Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΒΟΥΤΥΡΑΤΗ ΖΥΜΗ

Συνταγή για μια απολαυστική κλασική μηλόπιτα, με βουτυράτη ζύμη που γίνεται πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι.

Φθινόπωρο και μηλόπιτα πάνε παρέα – και ποιος δεν την λατρεύει την μηλόπιτα! Τώρα που τα μήλα είναι στην εποχή και στα καλύτερά τους, είναι ευκαιρία να τα απολαύσουμε στο μέγιστο!

Υπάρχουν πολλών ειδών γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε με μήλα, από κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και μηλοπιτάκια σε σχήμα τριαντάφυλλο μέχρι French toast muffins ή ακόμα και ανάποδα ταρτάκια με σφολιάτα.

Εδώ κάνουμε μια πιο κλασική μηλόπιτα, με βουτυράτη ζύμη και κανέλα. Αν ακούγοντας τη λέξη ζύμη το μυαλό σας πηγαίνει σε μια κοπιαστική παρασκευή, η συγκεκριμένη δεν είναι καθόλου και δεν χρειάζεται καν πλάστη. Απλώς ανοίγουμε το ζυμάρι στη βάση περιμετρικά με τα χέρια, ενώ τρίβουμε από πάνω λίγο για να «κλείσουμε» τη μηλόπιτα και να σχηματιστεί κάτι σαν crumble.

Τα μήλα δεν τα ψήνουμε από πριν, οπότε η γέμιση γίνεται απλά και γρήγορα. Σε όλη τη συνταγή χρησιμοποίησα ψιλή καστανή ζάχαρη, αλλά γίνεται και με λευκή. Η μηλόπιτα είναι υπέροχη τόσο ζεστή όσο και κρύα, ενώ μπορούμε αν θέλουμε να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια και έξτρα κανέλα!

Συνταγή για εύκολη μηλόπιτα χωρίς πλάστη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά, συν 1 ώρα αναμονή
  • Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • Vegetarian

μηλόπιτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν για το άλειμμα σκεύους
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μήλα
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 κ.σ. αλεύρι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

μήλα
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να γίνουν σαν πάστα και να ομογενοποιηθούν.

Σπάμε το ένα αβγό και χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Το ασπράδι το φυλάμε για μετά. Ρίχνουμε τον κρόκο και ολόκληρο το δεύτερο αβγό μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε στο χέρι με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη. Σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Όταν αρχίσει να γίνεται ζυμάρι, αρχίζουμε να το δουλεύουμε με το χέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.

Σχηματίζουμε με τη ζύμη μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

ζυμάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια περίπου όμοιου μεγέθους. Τα απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και από πάνω τους βάζουμε πάλι χαρτί κουζίνας, ώστε να στεγνώσουν και να μην έχουν πολλά ζουμιά. Τα αφήνουμε έτσι για κανένα τέταρτο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Όταν είναι έτοιμη ζύμη, αδειάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα το μείγμα με την κανέλλα. Ανακατεύουμε.

μήλα κανέλα
Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Βουτυρώνουμε ένα σχετικά βαθύ ταψί με διάμετρο 20-25 εκ.

Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης τα απλώνουμε στη βάση και στα πλάγια έτσι, ώστε να έχουν ένα ομοιόμορφο πάχος. Ό,τι προεξέχει από τα πλάγια το κόβουμε με ένα μαχαίρι.

μηλόπιτα
Καρολίνα Δωρίτη

Χτυπάμε με πιρούνι το ασπράδι του αβγού που είχαμε κρατήσει και αλείφουμε με αυτό τη ζύμη.

Αδειάζουμε μέσα τα μήλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Τρίβουμε με τα δάχτυλα την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, ώστε να καλυφθεί όλη η γέμιση.

μηλόπιτα
Καρολίνα Δωρίτη

Απλά πιέζουμε τα ζυμαράκια προς τα κάτω και τα αλείφουμε με ασπράδι. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε χαμηλή σχάρα, μέχρι να πάρει η μηλόπιτα ωραίο χρώμα.

Δεν θα μπορέσουμε να την κόψουμε αμέσως, γιατί θα διαλυθεί, οπότε περιμένουμε τουλάχιστον 15΄ να κρυώσει λίγο. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αν θέλουμε.