ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Οι κουρτίνες –και τα συναφή– εκτός από το να προστατεύουν την ιδιωτικότητά μας μπορεί να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις απώλειες σε ζέστη καθώς ψυχραίνει ο καιρός.
Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στο φθινόπωρο και αρχίζει να πέφτει –σιγά σιγά– η θερμοκρασία, θα αρχίσει να δροσίζεται και το διαμέρισμά μας. Αν δεν ζείτε σε νεόδμητη πολυκατοικία ή δεν αλλάξατε πρόσφατα κουφώματα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αισθανθείτε την εισβολή αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού ακόμα και όταν οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστές.
Διά της ιδίας οδού θα φεύγει τον χειμώνα και η θέρμανση. Και τι μπορούμε να κάνουμε; Κάτι που μπορεί να μη σου περνάει από το μυαλό είναι να αλλάξουμε κουρτίνες. Ή να προσθέσουμε μια ράγα, πάνω από την ήδη υπάρχουσα.
Όπως εξήγησε ειδικός στη Washington Post, τα παράθυρα δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ο τοίχος στη μόνωση. Μολονότι τα παράθυρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της επιφάνειας ενός σπιτιού, η μεταφορά της ψύξης ή της θερμότητας μέσω αυτών αντιστοιχεί στο 30% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη κατοικιών.
Σε δωμάτια που τα βλέπει ο ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας, χρειάζεται διαφορετική κουρτίνα (σίγουρα σε υλικό, ίσως και σε χρώμα) από ό,τι στο δωμάτιο που δεν το πιάνει το ηλιακό φως ιδιαίτερα. Ακολουθούν οι οδηγίες των ειδικών για το καλό μας και της τσέπης μας.
Στόρια
Τα σκίαστρα μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση, με κάθε στιλ να εξυπηρετεί διαφορετική αποστολή. Τα roman, για παράδειγμα, λειτουργούν καλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: κατά τους πιο ζεστούς μήνες, διατηρούν το σπίτι δροσερό, ενώ το κρατούν ζεστό τον χειμώνα.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενημερώνει ότι τα roman και τα rollers κάνουν την καλύτερη δουλειά στο να μπλοκάρουν το φως του ήλιου. Στα αρνητικά, παρέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό μόνωσης. Αυτό δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις περιοχές όπου κυρίως υπάρχει ζέστη, με περιστασιακές πτώσεις θερμοκρασίας.
Τα rollers που μοιάζουν στην ύφανση με κηρήθρα παγιδεύουν τον αέρα και μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση σε δροσερά και σε ζεστά κλίματα. Μειώνουν την απώλεια θερμότητας των παραθύρων κατά τουλάχιστον 40% όταν χρησιμοποιούμε μέσο θέρμανσης και κατά 60% όταν έχουμε αναθέσει την ψύξη του χώρου σε κλιματιστικό.
Αυτοί που ξέρουν προτιμούν τα παχύτερα υφάσματα με πιο σφιχτές πλέξεις για να αυξήσουν τον παράγοντα της μόνωσης και να ελαχιστοποιήσουν την κυκλοφορία του αέρα στο εξωτερικό ύφασμα και την επένδυση ή το πίσω μέρος.
Κουρτίνες
Η ενεργειακή απόδοση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό με τις κουρτίνες, επειδή κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις, ενώ αλλάζουν το δωμάτιο στο οποίο τοποθετούνται με τα χρώματα και τα μοτίβα τους. Αν θέλετε να τσεκάρετε και τον παράγοντα της μόνωσης, χρησιμοποιήστε δυο «στρώσεις». Η από μέσα θα περιλαμβάνει ένα λεπτό και διάφανο ύφασμα και ένα πιο χοντρό, με πιο σφικτή πλέξη από έξω. Ο συνδυασμός αποτρέπει τη μεγάλη μεταφορά θερμότητας, είτε έχουμε κλιματιστικό σε λειτουργία, είτε καλοριφέρ.
Στη μονή χρήση, εάν δεν υπάρχει έντονο ηλιακό φως στο δωμάτιο, προτείνονται τα υφάσματα που «αναπνέουν» περισσότερο ή είναι διάφανα. Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε εσωτερική επένδυση στην υπάρχουσα κουρτίνα και να την κάνετε παχύτερη – και άρα καλύτερη ενεργειακά.
Περσίδες
Ενώ οι κάθετες και οριζόντιες περσίδες μπορεί να μπλοκάρουν τον ήλιο, δεν αποτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ανεξάρτητα από το υλικό τους. Εάν τις επιλέξετε, θα είναι σαν να μην έχετε βάλει κάτι για να αποτρέψετε έστω και την ελάχιστη απώλεια ενέργειας από τα παράθυρά σας.