Καρολίνα Δωρίτη

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ; ΦΤΙΑΞΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΪΚ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ

Απόλυτα λαχταριστό και σοκολατένιο, το κέικ σοκολάτα-μπανάνα γίνεται πραγματικά πολύ εύκολα και είναι η ιδανική λύση για να αξιοποιήσεις τις παραγινωμένες μπανάνες.

Θέλεις να απολαύσεις ένα λαχταριστό κέικ, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται από πλευράς συνταγής και υλικών; Δεν έχεις παρά να φτιάξεις –στο πι και φι!– αυτό το κέικ σοκολάτα-μπανάνα, που δεν περιέχει καθόλου βούτυρο και δεν χρειάζεται ούτε χτύπημα σε μίξερ.

Τα κέικ είναι γενικά μια εύκολη λύση για σνακ στο σπίτι, το σχολείο ή τη δουλειά. Τα έτοιμα, συσκευασμένα κέικ που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν πολλά λιπαρά (και συνήθως όχι πραγματικό βούτυρο αλλά μαργαρίνες), μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικά. Γιατί λοιπόν να μην πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;

Τα σπιτικά κέικ είναι εύκολο να γίνουν και δεν απαιτούν απαραίτητα πολλά υλικά. Έτσι, όχι μόνο γλιτώνουμε χρήματα, ενώ μπορούμε να τα κάνουμε και πολύ πιο υγιεινά.

Αυτό το κέικ σοκολάτα-μπανάνα το υπεραγαπώ, γιατί εκμεταλλεύομαι δημιουργικά τις μπανάνες που έμειναν και μαύρισαν και κανείς δεν θέλει να φάει. Αντί να τις πετάξω, τις μεταμορφώνω σε ένα νόστιμο κέικ που εξαφανίζεται στη στιγμή!

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνταγή δεν βάζουμε καθόλου βούτυρο, αντί αυτού μπαίνει λάδι καρύδας. Βάζουμε λίγη ζάχαρη ντεμεράρα (που έχει ωραία γεύση και είναι πιο υγιεινή), ωραία φρέσκα αβγά, καλό κακάο χωρίς πρόσθετα και καλή σοκολάτα υγείας για το γλάσο.

Συνταγή για κέικ σοκολάτα-μπανάνα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά
  • Vegetarian

κέικ σοκολάτα-μπανάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 110 ml λάδι καρύδας, συν λίγο επιπλέον για το λάδωμα του σκεύους
  • 150 γρ. ζάχαρη ντεμεράρα (ή άλλη καστανή, ακατέργαστη και ψιλή)
  • 2 μπανάνες περίπου 250 γρ., πολύ ώριμες
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • 40 γρ. κακάο χωρίς πρόσθετα
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 130 γρ. σοκολάτα μαύρη
  • 4 κ.σ. λάδι καρύδας
  • cacao nibs ή τριμμένη σοκολάτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και την ντύνουμε με λαδόκολλα η οποία να προεξέχει στα πλάγια, ώστε να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα μετά.

Το λάδι καρύδας πρέπει να είναι ρευστό. Αν έχει πήξει λόγω θερμοκρασίας τότε το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο, το μπείκιν πάουντερ, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, ώστε να μην έχει σβόλους.

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις βάζουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Τις λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι.

μπανάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τα αβγά στις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το λάδι σταδιακά ενώ ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Σταδιακά προσθέτουμε μέσα στο μείγμα της μπανάνας το μείγμα με το αλεύρι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης ίσα-ίσα να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε με όλο το μείγμα το αλευριού.

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσαμε.

κέικ σοκολάτα-μπανάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Στο μεταξύ, δέκα λεπτά πριν βγει το κέικ σοκολάτα-μπανάνα από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να αποκτήσει γυαλιστερή και λεία υφή.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο όταν είναι έτοιμο. Απλώνουμε από πάνω το γλάσο όσο το κέικ είναι μέσα στη φόρμα.

κέικ σοκολάτα-μπανάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε αν θέλουμε από πάνω λίγα cacao nibs ή τρίβουμε λίγο επιπλέον σοκολάτα.