iStock

7 ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΣΚΕΦΤΕΙ

Καλά τα κομμωτήρια και τα μασάζ, όμως η πραγματική αυτοφροντίδα ξεκινά από πιο θεμελιώδεις τακτικές που συχνά παραβλέπουμε.

Η «νέα σεζόν» δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά και οι περισσότεροι νιώθουμε ήδη εξαντλημένοι. Τα λέμε στα διαλείμματα της δουλειάς ή έξω από το σχολείο κάθε πρωί που αφήνουμε τα παιδιά: Κούραση. Η αυτοφροντίδα αποτελεί μονόδρομο, όμως μήπως δεν την εφαρμόζουμε σωστά; Μήπως δεν της δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται; Μήπως δεν έχουμε σκεφτεί ότι π.χ. πριν κλείσουμε ραντεβού για κομμωτήριο, υπάρχουν άλλα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε ξεχάσει να κάνουμε;

Η σύμβουλος ζωής Meg Selig, η οποία έχει γράψει διάφορα bestselling βιβλία για το πώς αλλάζοντας συνήθειες μπορεί να οδηγηθούμε πιο εύκολα στην επιτυχία και την ευτυχία, απαριθμεί 7 συχνά παραγνωρισμένες τακτικές αυτοφροντίδας που δεν θα πρέπει να παραμελούμε.

7 θεμελιώδεις τακτικές αυτοφροντίδας

Ζήτα βοήθεια όταν την χρειάζεσαι

«Ποιο είναι το πιο γενναίο πράγμα που είπες ποτέ;», ρώτησε το αγόρι. – «Βοήθεια», είπε το άλογο. Είναι μάλλον το πιο ωραίο σημείο του βιβλίου «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο», του Charlie Mackesy. Το να ζητάς βοήθεια δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας. Αντίθετα, αποτελεί μάλλον την πιο ρεαλιστική αντίδραση σε μια δύσκολη κατάσταση. Και οι άνθρωποι είναι συχνά πιο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν από όσο νομίζεις.

Αν, για παράδειγμα, είσαι γονιός που τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, προσπάθησε να «βγάλεις» υποχρεώσεις από πάνω σου: Βρες έναν άνθρωπο να σε βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού ή εκπαίδευσε τα παιδιά σου να κάνουν κάποιες από αυτές. Αν αντιμετωπίζεις ψυχολογικές δυσκολίες, συζήτησέ το με έναν φίλο ή αναζήτησε έναν ψυχοθεραπευτή. Ζήτα συγκεκριμένα αυτό που χρειάζεσαι ή ζήτα το από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Και θυμήσου πως όπως έχεις εσύ δικαίωμα να ζητήσεις κάτι έτσι έχει δικαίωμα και ο άλλος να αρνηθεί.

Απόφυγε την αποφυγή

Χρειάζεται να γράψεις μια αναφορά για τη δουλειά, αλλά το βρίσκεις τόσο βαρετό που προτιμάς να ανοίξεις την τηλεόραση και να χαζέψεις σειρές. Στο μυαλό σου αυτό είναι «αυτοφροντίδα». Κι όμως, με αυτόν τον τρόπο το στρες συσσωρεύεται, γιατί ο χρόνος για να τελειώσεις τη δουλειά σου συρρικνώνεται.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις σιγά-σιγά αυτό που έχεις να κάνεις: άνοιξε τον υπολογιστή, άνοιξε ένα Word, ονόμασέ το και σώσε το. Έχεις κάνει το πρώτο βήμα και δικαιούσαι να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου.

7 τακτικές αυτοφροντίδας που δεν είχες σκεφτεί
iStock

Αντικατάστησε τον τελειομανία με την αριστεία

Οι περισσότερες δουλειές που έχεις να κάνεις δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Επίτρεψε στον εαυτό σου να τις κάνει «αρκετά καλά» – αυτό θα αφαιρέσει πολύ από το άγχος σου και θα σου εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο. Άριστος είναι και ο μαθητής του 18 – δεν χρειάζεται να παίρνεις συνέχεια σε όλα 20.

Βάλε όρια

Αυτή κι αν είναι θεμελιώδης αρχή της αυτοφροντίδας. Όρια σημαίνει να είσαι κατηγορηματικός σε αυτό που θέλεις – να λες όχι και το να το εννοείς. Ειλικρινά και άμεσα. Χωρίς να νιώθεις ενοχές. Αυτό θα σου γλυτώσει χρόνο, χρήμα και τον αυτοσεβασμό σου. Πρόκειται για μια πράξη προστασίας των δικαιωμάτων σου, αλλά και των δικαιωμάτων του άλλου.

Μην επιτρέπεις, λοιπόν, στους ανθρώπους να υπερφορτώνουν το μυαλό σου και το πρόγραμμά σου. Απομνημόνευσε φράσεις όπως: «Μακάρι να μπορούσα, αλλά έχω πάρα πολλά αυτή την περίοδο» ή «Θα το σκεφτώ και θα επανέλθω» ή «Δεν νιώθω άνετα με αυτό».

Δώσε προσοχή στα χρήματά σου

Η καλή διαχείριση των χρημάτων σπάνια αναφέρεται ως μέθοδος αυτοφροντίδας. Κι όμως, η αντίθετη πρακτική μπορεί να σε οδηγήσει από την αγωνία μέχρι την καταστροφή. Λέμε ότι «τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία», όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Προφανώς και δεν αποτελούν το μοναδικό συστατικό της ευτυχίας, όμως γεγονός είναι ότι δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, μειώνουν το στρες και αυξάνουν τις επιλογές. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι έρευνες, αλλά και η καθημερινότητά μας: η οικονομική ανασφάλεια εκτινάσσει το άγχος.

Όσο αυτό είναι εφικτό, λοιπόν, κάνε κάποια βήματα για μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. Ξόδευε λιγότερα, αποταμίευσε περισσότερα, σκέψου μήπως δύνασαι να κάνεις ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και προσπάθησε να έχεις στην άκρη κάποια χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη.

7 τακτικές αυτοφροντίδας που δεν είχες σκεφτεί
iStock

Ξεκαθάρισε, ξεπέτα και τακτοποίησε

Το να ξεκαθαρίζεις και να ξεφορτώνεσαι από το σπίτι σου πράγματα που δεν χρειάζεται μπορεί να σε ανακουφίσει ψυχικά με τρόπους που δεν φαντάζεσαι. Σου δίνει μεγαλύτερο έλεγχο του περιβάλλοντός σου, ενώ μειώνει το στρες και την ενέργεια που πρέπει να σπαταλήσεις για να οργανωθείς. Τελικά σε βοηθά να γίνεις πιο παραγωγικός και να παίρνεις πιο εύκολα αποφάσεις.

Να σε βοηθήσουμε να το κάνεις πιο αποτελεσματικά; Δες εδώ 4 συμβουλές για επιτυχημένο decluttering στο σπίτι (και τη ζωή σου), αλλά και πώς να κάνεις «declutter» στο μυαλό σου.

Εξασφάλισε χρόνο για τον εαυτό σου στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα

Το να έχεις μια καθορισμένη καθημερινή ρουτίνα για τον εαυτό σου είτε αυτό μεταφράζεται ως άσκηση, είτε ως διαλογισμός, είτε ως διάβασμα – εξασφαλίζει την αυτοφροντίδα σου. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Απλά γράψε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της οικογένειας «χρόνος για εμένα» και τήρησέ το.

Σκέψου τι θα σε έκανε χαρούμενο/-η μέσα στη μέρα; Μήπως να δοκιμάσεις αυτό που κάνει καθημερινά η Reese Witherspoon;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.