iStock

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΝΟΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Οι επιλογές τροφίμων στο πρωινό μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και τη γενικότερη ευεξία μας. Ένας νευροεπιστήμονας εξηγεί τι πρέπει να υπάρχει πάντα στο πρωινό μας γεύμα.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση «το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι» που συνοψίζει την αξία του πρωινού ξυπνήματος. Ωστόσο, ο Dale Bredesen, MD, ερευνητής νευροεπιστημών και εμπειρογνώμονας νευροεκφυλιστικών ασθενειών, υποστηρίζει σε διαδικτυακό άρθρο ότι το να μην είσαι πρωινός τύπος δεν είναι απαραίτητα κακό!

Ο Δρ Bredesen που διαθέτει 50 χρόνια εμπειρίας σε θέματα υγείας του εγκεφάλου, θεωρεί και τον ίδιο του τον εαυτό «νυχτοπούλι», λέγοντας ότι αισθάνεται περισσότερη συγκέντρωση και ενέργεια το βράδυ.

Ο ειδικός εξηγεί ότι όταν θέλουμε να αυξήσουμε την ενέργειά μας αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ρουτίνα που ακολουθούμε όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, η οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες του οργανισμού μας. Ανάμεσα στους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση μιας υγιεινής πρωινής ρουτίνας (που προάγει και την υγεία του εγκεφάλου) είναι φυσικά και η διατροφή!

Ποιες τροφές προτιμάει ένας νευροεπιστήμονας

Ο Δρ Bredesen φροντίζει να τροφοδοτεί τον οργανισμό του με τροφές που μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν τη φλεγμονή. Ειδικότερα, βασίζει τη διατροφή του κυρίως σε φυτικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως η ελιά και το λάδι αβοκάντο), και τρόφιμα με επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης (την οποία επιλέγουν και παιδίατροι για το πρωινό των παιδιών τους).

πρωινό
iStock

Το πρωινό για πιο υγιή εγκέφαλο

Υπάρχουν τροφές που αν τις εντάξουμε στο πρωινό μας, υπόσχονται να βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ο Δρ Bredesen αναφέρει ότι σε ανθρώπους που δεν είναι vegan συνιστά να συμπεριλαμβάνουν στο πρωινό τους αβγά από κότες που εκτρέφονται σε βοσκότοπους (μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά και από τον κρόκο τους), κάποιο λαχανικό όπως μπρόκολο ή σπαράγγια, μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση όπως ξινολάχανο ή παντζάρια τουρσί, αβοκάντο σε φέτες και λίγες σταγόνες από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ο ειδικός προτείνει να αντικαταστήσουν τα αβγά με tofu scramble. Και σε όλους συνιστά να συνδυάζουν την πρωτεΐνη τους με ένα φρούτο για μια πρόσθετη πηγή πρεβιοτικών ινών φιλικών τόσο προς τον εγκέφαλο όσο και προς το έντερο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.