iStock

ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ονομάζεται «ΨΥΧΗ ΜΟΥ» και είναι η πρώτη Μονάδα Ολοκληρωμένης Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, καθώς και για τις οικογένειες τους.

Υπάρχουν κάποιες πολύ δύσκολες περίοδοι στη ζωή ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας. Αναφέρομαι κυρίως σε εκείνες τις περιόδους που ένα πρόβλημα υγείας είναι τόσο σοβαρό και σαρωτικό, ώστε δεν έχεις ούτε χρόνο, ούτε αντοχή για να αναζητήσεις την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεσαι.

Είσαι τόσο απόλυτα δοσμένος στο να διεκπεραιώνεις τα απαραίτητα για την επιβίωση, ώστε το να φροντίσεις τον εαυτό σου μοιάζει περιττή πολυτέλεια. Τι γίνεται όμως όταν η περιπέτεια έχει τελειώσει αισίως; Πώς έχουν γράψει μέσα σου οι αναμνήσεις μιας αβάσταχτης αγωνίας και ταλαιπωρίας;

Το τραύμα του παιδικού καρκίνου

Οι ειδικοί –ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα– κάνουν (εκτενέστατο) λόγο για το τραύμα. Με άλλα λόγια, το τι αφήνει στον ψυχισμό, αλλά και στο σώμα μας κάθε τραυματική εμπειρία (παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι το τραύμα είναι μόνο «στο μυαλό σου»). Ένα τραύμα, αν δεν επεξεργαστεί από αυτόν που το βίωσε, μπορεί να γεννάει διαρκώς προβλήματα.

Θα αποφύγουμε να μιλήσουμε για «νικητές» στο κεφάλαιο Καρκίνος. Κι αυτό επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι. Θα αναφερθούμε όμως σε όσους επιβίωσαν και μάλιστα σε μια πολύ τρυφερή ηλικία από κάτι τόσο δύσκολο: τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους.

Ένα τεράστιο τραύμα είναι η εμπειρία ενός παιδικού ή νεανικού καρκίνου. Και, όπως κάθε τέτοια περιπέτεια υγείας, δεν αφορά μόνο το ίδιο το άτομο που νοσεί, αλλά και την οικογένειά του, τους φροντιστές του.

Χρειάζεται μια μονάδα υποστήριξης «μετά τη θεραπεία»;

Στις παιδογκολογικές κλινικές υπάρχουν υπηρεσίες που τις προσφέρουν σύλλογοι γονέων παιδιών με καρκίνο και υποστηρίζουν τα παιδιά στη δύσκολη φάση της θεραπείας. Εκεί μπορούν να απευθυνθούν και γονείς για τις δικές τους ανάγκες.

Όμως, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού, οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ψυχολογική υποστήριξη. Και ακριβώς γι' αυτό είναι τόσο απαραίτητη η υποστήριξη τους μετά την ολοκλήρωση της περιπέτειας.

Με αυτό το σκεπτικό, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», που δημιουργήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία μιας μητέρας, έφτιαξε πιλοτικά τις πρώτες ομάδες ψυχοθεραπείας αποκλειστικά για γονείς το 2019.

Τώρα, εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια Μονάδα Ολοκληρωμένης Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους, και τις οικογένειες τους, με την επωνυμία «ΨΥΧΗ ΜΟΥ».

Μονάδα υποστήριξης για παιδιά με καρκίνο
O χώρος της μονάδας εξοπλίστηκε από τα καταστήματα ΙΚΕΑ.
O χώρος της μονάδας εξοπλίστηκε από τα καταστήματα ΙΚΕΑ.

«Οι επιβιώσαντες από καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια ομάδα πρώην ασθενών για την οποία δεν υπάρχει ειδική πρόνοια για την ψυχική τους υγεία, παρότι είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι μετά την ολοκλήρωση της δοκιμασίας την οποία πέρασαν, χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους που δοκιμάζονται μαζί τους. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε στην δημιουργία μιας τέτοιας δομής για πρώτη φορά στην Ελλάδα», μας είπε η Μένια Κουκουγιάννη, δημιουργός της ΑΜΚΕ.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται και πού να απευθυνθείτε

Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και είναι:

  • Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων Παιδιών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο
  • Ομάδες Ψυχοθεραπείας Γονέων Παιδιών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο
  • Ατομικές Συνεδρίες
  • Ομάδες Ενημέρωσης για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο
  • Ομάδες κοινωνικής αλληλεπίδρασης για παιδιά και εφήβους μετά το τέλος της θεραπείας του καρκίνου
  • Ομάδες Αλληλοϋποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων
  • Ομάδες Αλληλοϋποστήριξης (parent2parent support) Γονέων της παιδογκολογικής κοινότητας
  • Ειδικές συναντήσεις με παιδαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής
  • Κοινωνική Υπηρεσία

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την κοινωνική λειτουργό Βιβή Λιοπέτα, η οποία είναι και η υπεύθυνη λειτουργίας της δομής, δύο σύμβουλους ψυχικής υγείας, μία ψυχοθεραπεύτρια και μία ειδική παιδαγωγό. Επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας είναι η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη.

Η μονάδα λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 με 19:00, με την ευγενική υποστήριξη του ΔΕΣΜΟΥ και του Q Foundation.

Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά, 11:00 - 19:00, στο τηλέφωνο 210 7499306 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Διεύθυνση: λεωφ. Μεσογείων 15, 1ος όροφος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.