iStock

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν βλέπουν όλους τους τομείς της ζωής τους αρνητικά. Αρκετοί μάλιστα αναφέρουν ότι αισθάνονται ικανοποίηση από τις στενές προσωπικές τους σχέσεις.

Όσοι έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα πως η συνθήκη τους δεν επηρεάζει απαραίτητα όλους τους τομείς της ζωής τους. Μπορεί να κλείνεσαι για μέρες ατελείωτες στο σπίτι σου και παράλληλα να είσαι εξόχως λειτουργικό άτομο στη δουλειά σου. Ή μπορεί και να υποφέρεις, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς, αφού δεν αποκαλύπτεσαι σε όσους συναντάς, κατάσταση που είναι γνωστή ως κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας και της μείζονος κλινικής κατάθλιψης φερόταν να είναι το πόσο έντονα αισθάνεσαι την απελπισία και πόσο αυτή επηρεάζει τη ζωή σου. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια και τα δυο είδη μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά σου και δη το πόσο ενδιαφέρεσαι ή απολαμβάνεις όσα σου συμβαίνουν. Πάμε τώρα, και στα τελευταία νέα.

Δημοσίευση μελέτης στο Science Direct και πιο συγκεκριμένα στο Journal of Affective Disorders, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη, δεν βλέπουν όλους τους τομείς της ζωής τους αρνητικά.

H ικανοποίηση στη ζωή ανθρώπων με κατάθλιψη

Μάλιστα, πολλοί ανέφεραν ικανοποίηση, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με στενές προσωπικές σχέσεις. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τη Lauren Jerome από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου «η ευρέως αποδεκτή έννοια της μείζονος κατάθλιψης ήταν μια ολιστικά αρνητική αντίληψη της ζωής. Αυτή η γενίκευση, που αφορά παλαιότερες έρευνες, έδειξε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη βλέπουν τα πάντα μέσα από έναν φακό αρνητικότητας. Κάτι που βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως είναι τα επίμονα συναισθήματα θλίψης, η απελπισία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες. Τέτοιες ευρείες ερμηνείες, ωστόσο, συχνά χάνουν τις αποχρώσεις του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς τομείς της ζωής τους».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου θέλησαν να εμβαθύνουν, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην κατανόηση του πώς τα άτομα με κατάθλιψη βαθμολογούν την ικανοποίησή τους σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής.

Αντί για μια γενική άποψη, η ομάδα προσπάθησε να κατανοήσει την υποκειμενική ποιότητα ζωής (subjective quality of life-SQoL) σε αυτά τα άτομα, ένα μέτρο για το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη θέση του στη ζωή, στο πλαίσιο της κουλτούρας και των συστημάτων αξιών.

Η ένταση των συμπτωμάτων, η αμειβόμενη απασχόληση, η οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ότι επηρεάζουν τις βαθμολογίες SQoL στους περισσότερους ή σε όλους τους τομείς. Δεδομένης της ευρείας εικόνας της κατάθλιψης, υπήρχε ένα κενό στην κατανόηση του πώς τα άτομα με κατάθλιψη βαθμολογούν την ικανοποίησή τους σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Lauren Jerome του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ήθελε να εμβαθύνει σε αυτές τις αποχρώσεις. Αντί για μια γενική άποψη, η ομάδα προσπάθησε να κατανοήσει την υποκειμενική ποιότητα ζωής (SQoL) σε αυτά τα άτομα – ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη θέση τους στη ζωή στο πλαίσιο της κουλτούρας και των συστημάτων αξιών.

κατάθλιψη
iStock

Η έρευνα σε ανθρώπους με κατάθλιψη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που ονομάζεται Manchester Short Assessment of Quality of Life (MANSA), γνωστό για την αξιόπιστη μέτρηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων, προκειμένου να αξιολογήσουν την υποκειμενική ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.710 άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και διαφορετικά περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι σχέσεις ειδικά με την οικογένεια και αυτούς με τους οποίους ζούσαν οι συμμετέχοντες, βαθμολογήθηκαν θετικά. Οι συμμετέχοντες φάνηκαν ενεργά ικανοποιημένοι μαζί τους. Το εύρος των επιπέδων ικανοποίησης μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη ήταν μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες διαγνωστικές ομάδες.

Για παράδειγμα, ενώ και οι δύο ομάδες εξέφρασαν δυσαρέσκεια με την οικονομική τους κατάσταση, εκείνοι με μείζονα κατάθλιψη ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στους τομείς των σχέσεων, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με διάγνωση μείζονος κατάθλιψης μπορούν να διακρίνουν τους τομείς της υποκειμενικής ποιότητας ζωής. Επιπροσθέτως, κατά μέσο όρο είναι ικανοποιημένοι με πολλούς τομείς της ζωής τους, ιδιαίτερα με τις στενές σχέσεις τους με την οικογένεια και με τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν», έγραψαν οι ερευνητές.

Πρόσθεσαν πως «αυτό δεν συνάδει με την υπόθεση ότι τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη έχουν μια γενική αρνητική αντίληψη για όλες τις πτυχές της ζωής τους», ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της διερεύνησης και της αξιολόγησης μεμονωμένων τομέων της υποκειμενικής ποιότητας ζωής. Σημειώθηκε πως η συγκεκριμένη μελέτη είχε περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες ήταν μεν από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλά όλοι ήταν από ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως από χώρες με υψηλά εισοδήματα. Επομένως, η γενίκευση των ευρημάτων της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να είναι πρόωρη. Πριν κάνουμε, λοιπόν, λόγο για δεδομένα, απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.