Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της Ιδιοπαθούς Νεανικής Αρθρίτιδας και –το σημαντικότερο– αυτό μπορεί να φανεί ακόμη και από την ηλικία του 1 έτους. Η νέα έρευνα που κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του αυτοάνοσου νοσήματος στα παιδιά.
Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εντέρου και της μικροβιακής χλωρίδας του στην υγεία του οργανισμού είναι πλέον δεδομένο. Το έντερο έχει παραλληλιστεί με τον δεύτερο εγκέφαλο του σώματός μας, ενώ ορισμένες μελέτες εντοπίζουν σε αυτό την απαρχή διαφόρων νοσημάτων.
Όχι τυχαία, η νόσος Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι σχετίζεται σε έναν βαθμό με την εχθρική προς το έντερο διατροφή, ενώ και αρκετές ρευματοπάθειες δείχνουν ύφεση με την κατάλληλη δίαιτα.
Αρθρίτιδα στα παιδιά: Τι έδειξε η έρευνα
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, της οποίας τα αίτια ναι μεν παραμένουν άγνωστα, μελέτες ωστόσο τη συνδέουν με τη χλωρίδα του εντέρου.
Αυτή τη φορά οι επιστήμονες έκαναν ένα ακόμη βήμα ως προς τις ανακαλύψεις τους. Βρήκαν ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να δείξουν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ακόμη και σε μωρά 1 έτους.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητική ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα σε συνεργασία με Σουηδούς ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα κοπράνων σε παιδιά 1 έτους, περιμένοντας να δουν αν θα αναπτύξουν τη νόσο.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τα βακτήρια που βρέθηκαν στα παιδιά που παρουσίασαν νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα με εκείνα που δεν το έκαναν.
Τι είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα
Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα στα παιδιά είναι μια επώδυνη αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων και μερικές φορές άλλων τμημάτων του σώματος.
Τα παιδιά με ΝΙΑ βιώνουν πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και άλλα συμπτώματα που κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις στεροειδών και βιολογικούς παράγοντες, ωστόσο η ίαση δεν είναι εφικτή.
Στην παρούσα λοιπόν μελέτη φάνηκε ότι οι διαφορές των βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με μεταγενέστερη ανάπτυξη της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας είναι παρούσες χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια ανισορροπία στα μικρόβια, ειδικά ο αυξημένος επιπολασμός αρκετών προφλεγμονωδών βακτηριακών ειδών, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιθανός δείκτης μελλοντικού κινδύνου ασθένειας», δήλωσε η Angelica Ahrens, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Φλόριντα IFAS.
Καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά έχουν παρενέργειες και δεν θεραπεύουν την ασθένεια, είναι ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές προσεγγίσεις.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα ευρήματα της έρευνας
«Τα βακτήρια που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να αποτελέσουν μια καλή αρχή γι' αυτές», δήλωσε ο Dr Erik Kindgren, παιδίατρος-ρευματολόγος στο νοσοκομείο Skaraborg στη Σουηδία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με βακτήρια του εντέρου που προκαλούν φλεγμονή είχαν σχεδόν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΝΙΑ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα βακτήρια που προάγουν μια υγιή επένδυση του εντέρου απουσιάζουν ή μειώνονται σε παιδιά που αργότερα ανέπτυξαν την ασθένεια.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση της αιτίας της νόσου, καθώς ο όρος «ιδιοπαθής» υποδηλώνει ότι αυτή παραμένει άγνωστη.
«Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εργαλείων προληπτικού ελέγχου σε παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου ή και όχι. Με την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων και προληπτικών μέτρων, μπορεί να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε την εμφάνιση ασθενειών σε μερικούς ανθρώπους», δήλωσε η Ahrens.
Η έρευνα θα συνεχιστεί
Πρώτα, όμως, οι ερευνητές θα πρέπει να κατανοήσουν πώς τα βακτήρια που εντοπίστηκαν στο έντερο των παιδιών συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου. Πρέπει δηλαδή να απαντηθεί το ερώτημα: τι ακριβώς κάνουν αυτά τα βακτήρια στο σώμα που οδηγούν σε αυτή την ασθένεια;
Η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο ένα αποσπασματικό τμήμα του μικροβιώματος σε παιδιά ηλικίας 1 έτους, οπότε μια μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει το πώς εξελίσσεται το μικροβίωμα του εντέρου των παιδιών με ΝΙΑ με την πάροδο του χρόνου.
Οι συγγραφείς της μελέτης σχεδιάζουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους, εξετάζοντας τις μικροβιακές διαφορές που σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας της παιδικής ηλικίας.