ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ
Μια επαναστατική θεραπεία αναπτύσσεται με τη βοήθεια νανοτεχνολογίας που υπόσχεται να αντιστρέψει της επιπτώσεις της πάθησης που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως όλα δείχνουν πως μια νέα θεραπεία πρόκειται σύντομα να αντιστρέψει αυτή την πάθηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που δημοσιεύει το Opthalmology Times, επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να δημιουργήσουν ξανά κύτταρα από ανθρώπινο αμφιβληστροειδή, τα οποία είχαν χαθεί εξαιτίας του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Barbara Pierscionek, αναζητούσαν μια μέθοδο για να παράγουν επιθηλιακά κύτταρα με χρωστική του αμφιβληστροειδούς (RPE), τα οποία να μπορούν να παραμείνουν υγιή και βιώσιμα για έως 150 ημέρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πανεπιστημίου, τα κύτταρα αυτά βρίσκονται έξω από το νευρωνικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και, όταν καταστρέφονται, μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της όρασης.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που στο πλαίσιο έρευνας επιστρατεύεται η νανοτεχνολογία (γνωστή και ως «ηλεκτροϊνοποίηση»), για να δημιουργηθεί μια «σκαλωσιά» πάνω στην οποία να μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα RPE. Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια επαναστατική θεραπεία για μία από τις πιο συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις που έρχονται με την πάροδο των ετών. Με τα ευρήματα των επιστημόνων γίνεται πιο εφικτή η ανάπτυξη οφθαλμικού ιστού για μεταμόσχευση στο μάτι του ασθενούς.
Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η εμφάνισή της αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο στην Ευρώπη 77 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν κάποια μορφή της πάθησης μέχρι το 2050.
Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή. Δείχνει να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ ίσως να έχει ένα γονιδιακό υπόβαθρο, αφού σε ορισμένες οικογένειες εμφανίζεται πιο συχνά. Πάντως, το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης, όπως και η μακροχρόνια έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά και η διατροφή που είναι φτωχή σε βιταμίνη Α και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η εκφύλιση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 55 ετών, αρχικά ως παραμόρφωση της κεντρικής όρασης, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ένα μόνιμο μαύρο τμήμα στο οπτικό πεδίο. Οι μορφές κατά τις οποίες εμφανίζεται είναι δύο: η ξηρού και η υγρού τύπου.
Η ξηρού τύπου, που είναι και συχνότερη, αν και εξελίσσεται αργά, έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Η υγρού τύπου εμφανίζεται σπανιότερα, ωστόσο, καθώς στην περίπτωση αυτή διαρρέει υγρό από αγγεία του ματιού, δημιουργείται οίδημα και αιμορραγία και η εξέλιξή της στην απώλεια της κεντρικής όρασης είναι πολύ γρήγορη. Και στις δύο περιπτώσεις, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα και ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία υπάρχει δυνατότητα για τη λιγότερη δυνατή απώλεια όρασης.
Ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο
Η αντικατάσταση των κυττάρων RPE είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές επιλογές. Οι επιστήμονες, λοιπόν, σε αυτή τη φάση εργάζονται για να αναπτύξουν τα κύτταρα αυτά σε τρισδιάστατο περιβάλλον και στη συνέχεια να τα μεταμοσχεύσουν στο μάτι.
Σύμφωνα με την Pierscionek, «το σύστημα αυτό δείχνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός υποκατάστατου της μεμβράνης του Bruch, παρέχοντας μια συνθετική, μη τοξική, βιοσταθερή υποστήριξη για τη μεταμόσχευση των επιθηλιακών κυττάρων της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς. Είναι οι παθολογικές αλλαγές στην εν λόγω μεμβράνη που έχουν αναγνωριστεί ως αιτία οφθαλμικών ασθενειών όπως η εκφύλιση. Η συναρπαστική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».