ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο σκύλος σου δεν γυρίζει κάθε Σεπτέμβρη πίσω στο σχολείο, όμως μένει και πάλι πιο πολλές ώρες μόνος του. Δες πώς μπορείς να τον βοηθήσεις να προσαρμοστεί στη νέα σεζόν.
Καθώς όλη η οικογένεια προετοιμάζεται για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και όλοι είναι πιο απασχολημένοι απ’ όσο ήταν το καλοκαίρι, συνήθως παραβλέπουν μια –όχι και τόσο μικρή– λεπτομέρεια: την προετοιμασία του σκύλου που ζει μαζί τους.
Όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έρχονται πιο κοντά την περίοδο των διακοπών, το ίδιο ισχύει και για τους τετράποδους ενοίκους της οικίας μας, που είθισται να προσκολλούνται στα παιδιά. Όταν αυτά επιστρέφουν στην καθημερινότητα των πολλών υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, ο σκύλος προφανώς δεν μπορεί να καταλάβει πως άρχισαν τα σχολεία.
Για αυτό πρέπει να τον βοηθήσουμε. Αλλιώς θα το δούμε να νιώθει «πεσμένος» ή/και να συμπεριφέρεται άσχημα. Να αντιδρά σε αυτά τα νέα δεδομένα. Υπάρχει λόγος να τον στρεσάρουμε, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε με απλές μεθόδους;
Η προετοιμασία του σκύλου πριν αρχίσουν τα σχολεία
Ιδανικά, έχουμε φροντίσει να εισάγουμε τον σκύλο στη νέα ρουτίνα πριν από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, ώστε να μην του έρθει απότομα. Η κτηνίατρος Rachel Malamed προτείνει μέσω της Washington Post: «Ταΐστε τον σκύλο σας νωρίτερα, την ώρα που τρώει όταν πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο για κάποιες ημέρες πριν αρχίσουν τα σχολεία».
Επίσης, εξασκηθείτε στο να αφήνετε τον σκύλο μόνο, ώστε να νιώθει λιγότερο άγχος αποχωρισμού. «Χτίστε σταδιακά το χρόνο που θα μένουν τελικά μόνοι, προκειμένου να μην εμφανίσουν σημάδια πανικού ή άγχους», λέει η ειδικός. Δηλαδή, το αφήνουμε τη μία ημέρα μια ώρα και το συνεχίζουμε σιγά σιγά, από εκεί.
Αφού χτυπήσει το κουδούνι
Άπαξ και αρχίσει η σχολική χρονιά, «παρατηρούμε τον σκύλο για να δούμε αν εμφανίζει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μερικά σημάδια άγχους είναι το γάβγισμα, το να καταστρέφει πράγματα ή να κάνει τις ανάγκες του όπου νιώθει. Αυτά είναι τα εμφανή. Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο διακριτικά. Για παράδειγμα, αισθάνεται λήθαργο, τρέμει ή δεν τρώει. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσει το ενδεχόμενο τραυματισμού ή ασθένειας. Μερικές φορές, όταν τα ζώα έχουν άγχος, μπορεί επίσης να αρρωστήσουν. Υπάρχει μια εγγενής σχέση μεταξύ του στρες και της σωματικής ασθένειας».
Κάτι που βοηθάει είναι να δημιουργήσετε μέσα στο σπίτι έναν ασφαλή «προσωπικό χώρο» για τον σκύλο σας, λέει η ειδικός: «Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να φτιάξετε ένα dog friendly σημείο με τα παιχνίδια του κατοικίδιου, την αγαπημένη του κουβέρτα, το κρεβάτι του ή κάτι που ανήκει στα παιδιά σας, εφόσον υπάρχει σχετικό “δέσιμο”. Μπορείτε να του βάλετε και μουσική – υπάρχουν ειδικές λίστες χαλάρωσης για σκύλους στις πλατφόρμες».
Η δική μας συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο
Πριν φύγουμε από το σπίτι και κατά την επιστροφή μας δεν είμαστε λυπημένοι ή υπερενθουσιασμένοι αντίστοιχα. Διατηρούμε την ηρεμία μας, αφού ό,τι αισθανόμαστε το μεταδίδουμε στο κατοικίδιο.
Όταν φεύγουμε «δίνουμε ένα σνακ ή ένα παιχνίδι λίγα λεπτά πριν την έξοδο από το σπίτι, ώστε να μην συσχετίσει το δώρο με την άμεση αναχώρησή σας. Αν ο σκύλος κινείται ελεύθερα μέσα στο σπίτι, κρύβουμε κομμάτια από τα σνακ του για να τα ανακαλύπτουν όσο δεν είμαστε εκεί».
Όταν επιστρέφουμε, «περπατάμε ήρεμα στο σπίτι, αφήνουμε την τσάντα μας ήρεμα, αγνοούμε τον σκύλο μας –που θα κάνει σαν τρελός–, πάμε στα σνακ του και του δίνουμε ένα».
Τις ώρες που είμαστε σπίτι, φροντίζουμε να βρίσκουμε χρόνο για να τον αφιερώνουμε στον τετράποδο συγκάτοικο μας. Πάμε μια μεγάλη βόλτα ή του μαθαίνουμε κάποια νέα εντολή. Κάνουμε κάτι για να του προσφέρουμε χαρά.