ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ
Το να εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου δεν είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο. Συμβαίνει σε πολλούς από εμάς και το κάνουμε με απροσδόκητους τρόπους. Μία ψυχοθεραπεύτρια μας βοηθάει να το αναγνωρίσουμε με 3 απλές ερωτήσεις και εξηγεί γιατί πρέπει να το σταματήσουμε.
Άλλοι τα εξωτερικεύουν, άλλοι τα κρατάνε για τον εαυτό τους. Άλλοι τα φοβούνται κι άλλοι αφήνονται να παρασυρθούν από αυτά. Κάποιοι τα υπεραναλύουν. Ο λόγος για τα συναισθήματα, ένα μεγάλο «κεφάλαιο» της ανθρώπινης ύπαρξης που η επιστήμη συνεχίζει να ερευνά, όσο εμείς προσπαθούμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους.
Δεν ξέρω αν έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι πραγματικά είναι ένα συναίσθημα, οι ειδικοί πάντως προσανατολίζονται περισσότερο στις αισθήσεις ως θεμέλιο λίθο, παρά σε ό,τι θα αποκαλούσαμε ψυχισμό. Βάσει αυτής της προσέγγισης μάλιστα, η αγάπη δεν θεωρείται καν συναίσθημα.
Ορίζεται το συναίσθημα;
Από την άλλη, ο εγκέφαλος επεμβαίνει στη ρύθμιση των συναισθημάτων με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά μόνο όταν αυτά θέτουν το σώμα μας σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού, ενώ αποθηκεύει καλύτερα οτιδήποτε μάς έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα.
Ο Αμερικανο-Ινδός διανοητής και πνευματικός ηγέτης Jiddu Krishnamurti, σε μία από τις περίφημες ομιλίες του το 1976, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα συναισθήματα είναι βασικά αισθήσεις: «Βλέπεις ένα όμορφο σπίτι και η πρόσληψη της εικόνας του ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Βλέπεις ένα όμορφο σπίτι, με έναν υπέροχο κήπο, με μεγάλα παράθυρα, με ευχάριστα χρώματα, υπάρχει πολλή ομορφιά, όλες οι αισθήσεις σου ανταποκρίνονται, γεννιέται η επιθυμία...».
Τα αναφέρουμε όλα αυτά σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε την έννοια του συναισθήματος και να την κατανοήσουμε, διότι μερικές φορές τείνουμε να εκλογικεύουμε, να υπεραναλύουμε ή ακόμη και να «θεωρητικοποιούμε» όσα νιώθουμε.
Γιατί δεν ωφελεί να εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου
Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε ή τι πήγε στραβά στη σχέση μας. Άλλοτε, θέλουμε πάση θυσία να μπούμε στο μυαλό των άλλων και να εξηγήσουμε τις πράξεις που μας πλήγωσαν.
Bέβαια δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας, είναι σημαντικό να προβληματιζόμαστε και να επιδιώκουμε την αυτογνωσία.
Ωστόσο, μερικές φορές αυτές οι συνήθειες μπορεί να μας σταματήσουν από το να βιώνουμε τα συναισθήματα. Ή ενδέχεται η υπερβολική επεξεργασία των συναισθημάτων να είναι ένας τρόπος αποφυγής της ευαλωτότητάς μας.
Εάν τα παραπάνω σου φαίνονται οικεία, αν έχεις μανία με την ψυχολογία και την κατανόηση των άλλων, ακόμη και με την αστρολογία, ίσως να είναι ενδείξεις ότι εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Annie Zimmerman.
Γιατί είναι καλύτερα να το σταματήσεις; Επειδή όλη αυτή η παρέμβαση της σκέψης στην πραγματικότητα δεν σου επιτρέπει να βιώσεις τα συναισθήματά σου. Και κάπως έτσι δεν μπορούν να σε αφήσουν κι αυτά, να σε απελευθερώσουν, αφού η φυσική πορεία ενός συναισθήματος είναι να... περάσει.
Πώς θα καταλάβεις αν εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου
Για να καταλάβεις αν εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου, κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου:
- Όταν κάποιος σε πληγώνει ή κάτι πάει στραβά σε μια σχέση σου, προσπαθείς να μάθεις τα πάντα για το συγκεκριμένο θέμα; Μήπως ψάχνεις στο διαδίκτυο ή αγοράζεις ειδικά βιβλία ή ακολουθείς κάποιους ειδικούς online μόνο και μόνο επειδή ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι συνέβη;
- Μήπως αποφεύγεις να ανοιχτείς στους άλλους ή να εκτεθείς; Αισθάνεσαι υπερβολικά άβολα απέναντι στο ενδεχόμενο να κλάψεις ή να θυμώσεις μπροστά σε κόσμο και συνήθως δεν το κάνεις;
- Ψάχνεις πάντα να βρεις το «γιατί» πίσω από το πώς νιώθεις; Προσπαθείς να εξηγήσεις συνεχώς τα συναισθήματά σου, αντί τελικά να συνδεθείς με αυτά και να τα αφήσεις ελεύθερα - ώστε κι αυτά στη συνέχεια να σε ελευθερώσουν;
Βγες από το κεφάλι σου και μπες στην καρδιά σου (χωρίς φόβο)
Αν απαντάς «ναι», τότε είναι η ώρα να «βγεις» από το κεφάλι σου και να αρχίσεις να ακούς την καρδιά σου. Θα κλείσουμε λοιπόν με τα λόγια του Krishnamurti:
«Ας μείνουμε στα συναισθήματα που είναι αληθινά, υγιή και φυσιολογικά. Ας μην αφήσουμε τη σκέψη να αναλάβει δράση με τα πώς, τα γιατί και τα πρέπει, διότι με τη σκέψη αρχίζει η καταστροφή. Απλώς παρατηρήστε αυτό που σας συμβαίνει και νιώστε το. Μην επιτρέψετε στη σκέψη να μπει στο παιχνίδι. Προσπαθήστε να το κάνετε. Τι χρειάζεται; Να συνειδητοποιήσετε ότι όλο αυτό ξεκινάει από την ανάγκη σας για έλεγχο. Δεν μπορείτε και δεν χρειάζεται να ελέγχετε τα πάντα, πόσο μάλλον τα συναισθήματα. Όταν απουσιάζει ο έλεγχος, απουσιάζει και η εσωτερική σύγκρουση».
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.