου ανθρώπου προς τον εαυτό του. Η χειμερινή κολύμβηση είναι ένα τελετουργικό ευεξίας, του οποίου την αξία μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να ανακαλύπτει και να εκτιμά ακόμα μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, σε βαθμό που είναι πλέον πολύ δημοφιλής δραστηριότητα.
Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας η κολύμβηση είναι εφικτή 365 μέρες το χρόνο, εφόσον το μικρόκλιμα στις περισσότερες περιοχές, ειδικά στα νότια, είναι τέτοιο που το επιτρέπει. Αυτό που χρειάζεται, βέβαια, είναι κάποιος να ξεπεράσει τα θέσφατα παλαιών εποχών, όπως το «ζακέτα πάρε» ή τη συνήθεια να αποθηκεύουμε τα καλοκαιρινά και να βγάζουμε τα χειμερινά.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, λίγα από τα πλεονεκτήματα της χειμερινής κολύμβησης και πως επιδρά το κρύο νερό στο σώμα και την ψυχή.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της χειμερινής κολύμβησης
Αρχικά, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι π.χ. θα κρυολογούμε πιο σπάνια. Οι άνθρωποι που κολυμπάνε τον χειμώνα δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένας στρεοσογόνος παράγοντας ήπιας μορφής, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και το «προπονεί» ή αν θέλετε το «ξυπνάει».
Το κολύμπι, χειμώνα-καλοκαίρι, ενδυναμώνει τους μυς σε σημαντικό βαθμό, ενώ βελτιώνει τη στάση του σώματος και βοηθά να αποκτήσουμε ευλυγισία. Φυσικά βελτιώνεται σημαντικά και η αντοχή μας, εφόσον πρόκειται για αερόβια άσκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις ή ινομυαλγία, ομολογούν ότι η χειμερινή κολύμβηση έχει ανακουφιστική δράση πάνω στο σώμα τους.
Με τη χειμερινή κολύμβηση βελτιώνεται και ο μεταβολισμός, αυξάνοντας τις καύσεις με αποτέλεσμα να χάνουμε πιο εύκολα βάρος. Οι καύσεις συνεχίζονται κάμποσες μέρες μετά το σοκ του κρύου μπάνιου.
Επίσης, παρόλο που το δέρμα μας εκτίθεται περισσότερο στο κρύο, γίνεται όλο και πιο λείο γιατί μέσα στο νερό γίνεται φυσική απολέπιση.
Τέλος, η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης το χειμώνα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, ειδικά τώρα που υπάρχουν κάμποσα κολυμβητικά project ανοιχτά προς το κοινό, ενώ ας μην παραλείψω το γεγονός ότι οι χαλαρωτικές ιδιότητες του νερού βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες.
Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις
1. Μην διακόψεις τα μπάνια σου το φθινόπωρο. Θα σου φανεί πολύ πιο εύκολη η μετάβαση στο κρύο νερό, αν διατηρήσεις την επαφή με τη θάλασσα ακόμα και μετά το πέρας του φθινοπώρου. Δυο ή τρεις βουτιές για 15-20 λεπτά κάθε φορά και αμέσως μετά έκθεση στον ήλιο θα σε μετατρέψουν γρήγορα σε έναν χαρούμενο χειμερινό κολυμβητή.
2. Μην απομακρύνεσαι από την ακτή, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζεις καλό κολύμπι. Φρόντισε να κολυμπάς παράλληλα με αυτήν και όχι κάθετα. Πάντα η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική, οπότε εξοικονόμησε ενέργεια, ειδικά σε θάλασσες που κολυμπάς για πρώτη φορά και δεν είσαι εξοικειωμένος με τα ρεύματα και τα φυσικά τοπικά φαινόμενα. Το χειμώνα οι συνθήκες αλλάζουν σε σχέση με το καλοκαίρι και επηρεάζεται ακόμα και το βάθος του νερού και η μορφολογία των ακτών.
3. Χρησιμοποίησε σύγχρονο εξοπλισμό. Να φοράς πάντα ένα ανοιχτόχρωμο σκουφάκι κολύμβησης, για να είσαι ορατός από διερχόμενα σκάφη, ακόμα και αν κολυμπάς σε ρηχά νερά. Το χειμώνα ναι μεν κυκλοφορούν λιγότερα σκάφη, αλλά έχουν συνήθως περισσότερη… αυτοπεποίθηση και υπάρχει λιγότερη επίβλεψη στις ακτές. Επίσης, μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη, χρησιμοποιώντας μια neoprene στολή, ώστε να παρατείνεις τον χρόνο παραμονής σου στο νερό χωρίς να κρυώνεις.
4. Ποτέ μην κολυμπάς με γεμάτο στομάχι. Φρόντισε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 - 3 ώρες από τη στιγμή που κατανάλωσες το τελευταίο σου γεύμα. Ωστόσο, καλό είναι να μην είσαι εντελώς νηστικός, γιατί θα χρειαστείς ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στη φυσική επιβάρυνση που θα υποστείς μέσα στο νερό.
5. Έχε μαζί σου ζεστά ρούχα (μπουρνούζι, μάλλινο σκουφί, ισοθερμικές κάλτσες), τα οποία θα φορέσεις αμέσως μετά το κολύμπι.
6. Φρόντισε να έχεις φέρει μαζί σου ένα μπουκάλι χλιαρό νερό, ώστε να ξεπλυθείς αμέσως μετά το μπάνιο, για να ανακτήσεις γρήγορα τη θερμοκρασία του. Σε αυτό θα σε βοηθήσει και η κατανάλωση ενός ζεστού αφεψήματος.
7. Κάνε σωστό ζέσταμα (εντός και εκτός νερού). Λίγες διατάσεις εκτός νερού και λίγο παράλληλο τρέξιμο στην ακτή θα σε βοηθήσουν πολύ να ξεπεράσεις ψυχικά, αλλά και σωματικά την χαμηλή θερμοκρασία που θα εκτεθεί σύντομα το σώμα σου. Μπαίνοντας στη θάλασσα δώστε χρόνο στο σώμα να καλυφθεί με κρύο νερό σταδιακά και μετά βούτα. Η διαδικασία μπορεί να πάρει από 3 έως 5 λεπτά, ανάλογα με τον άνθρωπο. Αν είσαι κουρασμένος ή δεν νιώθεις έτοιμος να βουτήξεις, άκου το σώμα σου, κάτσε στην παραλία και απόλαυσε το τοπίο.
8. Aν κολυμπάς μόνος σου, φρόντισε πάντα να είσαι εξοπλισμένος με μια ατομική σημαδούρα ασφαλείας, ώστε να τη χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση κινδύνου ως αποκούμπι μέχρι να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου.
9. Το χειμώνα είναι προτιμότερο να επιλέγεις οργανωμένες πλαζ, που διαθέτουν ζεστό νερό, αποδυτήρια και ναυαγοσώστη. Νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια και συνήθως κολυμπάς εντός των ορίων που ορίζουν οι σημαδούρες. Αν, πάλι, προτιμάς τις ελεύθερες πλαζ, φρόντισε να γνωρίζεις τα όριά σου και να μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου. Η θάλασσα θέλει σεβασμό.
10. Μην αφήνεις μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχεις και πάντα έχε μαζί σου σωσίβιο ασφαλείας για τις πολύ μικρές ηλικίες. Τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση κινδύνου που έχουμε εμείς οι ενήλικες, οπότε σε συνθήκες χειμερινής κολύμβησης καλό είναι να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί. Αυτό που δεν πρέπει να φοβάσαι είναι το αν θα βουτήξουν σε κρύο νερό.
11. Τα αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα και τον χειμώνα. Την εποχή αυτή είσαι συνολικά λιγότερο εκτεθειμένος στις ακτίνες του ήλιου, οπότε ας είσαι λίγο προσεκτικός.
Ο Πέτρος Παρθένης είναι ιδρυτής του Open Water Project Weswim 365.