iStock

ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΟΙ ΕΞΑΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

Οι εξάψεις που βιώνουν οι γυναίκες λόγω εμμηνόπαυσης φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες από όσο πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Για λόγους που δεν είναι ανεξήγητοι ή διεστραμμένοι, η εμμηνόπαυση δεν είναι θέμα που έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα. Αφενός αφορά γυναίκες, που μέχρι πρότινος (πριν δυο δεκαετίες) δεν συμμετείχαν σε μελέτες. Αφετέρου έχει να κάνει με το γήρας, που σίγουρα δεν έρχεται μόνο του, ενώ οι αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό μας δεν συνδέονται με ευχάριστα πράγματα.

Κυρίως αναφέρονται αυξήσεις σε πιθανότητες κινδύνου για εμφάνιση διαφόρων ασθενειών που συνδέονται με το πέρασμα των χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τους φόρους και τον θάνατο, στα δεδομένα της ζωής μιας γυναίκας είναι και το τέλος της έμμηνης ρύσης.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι βέβαια ασθένεια, αλλά μια φυσική φάση του κύκλου ζωής μιας γυναίκας. Στις ηλικίες από 45 έως 55 ετών, το σώμα μας αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, έως ότου σταματά οριστικά η περίοδος.

Ενόσω γίνεται αυτή η επιβράδυνση, οι γυναίκες εμφανίζουμε διάφορα συμπτώματα. Το πιο γνωστό είναι οι εξάψεις, που εκδηλώνονται χωρίς προειδοποίηση μέσα στην ημέρα. Ποικίλουν σε ένταση και διάρκεια από γυναίκα σε γυναίκα (από 1 έως 5 λεπτά), με πολλές να νιώθουν πως καίγεται το πρόσωπο τους, ενώ τρέχει ιδρώτας από κάθε πόρο του σώματος τους.

Και ναι, η ακριβής τους αιτία δεν είναι μέχρι τώρα σαφής. Είπαμε: δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα η επιστήμη με αυτό το φαινόμενο, που υπάρχει όσο υπάρχουν γυναίκες στον πλανήτη. Έχει υποστηριχθεί πως είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον υποθάλαμο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ο υποθάλαμος αντιλαμβάνεται πως η θερμοκρασία μιας γυναίκας έχει ανέβει, ενεργοποιεί μια σειρά από γεγονότα για να τη μειώσει.

εγκέφαλος
iStock

Τα νέα δεδομένα για τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί έως τώρα.

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης των ΗΠΑ ενημερώνουν ότι οι εξάψεις συνδέονται με αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (είναι δείκτης μελλοντικής καρδιακής νόσου) και με έναν βιοδείκτη αίματος που μπορεί να προβλέψει μια μεταγενέστερη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη δείχνει ότι οι εξάψεις συνδέονται με βιοδείκτες αίματος της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο βιοδείκτης δεν προσδιορίζει εάν ένα άτομο έχει την κλινική νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά μόνο την πιθανότητα να αναπτύξει τη νόσο στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις καρδιακές ασθένειες, προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι είχαν συχνές ή επίμονες εξάψεις κατά την πρώιμη εμμηνόπαυση είχαν 50% έως 80% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

ιατρική εξέταση
iStock

Οι συχνές μέτριες έως σοβαρές εξάψεις μπορεί συχνά να διαρκέσουν επτά έως 10 χρόνια, κατά μέσο όρο. Οι λιγότερο συχνές ή σοβαρές εξάψεις ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο.

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα συνδέουν για πρώτη φορά τις εξάψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ακόμη και μετά από προσαρμογή για άλλες πιθανές αιτίες, π.χ. ηλικία, δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), εκπαίδευση, εθνικότητα κ.ά.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται φυσιολογικά μετρούμενες εξάψεις σε σχέση με τη φλεγμονή. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξάψεις μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο αγγειακό κίνδυνο. Κατέστη βέβαια σαφές ότι η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα, εντούτοις κατά τη διάρκεια της αυξάνονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου.

Αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν και: α) μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, β) το κάπνισμα, γ) άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που ξεκινούν νωρίτερα στη ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.