ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΤΩΣ «ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΡΙΠΗ»;
Είναι η λεγόμενη ανδρική γρίπη ένας μεγάλος μύθος, ή πίσω από αυτόν κρύβεται μια ακόμα αλήθεια για τις διαφορές που παρουσιάζουν τα φύλα στον τομέα της υγείας;
Στις ταινίες ακούς συχνά για την ανδρική γρίπη ή αλλιώς «man flu». Συνήθως συνοδεύεται με την εικόνα ενός άντρα κουκουλωμένο σε ένα κρεβάτι που γκρινιάζει για τον πυρετό των 37 βαθμών που τον έχει καταρρακώσει, υπερβάλλει για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, υιοθετεί τον ρόλο του αβοήθητου ασθενή και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους για να τον βοηθήσουν μέχρι να αναρρώσει.
Ο όρος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί και στα λεξικά της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, όπου ορίζεται ως «ένα κρυολόγημα ή μια παρόμοια ελαφριά κατάσταση όπως βιώνεται από έναν άνδρα, που θεωρείται ότι υπερβάλλει για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του».
Πρόκειται απλώς για κάποιο ελάττωμα του χαρακτήρα των αντρών ή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Όπως αναφέρει δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μια πιθανότητα είναι οι άντρες να αντιμετωπίζουν τις ιογενείς ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος διαφορετικά από τις γυναίκες.
Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ασθένειες εκδηλώνονται διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, της οστεοπόρωσης, του λύκου και της κατάθλιψης. Στη στεφανιαία νόσο, για παράδειγμα, οι άντρες τείνουν να έχουν τον «κλασικό» έντονο πόνο στο στήθος, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν «άτυπα» συμπτώματα, όπως ναυτία ή δύσπνοια. Επομένως, ίσως η συμπεριφορά των αντρών με γρίπη δεν είναι υπερβολική.
Τι δείχνουν οι μελέτες
Η δημοσίευση αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης που υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα πράγματα για την «ανδρική γρίπη» από αυτά που μέχρι τώρα πιστεύουμε. Αν και τα στοιχεία δεν είναι οριστικά, υποδηλώνουν ότι η γρίπη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο σοβαρή στους άντρες. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι:
- Ο αντιγριπικός εμβολιασμός τείνει να προκαλεί περισσότερες τοπικές (δερματικές) και συστηματικές (σε όλο το σώμα) αντιδράσεις και καλύτερη απόκριση αντισωμάτων στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη ίσως παίζει κάποιον ρόλο, καθώς οι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερη απόκριση. Μια καλύτερη απόκριση αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της γρίπης, επομένως είναι πιθανό οι εμβολιασμένοι άνδρες να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τις γυναίκες, επειδή δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στον εμβολιασμό.
- Μελέτες σε ρινικά κύτταρα με γρίπη έδειξαν ότι η έκθεση στη γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη μείωσε την ανοσολογική απόκριση όταν τα κύτταρα προέρχονταν από γυναίκες, αλλά όχι από άντρες. Η θεραπεία με αντιοιστρογόνα μείωσε αυτή την επίδραση. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της γρίπης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, μια μειωμένη ανοσολογική απόκριση στις γυναίκες μπορεί να μεταφραστεί σε πιο ήπια συμπτώματα.
- Σε τουλάχιστον μία μελέτη που εξέτασε δεδομένα έξι ετών, οι άντρες νοσηλεύονταν με γρίπη πιο συχνά από τις γυναίκες, ενώ άλλη ανέφερε περισσότερους θανάτους μεταξύ αντρών παρά γυναικών λόγω γρίπης.
Εν κατακλείδι, η έννοια της ανδρικής γρίπης, όπως ορίζεται συνήθως, είναι δυνητικά άδικη. Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του πώς μια ασθένεια επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες και γιατί μπορεί να τους επηρεάσει διαφορετικά.