Καρολίνα Δωρίτη

ΘΕΣ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ; ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΟ

Θρεπτικές, γευστικές και οικονομικές, οι φακές είναι το απόλυτο υλικό στην κουζίνα. Αν τώρα τους προσθέσεις και ένα ζυμαρικό, δημιουργούν ένα απίθανο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Δες την παρακάτω συνταγή και θα καταλάβεις τι εννοούμε!

Οι φακές είναι φανταστική τροφή, γεμάτες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Είναι επίσης από τα όσπρια που αρέσουν πολύ στα παιδιά, ενώ εκτός από θρεπτικές είναι και οικονομικές. Πάντα πειραματίζομαι με τις φακές και δοκιμάζω να τις μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Από φακές σαλάτα ως ένα χορταστικό μεσημεριανό για το γραφείο, μέχρι ινδικό Daal (πρόκειται για σιγομαγειρεμένα όσπρια).

Εδώ, ετοιμάζουμε μια κάπως διαφορετική συνταγή για φακές, απλή, εύκολη και νόστιμη. Τις κάνω σαν σούπα, αλλά αρκετά πηχτή (οπότε εύκολη και για μεταφορά σε σχολείο ή γραφείο) και της προσθέτω ένα... ζυμαρικό. Το ζυμαρικό που επέλεξα λέγεται Anelli Siciliani και είναι σαν μικρά κουλουράκια. Μπορούμε άνετα να τα αντικαταστήσουμε με άλλο μικρό ζυμαρικό, όπως κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι ή ότι άλλο μας αρέσει.

Τις φακές τις αρωματίζω με φρέσκο βασιλικό και τις μαγειρεύω με φρέσκα πομοντόρια (ντομάτες). Λίγο καροτάκι για να γλυκάνει το φαΐ φυσικά, καλό ελαιόλαδο και έχουμε ένα υπέροχο και θρεπτικό φαγητό, χαμηλό σε λιπαρά, vegan και χωρίς γλουτένη!

φακές
Καρολίνα Δωρίτη

Φίλος του γιου μου πάντως μου δήλωσε, δύο φορές παρακαλώ, ότι είναι οι ωραιότερες φακές που έχει φάει ποτέ! Τα καλύτερα κομπλιμέντα του κόσμου είναι αυτά των παιδιών!

Συνταγή για φακές με ζυμαρικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

φακές ζυμαρικό
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό
  • 250 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 350 γρ. φακές
  • 200 γρ. ντομάτες πομοντόρι
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 λίτρο βραστός ζωμός λαχανικών
  • 100 γρ ζυμαρικό μικρού μεγέθους
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις φακές με νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν.

Μπλανσάρουμε τα πομοντόρια σε βραστό νερό για 10 λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατεύοντας σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου.

φακές
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια τις φακές. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και το κλωνάρι βασιλικού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Σε περίπτωση που πιούν όλα τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι.

Όταν γίνουν οι φακές, τσεκάρουμε το αλατοπίπερο, αφαιρούμε τη δάφνη και το βασιλικό και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

φακές
Καρολίνα Δωρίτη

Σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά περίπου (ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού) μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμόνι στο σερβίρισμα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.