iStock

10 ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

Από την τουαλέτα έως την κρεβατοκάμαρα και από το λεωφορείο έως την κηδεία, ο τρόπος που χρησιμοποιείς το κινητό σου λέει πολλά για το πόσο ευγενής είσαι.

«Σου μιλάω, με ακούς;» λέω στον άντρα μου. Εκείνος γνέφει συγκαταβατικά, ενώ βλέπω ότι συνομιλεί με κάποιον στο Viber. Ανεβάζω πίεση. Μόλις έχουμε τελειώσει το φαγητό και είναι αργά το βράδυ. Η μόνη ώρα της ημέρας που μπορούμε να μιλήσουμε λίγο ήρεμα, οι δυο μας. «Αφού δεν με ακούς! Κοιτάς το κινητό!» υψώνω τόνο. Αμέτρητες φορές έχουμε λογοφέρει γι' αυτό. Πάντα έχει μια «πειστική» απάντηση. Πάντα πρέπει σε κάποιον να απαντήσει, κάτι να τσεκάρει, κάτι να στείλει στον εαυτό του για να θυμηθεί για την επόμενη μέρα. Είναι πολυάσχολος, δεν το αρνούμαι. Αλλά εν προκειμένω, είναι και αγενής!

Εκείνος, βέβαια, δεν το βλέπει έτσι. Αν δεν έχει την άνεση να «χαθεί» στο κινητό του όταν είναι στο σπίτι του, πού θα το κάνει; Έτσι λέει, αλλά εμένα με ενοχλεί. Και δεν το λέω εγωιστικά. Εσένα δεν σου φαίνεται αγένεια να είσαι με κάποιον που κοιτάζει διαρκώς το κινητό του; Να βλέπεις ταινία στο σινεμά ή θεατρική παράσταση και ο διπλανός σου να σκρολάρει; Προσωπικά διστάζω να κοιτάξω το κινητό ακόμα κι όταν είμαι στο κομμωτήριο και ένας άνθρωπος δουλεύει πάνω στο κεφάλι μου. Ο άντρας μου με λέει υπερβολική. Τελικά, τι ισχύει;

Ερευνητές στην Τουρκία βρήκαν πρόσφατα ότι τα ζευγάρια που υποφέρουν από phubbing (phone+snubbing, κατά το σνομπάρισμα) δηλώνουν λιγότερη ικανοποίηση στον γάμο τους. Αυτή είναι μία μόνο από τις μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει το phubbing στις σχέσεις, η οποία απλά επιβεβαιώνει αυτό που ζούμε καθημερινά: κινητό με το που ανοίγουμε τα μάτια μας, ενώ είμαστε στην τουαλέτα, ενώ οδηγούμε, εννοείται στη δουλειά, ενώ τρώμε και βλέποντας τηλεόραση – ακόμα και με παρέα. Όσο λιγότερο εθισμένος είναι κανείς, βέβαια, τόσο περισσότερο ενοχλείται.

Μήπως είναι ώρα για ένα savoir vivre σχετικά με τη χρήση του κινητού;

Η συγγραφέας Paula Cocozza, στο πρόσφατο μυθιστόρημά της Speak to Me δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία γυναίκα που έχει εξοργιστεί τόσο από την προσκόλληση του συζύγου της στο κινητό του, ώστε πλέον αντιμετωπίζει τη συσκευή ως το τρίτο –σχεδόν ισότιμο– μέλος στη σχέση τους. Στο πλαίσιο της έρευνας που η ίδια έκανε για να γράψει την πρωτότυπη αυτή ιστορία μίλησε με δεκάδες κόσμου (μια μαμά που πέταξε το κινητό της κόρης της από το μπαλκόνι, μία άλλη που έσπασε το τάμπλετ του συντρόφου της), καθώς και εκπροσώπους βρετανικών (εννοείται) ινσιτιτούτων που ασχολούνται με ζητήματα εθιμοτυπίας και συμπεριφοράς. Σε συνεργασία με όλους αυτούς κατέληξε σε έναν δεκάλογο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το «savoir vivre του κινητού». Πρόκειται για τα όρια που οι ίδιοι οι ειδικοί θέτουν, τα οποία έχεις κάθε δικαίωμα να επικαλεστείς την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι πέφτεις θύμα phubbing.

1. Χρήση κινητού κατά τη διάρκεια του σεξ

Ξεκινάμε με το πλέον ακραίο – κι όμως αληθινό! Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, κάποιοι σηκώνουν το τηλέφωνο ή απαντούν σε μηνύματα ενώ κάνουν σεξ. Σταματούν ό,τι κάνουν εκείνη τη στιγμή για να τσεκάρουν μια ειδοποίηση. Μπορεί, βέβαια, να γίνεται ασυνείδητα – ακούς έναν ήχο και κοιτάζεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Στην περίπτωση αυτή, απλά άσε τη συσκευή σε ένα άλλο δωμάτιο.

2. Το να στρέφεσαι στο κινητό και όχι στον σύντροφό σου μόλις ξυπνάς

Από τις πιο συχνές περιπτώσεις phubbing, σύμφωνα με την έρευνα της Cocozza, και από τις πιο ενοχλητικές που οφείλεται στο ότι κοιμάσαι με το κινητό στο προσκέφαλο. Πολλοί θα δικαιολογηθούν ότι το κινητό τους λειτουργεί και ως ξυπνητήρι. Όλοι ξέρουμε, όμως, πως δεν χρειάζεται να το κοιτάζεις για να το απενεργοποιήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς «αποτελεί κακή υγιεινή στις σχέσεις να καλημερίζεις πρώτα ένα gadget και μετά τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου».

3. Το να μιλάς στο τηλέφωνο στα Μ.Μ.Μ.

Όχι το να μιλάς με ανοιχτή ακρόαση στα Μ.Μ.Μ. –αυτό θα έπρεπε να αποτελεί ποινικό αδίκημα– μα το να δέχεσαι μια κλήση σε ένα γεμάτο λεωφορείο, να το σηκώνεις και να μιλάς κανονικά, αγνοώντας τους γύρω σου. «Πρόκειται για έναν περιορισμένο δημόσιο χώρο, είναι υποχρέωσή σου να μεταφέρεις τη συζήτηση για όταν κατέβεις από εκεί, από σεβασμό στο κοινό που βρίσκεται γύρω σου», λέει η Laura Akano, η οποία διδάσκει εθιμοτυπία στο ινστιτούτο Polished Manners.

Το savoir vivre του κινητού: 10 κανόνες καλής συμπεριφοράς για εθισμένους
iStock

4. Χρήση κινητού την ώρα του φαγητού

Δεν υπάρχει θέση για το κινητό στο τραπέζι. Απλά δεν υπάρχει.

5. Βλέμμα στην οθόνη ενώ περπατάς

Θα αναρωτηθεί κανείς: Ποιο το πρόβλημα τότε; Αφού είμαι μόνος μου, ποιον ενοχλώ; Μα δεν είσαι μόνος σου! Πέρα από το γεγονός πως αμέτρητα ατυχήματα έχουν συμβεί με ανθρώπους που π.χ. έπεσαν πάνω σε κολόνες επειδή κοίταζαν το κινητό τους, είναι πολύ πιθανό να πέσεις και πάνω σε άλλους ανθρώπους που επίσης περπατούν γύρω σου. Θα το έχεις προσέξει στις αποβάθρες του μετρό: άνθρωποι απορροφημένοι στις οθόνες να κινούνται σαν υπνωτισμένοι παρεμποδίζοντας τη φυσική ροή του πλήθους. Θέλεις κάτι να δεις ή να γράψεις; Σταμάτα στην άκρη, δες το και συνέχισε τον δρόμο σου!

6. Σκρολάρισμα ενώ σου κάνει παρέα το κατοικίδιό σου

Όταν το σκυλάκι σου πρέπει να βγει βόλτα κι εσύ θες να χαζέψεις στο TikTok, προτεραιότητα θα πάρει το σκυλάκι σου. Όταν η γάτα σου έρχεται και κάθεται πάνω σου για να την χαϊδέψεις κι εσύ κοιτάζεις το κινητό σου, απλά προετοιμάζεις την θανατική καταδίκη σου. Με λίγα λόγια, φρόντισε τις βασικές του ανάγκες πρώτα και μετά χαζέψτε στην οθόνη παρέα.

Το savoir vivre του κινητού: 10 κανόνες καλής συμπεριφοράς για εθισμένους
iStock

7. Βλέμμα στην οθόνη κατά την διάρκεια μιας συζήτησης

Προσωπικά θα το αποκαλούσα «ορισμό της αγένειας». Οι ειδικοί το ονομάζουν «αποσύνδεση». Δεν αναφερόμαστε στο να κοιτάξεις –χωρίς να ασχοληθείς περισσότερο– και να συνεχίσεις τη συζήτησή σου με τον άλλον άνθρωπο, αλλά στο να πάρεις από δική σου πρωτοβουλία το κινητό στα χέρια ενώ σου μιλάει.

8. Σκρολάρισμα ενώ βλέπεις τηλεόραση/ταινία στο σινεμά/παράσταση

Αναφορικά με την τηλεόραση, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν και οι δύο σύντροφοι έχουν αυτή τη συνήθεια και δεν ενοχλούνται από τον άλλον. Στους χώρους θεαμάτων, φυσικά, είναι αδιανόητο, ενώ η ταινία ή η παράσταση έχουν ξεκινήσει.

Το savoir vivre του κινητού: 10 κανόνες καλής συμπεριφοράς για εθισμένους
iStock

9. …ή ενώ βρίσκεσαι σε μία τελετή (γάμο ή κηδεία)

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να σε καλέσουν στον γάμο τους. Δεν περιμένουν από εσένα τη στιγμή εκείνη να ασχολείσαι με το κινητό σου. Όσο για την κηδεία, τι να πούμε; Μόνο ο σεβασμός και η κατάνυξη αρμόζουν. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις το κινητό σου στο αθόρυβο – και χωρίς δόνηση. Εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία.

10. Χρήση συσκευής στην τουαλέτα

«Μα ούτε εκεί;» θα πεις. Δεν θα σχολιάσω τους ήχους που μπορεί να ακούγονται αν τυχόν μιλάς ενώ είσαι στην τουαλέτα και το πόσο προσβλητικό είναι για τον άλλον όταν το καταλάβει. Ούτε το ανθυγιεινό του πράγματος, γενικότερα. Η πραγματική έλλειψη ευγένειας εδώ είναι όταν κάποιος περιμένει έξω από την τουαλέτα υποφέροντας, ενώ εσύ καλλιεργείς μαρούλια στο Farmville.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.