iStock

ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η κατάσταση της ψυχικής μας υγείας μπορεί να αποτελέσει πρώιμη προειδοποίηση για την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης, υποστηρίζουν ειδικοί. Γι' αυτό δώσε σημασία στα σημάδια.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση, στην περίπτωση της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον στοιχείων του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών είναι ο σχηματισμός βλαβών σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στη χώρα μας 21.500 άνθρωποι ζουν με τη νόσο αυτή.

Η διάγνωση της νόσου είναι συχνά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματά της ποικίλουν (μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνουν διαταραχές στην κίνηση και την όραση, στον έλεγχο των σφιγκτήρων, τη σεξουαλική λειτουργία) και πολλές φορές αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις.

Πρώιμα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δίνει τώρα μια σαφέστερη εικόνα όσον αφορά τα πρώιμα σημάδια της νόσου, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες τα χρόνια που προηγούνται της εμφάνισης της ασθένειας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, υποδηλώνει ότι ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος ενός πρόδρομου σταδίου της πολλαπλής σκλήρυνσης, όπου ένα σύνολο συμπτωμάτων και ενδείξεων εμφανίζονται πριν από τα κλασικά.

«Για καιρό θεωρούσαμε ότι η πολλαπλή σκλήρυνση ξεκινούσε κλινικά όταν ένα άτομο βίωνε το πρώτο επεισόδιο απομυελίνωσης, π.χ. με τη μορφή προβλημάτων όρασης. Καταλάβαμε, όμως, ότι υπάρχει μια ολόκληρη περίοδος πριν από αυτά τα επεισόδια, που η ασθένεια εμφανίζεται με πιο έμμεσους τρόπους», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας δρ Helen Tremlett, καθηγήτρια νευρολογίας στο UBC.

πολλαπλή σκλήρυνση
iStock

«Εάν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την ΠΣ νωρίτερα, η θεραπεία θα μπορέσει να ξεκινήσει νωρίτερα, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», συνεχίζει.

«Θεωρούμε πολλά πράγματα στη ζωή ως δεδομένα –το περπάτημα, την ισορροπία, την όραση, την ομιλία, ακόμη και την απλή πράξη της κατάποσης– μέχρι που μια μέρα μάς τα αφαιρέσει η πολλαπλή σκλήρυνση. Όσο καλύτερα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημάδια τόσο νωρίτερα μπορούμε να τη διαγνώσουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Η πρώιμη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης», λέει η Sharon Roman, που ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και 25 χρόνια.

Η ψυχική υγεία των ασθενών

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία χιλιάδων ασθενών με σκλήρυνση, καθώς και τον επιπολασμό των καταστάσεων ψυχικής υγείας, ανάμεσά τους η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγήθηκαν της ανάπτυξης τυπικών συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, συνέκριναν τους ασθενείς αυτούς με ασθενείς χωρίς πολλαπλή σκλήρυνση.

πολλαπλή σκλήρυνση
iStock

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι πρώτοι εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ψυχικών ασθενειών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, η χρήση υγειονομικών υπηρεσιών για ψυχιατρικά συμπτώματα (όπως π.χ. οι επισκέψεις σε ψυχίατρο) ήταν υψηλότερη μεταξύ των ασθενών. Μάλιστα, το χάσμα διευρυνόταν για κάθε πέντε χρόνια που οδηγούσαν στην εμφάνιση της νόσου.

«Βλέπουμε όλο και υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών καταστάσεων που κορυφώνονται τον τελευταίο χρόνο πριν από την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Αν και οι καταστάσεις αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να είναι προγνωστικοί παράγοντες, μπορεί να είναι ένα κομμάτι του πρόδρομου παζλ και ένα καμπανάκι όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης δρ Anibal Chertcoff.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες από το εργαστήριο της Tremlett που δείχνουν ότι άλλα συμπτώματα, όπως η κόπωση, οι διαταραχές ύπνου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο πόνος μπορεί να αποτελούν μέρος των πρόδρομων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.