iStock

5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ

Ξέρεις πως όταν δεν κοιμάσαι καλά ή έχεις πολύ άγχος, έχεις και πονοκέφαλο. Ενδεχομένως όμως, να μη γνωρίζεις πως το κεφάλι σου πονάει γιατί έφαγες μεγάλη ποσότητα τυριού.

Ο Doctor Mike των 11.3 εκατομμυρίων subscribers στο κανάλι του στο YouTube αποκαλύπτει σε video του τα «άγνωστα» αίτια που κρύβονται πίσω από τον πονοκέφαλο.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω και αναφερθούμε σε όλα όσα λέει για τον πονοκέφαλο, χρειάζεται να σας συστήσουμε τον ίδιο.

Ποιος είναι ο Doctor Mike

Ο Mike Varshavski είναι 33 χρόνων. Γεννήθηκε στη Ρωσία, όπου έζησε στα 6 πρώτα χρόνια της ζωής του πριν μεταναστεύσει η οικογένεια του στις ΗΠΑ. Εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν, όπου η καθηγήτρια μαθηματικών μητέρα του σκούπιζε πατώματα και ο γιατρός πατέρας του, φοίτησε εκ νέου σε ιατρική σχολή. Αυτόν τον προσανατολισμό διάλεξε και ο Mikhail «παρατηρώντας τις σχέσεις που σύναπτε ο πατέρας μου με τους ασθενείς του».

Πήγε στο New York Institute of Technology και έγινε δεκτός σε ταχύ, επταετές πρόγραμμα για πτυχίο στις βιοεπιστήμες και στην ιατρική. Στον πρώτο χρόνο των σπουδών του, η μητέρα του πέθανε από λευχαιμία. Εκείνος ολοκλήρωσε τις σπουδές του και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε internet personality, μέσω και του καναλιού του στο YouTube, με στόχο «να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιατρική παραπληροφόρηση και να αλλάξουμε τον κόσμο μέσω της φιλανθρωπίας».

Ο ίδιος δωρίζει όλα του τα έσοδα στους οργανισμούς που επιλέγουν οι φαν του, οι οποίοι δίνουν 10 δολάρια τον μήνα για να είναι μέλη της «κοινότητάς» του. Τακτικά ζητά από αυτούς τους ανθρώπους να του βάζουν προκλήσεις. Δηλαδή, να του προτείνουν θέματα προς ανάλυση. Ένα από αυτά είχε να κάνει με τους λόγους που μπορούν να ευθύνονται για τον πονοκέφαλό μας και δεν τους είχαμε καν υποψιαστεί.

Οι 5 πιο περίεργες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο

Ας δούμε τα πέντε πιο περίεργα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, αφού πούμε τα βασικά.
Όπως; Οι λάθος μετρήσεις μυωπίας, πρεσβυωπίας, υπερμετρωπίας, η πίεση των γυαλιών που φοράμε στη μύτη, πίσω από τα αυτιά και τους κροτάφους, το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο, τα αναλγητικά (ναι, αυτά που παίρνουμε για να ξεφορτωθούμε τον πονοκέφαλο μας τιμωρούν όταν γίνεται κατάχρηση), τον καιρό (ιδιαίτερα η πτώση της βαρομετρικής πίεσης, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία, η ξηρότητα, ανάλογα με την ευαισθησία του καθενός), τα καπέλα, τα ακουστικά, οι κοτσίδες και οι κορδέλες στα μαλλιά ή ό,τι άλλο προκαλεί συμπίεση στο μέτωπο και το κρανίο μας.

«Στην ουσία, πιέζουμε τα νεύρα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, τα ερεθίζουμε. Λαμβάνουν σήματα από τον εγκέφαλο, τα οποία πηγαίνουν στο πρόσωπο και προκαλούν πονοκέφαλο», εξηγεί ο Doctor Mike.

Οι συνήθεις υπαίτιοι είναι το τρίδυμο νεύρο (υπεύθυνο για την αίσθηση στο πρόσωπο και κινήσεις όπως το
δάγκωμα και το μάσημα) και το ινιακό νεύρο (βρίσκεται στην οπίσθια πλευρά του κρανίου που δίνει την ενόχληση στον αυχένα).

πονοκέφαλος
iStock

#1 Έντονα αρώματα

«Δεν έχουν γίνει κατανοητά τα αίτια που τα έντονα αρώματα προκαλούν πονοκέφαλο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως άτομα που μυρίζουν ένα έντονο άρωμα, βιώνουν διαστολή των αρτηριών στον εγκέφαλό τους. Στην ουσία, πρήζονται και υποχρεώνουν το νευρικό σύστημα να ζήσει αυτό το επίπεδο του πόνου. Είναι η χημική σύνθεση του αρώματος που οδηγεί τον οργανισμό να αντιδράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο».

#2 Έλλειψη καφεΐνης

«Όταν λαμβάνετε καφεΐνη συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαφνικά μειώσετε την ποσότητα της
πρόσληψης ή τη διακόψετε, ενδέχεται να αναπτύξετε στερητικό σύνδρομο. Αυτό οδηγεί σε πονοκέφαλο,
θολούρα και εκνευρισμό, μεταξύ άλλων.

»Εάν ωστόσο, θέλετε να σταματήσετε να λαμβάνετε καφεΐνη πρέπει να περιμένετε αυτά τα συμπτώματα. Βοηθά να μην γίνει η διακοπή από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με μειωμένη πρόσληψη κάθε μέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ή με ανάμειξη καφεΐνης με decaf καφέ.

O λόγος αυτού του είδους πονοκέφαλου έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν λαμβάνουμε καφεΐνη, γίνονται πιο στενά τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον εγκέφαλο μας. Χωρίς αυτήν, τα αγγεία διευρύνονται και αυτό προκαλεί τον πονοκέφαλο και το στερητικό σύνδρομο».

#3 Λάθος μαξιλάρι

«Ο μέσος άνθρωπος περνάει το 1/3 της ζωής του κοιμώμενος. Η άνεση στον ύπνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πώς νιώθουμε το επόμενο πρωί, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ενοχλήσεις στον αυχένα και έχει άμεση σχέση με τους πονοκεφάλους.

»Όταν μιλάω για μαξιλάρια, αναφέρομαι στα υποστηρικτικά, τα οποία εξαρτώνται από τον τρόπο που κοιμόμαστε. Δηλαδή, αν κοιμόμαστε ανάσκελα, δεν χρειαζόμαστε κάποιο ιδιαίτερα υποστηρικτικό μαξιλάρι, αφού ζητούμενο είναι να είναι σε ουδέτερη θέση η σπονδυλική μας στήλη. Αν κοιμόμαστε στο πλάι, χρειαζόμαστε αυτήν την έξτρα υποστήριξη, ώστε να σηκωθεί το κεφάλι μας και να διατηρηθεί σε ουδέτερη θέση η σπονδυλική στήλη. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να έχουμε πόνους στον αυχένα ή έντονο πονοκέφαλο.

»Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το στρώμα, πάντα στην περίπτωση που κοιμόμαστε στο πλάι. Αν είναι πολύ
μαλακό, βουλιάζει το σώμα σε αυτό και χάνεται η ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Αν είναι πολύ σκληρό, η
πλάτη ανεβαίνει πάνω από το ύψος του κεφαλιού και κάνει κούρμπα η σπονδυλική στήλη».

#4 Τυρί και κρασί

«Συνήθως καταναλώνουμε μαζί το τυρί με το κρασί. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη πονοκεφάλου σε άτομα που είναι επιρρεπή στις ημικρανίες. Αυτό συμβαίνει λόγω των αμινών που βρίσκονται στα πεπαλαιωμένα τρόφιμα (μπλε τυρί, παρμεζάνα κ.ά.) και το κρασί.

»Μπορούν να προκαλέσουν αγγειοσυστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, κάτι που δεν προκαλεί πονοκέφαλο. Αμέσως όμως, μετά έρχεται η αγγειοδιαστολή, κατά την οποία τα ίδια αγγεία αρχίζουν να
πρήζονται. Έτσι, προκύπτει η ημικρανία. Η λύση στο πρόβλημα είναι η αποφυγή των προϊόντων με αμίνες».

πονοκέφαλος
Pexels Mike Murray

#5 Κινητά τηλέφωνα

«Περνάμε πολλές ώρες, παρακολουθώντας videos στο YouTube και το TikTok και memes στο κινητό μας. Στην πραγματικότητα, η διαρκής καταπόνηση των ματιών μας για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί οδηγήσει στην ανάπτυξη πονοκεφάλου. Προτείνω τον κανόνα 20-20-20. Διαλέγεις ένα σημείο που έχεις μπροστά σου στα 20 feet (6 μέτρα), κάθε 20 λεπτά της ώρας και κρατάς εκεί επικεντρωμένο το βλέμμα σου για 20’’.

»Αυτό δίνει στα μάτια μας μια ανάσα, προσφέρει τον χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν reset, να επαναρυθμιστούν και να μειώσουν την ένταση που τους έχουμε δημιουργήσει. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουμε πονοκέφαλο.

Ένα άλλο πράγμα που κάνουμε είναι να κρατάμε πολύ κοντά στα μάτια μας τα κινητά μας τηλέφωνα. Πιο κοντά από ό,τι κρατάμε ένα τυπωμένο έγγραφο που διαβάζουμε. Αυτή η τακτική, θέτει τα μάτια μας υπό μεγάλη πίεση, τα αναγκάζει να προσαρμοστούν και έτσι εμφανίζουμε πονοκέφαλο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.