ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ Ο ΟΠΤΟΜΕΤΡΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ ΣΟΥ;
Ο οπτικός-οπτομέτρης έχει εκπαιδευτεί για να μετράει με ακρίβεια τους βαθμούς μυωπίας, πρεσβυωπίας και αστιγματισμού. Έτσι, μερικές φορές μια επίσκεψη σε κατάστημα οπτικών αρκεί.
Εκείνο που γνώριζα καλά μέχρι πρόσφατα είναι ότι για να μετρήσεις τη μυωπία, την πρεσβυωπία ή τον αστιγματισμό σου έπρεπε να επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο. Αυτό έκαναν όλοι οι φίλοι, συγγενείς και γνωστοί μου. Αυτό έκανα κι εγώ, όταν χρειάστηκε... να βγάλω δίπλωμα οδήγησης.
Έχοντας όμως πολλά χρόνια να μετρήσω τις δυνατότητες των ματιών μου και νιώθοντας ότι αυτές έχουν αρχίσει να με εγκαταλείπουν, αποφάσισα να ξαναπάω.
Στον δρόμο, ένας φίλος με έκανε να το ξανασκεφτώ: «Πας στον οφθαλμίατρο να μετρήσει την πρεσβυωπία σου; Είναι σα να πηγαίνεις σε καρδιολόγο για να σου μετρήσει την πίεση, ενώ μπορείς να πας στο φαρμακείο», μου είπε.
Τι μπορεί να κάνει ένας οπτικός για τα μάτια σου
Ρωτώντας λοιπόν έμαθα ότι στα οπτικά καταστήματα ο οπτικός-οπτομέτρης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τέτοιου είδους μετρήσεις – με τον απαραίτητο εξοπλισμό, φυσικά.
Ίσως οι περισσότεροι που φορούν ήδη γυαλιά έχουν συνηθίσει τη διαδικασία ως έναν τυπικό έλεγχο για την ακρίβεια των μετρήσεων του γιατρού πριν από την παραγγελία των κατάλληλων φακών.
Στην πραγματικότητα , πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθεί και ο οφθαλμίατρος στο ιατρείο του, ο οποίος όμως έχει μια πολύ ευρύτερη εκπαίδευση σχετική με την υγεία των ματιών.
Αντίθετα, ο οπτομέτρης έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να κάνει με ακρίβεια τις μετρήσεις και κανένα κατάστημα οπτικών δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς τη δική του άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
«Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, στον οφθαλμίατρο δεν πηγαίνεις παρά μόνο για διαφορετικές παθήσεις των ματιών. Για τη μέτρηση πας στον οπτομέτρη», εξηγεί ο οπτικός Κωστής Κουτρούμπας.
Ο οπτομέτρης δεν αντικαθιστά τον οφθαλμίατρο
Φυσικά, στα οπτικά εργάζονται και απλοί πωλητές, οι οποίοι όμως δεν ξέρουν να κάνουν την ίδια δουλειά. Για να μετρήσει ο οπτομέτρης τους βαθμούς της μυωπίας σου, χρειάζονται τα κατάλληλα μηχανήματα και οπωσδήποτε εκείνο που μοιάζει με οπτικό σύστημα... τρελού εφευρέτη, και στο οποίο μπαίνουν διάφοροι φακοί.
Οι μετρήσεις γίνονται δωρεάν στα περισσότερα καταστήματα οπτικών (όχι όμως σε όλα) για οποιονδήποτε το επιθυμεί, χωρίς την υποχρέωση κάποιας αγοράς.
Πλέον υπάρχουν και ορισμένα οπτομετρικά κέντρα όπου μπορεί κανείς να μετρήσει τη μυωπία του και τα οποία προσφέρουν κι άλλες υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, εκπαίδευση στους ασθενείς, ώστε να χρησιμοποιούν με τον πιο επωφελή τρόπο το οπτικό τους σύστημα.
Μπορούν να αντικαταστήσουν μια απλή μέτρηση σε ιατρείο, αν φυσικά δεν συντρέχει άλλος ιατρικός λόγος για να επισκεφτεί κανείς τον οφθαλμίατρο, παρά μόνο για να τσεκάρει αν ανέβηκε η μυωπία του ή πόσους βαθμούς πρεσβυωπία απέκτησε.
Ο οπτικός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό όσον αφορά το οφθαλμολογικό τσεκ απ. Επίσης, όσον αφορά τη συνταγογράφηση των γυαλιών οράσεως δεν μπορεί να παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία έγκρισης του χρηματικού ποσού που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο από το ταμείο του για την απόκτηση γυαλιών ή φακών επαφής. Για αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται συνταγή γιατρού.
Πότε να πας στο κατάστημα οπτικών και όχι στον γιατρό
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις που κάποιος θέλει απλώς να ελέγξει αν διαφοροποιήθηκαν οι βαθμοί του, επειδή για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα δεν βλέπει το ίδιο καλά με τα γυαλιά του (σημειωτέον, η μυωπία μπορεί να ανεβεί και μετά τα 40, σε κάποιες περιπτώσεις), η μέτρηση στον οπτικό είναι το μόνο που χρειάζεται.
Το ίδιο και για τις περιπτώσεις που η πρεσβυωπία σού χτυπάει την πόρτα, εσύ κάνεις ότι δεν ακούς, αλλά ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να βάλεις εκείνα τα γυαλάκια που στέκονται χαμηλά στη μύτη.
Μία μέτρηση στο κατάστημα θα σου πει με βεβαιότητα αν χρειάζεσαι φακούς βαθμού 1 ή 1,25 ή ακόμη και 1,75, καθώς εδώ και πολύ καιρό παριστάνεις ότι βλέπεις καλά, αλλά το χέρι σου σε σχέση με το κινητό τείνει να γίνει κάτι σαν... selfie stick.