5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ
Όσα αποκρύπτουμε πολλές φορές από τον γιατρό μας μπορεί να επηρεάσουν τη διάγνωση και κατά συνέπεια τη θεραπεία μας. Ας είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς μαζί του.
Κάθε γιατρός λειτουργεί όπως ένας Ηρακλής Πουαρό: συγκεντρώνει στοιχεία, κάνει εξετάσεις και καταλήγει στη διάγνωση. Η πρώτη πηγή πληροφοριών και στοιχείων του ντετέκτιβ-γιατρού είναι ο ίδιος ο ασθενής. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, ως ασθενείς, οφείλουμε να μοιραζόμαστε με τον γιατρό μας την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος.
Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω ντροπής ή επειδή θεωρούμε ότι μια πληροφορία δεν σχετίζεται με το πρόβλημα υγείας που μας απασχολεί τη δεδομένη στιγμή, αποκρύπτουμε πληροφορίες. Η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει τη διάγνωση και κατά συνέπεια τη θεραπεία μας.
Τι παραλείπουμε συνήθως να πούμε στον γιατρό μας;
1. «Δεν ακολουθώ πιστά τη θεραπεία»
Όταν ο γιατρός ρωτήσει αν παίρνουμε π.χ. το χάπι για τη χοληστερίνη, ας μη γνέψουμε καταφατικά αν το ξεχνάμε κάποια ή κάποιες φορές την εβδομάδα. Όταν μας πει να πάρουμε αντιβίωση για ορισμένες μέρες, δεν την σταματήσουμε νωρίτερα επειδή νιώθουμε καλύτερα.
Έρευνα της οργάνωσης Consumer Reports έδειξε ότι το πρώτο παράπονο στη λίστα των βρετανών γιατρών για τους ασθενείς τους ήταν η μη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή και στις συστάσεις τους. Όπως διαπιστώθηκε, «οι περισσότεροι δήλωσαν ότι επηρεάζει την ικανότητά τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους».
Η μη συμμόρφωση αυτή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας, καθώς το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί συνεχίζει να υφίσταται. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει στη συνταγογράφηση περιττών φαρμάκων, μιας και ο γιατρός θα θεωρήσει ότι ο οργανισμός μας δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα θεραπεία.
2. «Παίρνω συμπληρώματα»
«Φυτικό» ή «φυσικό» δεν σημαίνει απαραίτητα και «ασφαλές». Ένα διατροφικό συμπλήρωμα ή ένα σκεύασμα που δεν συνταγογραφείται μπορεί να αλληλεπιδράσει με συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να έχει παρενέργειες. Για παράδειγμα, η χρόνια αυξημένη πρόσληψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα. Το γνωστό βαλσαμόχορτο έχει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις όταν συγχορηγείται με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως ορισμένα αντιυπερτασικά και στατίνες.
Ο γιατρός μας πρέπει να γνωρίζει κάθε σκεύασμα που παίρνουμε, όχι μόνο τα συνταγογραφούμενα. Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με όλα τα σκευάσματα που λαμβάνουμε (ακόμα και τις σταγόνες για τα μάτια) και να την παίρνουμε μαζί μας, όταν πηγαίνουμε στον γιατρό. Καλό είναι δίπλα στο καθένα να σημειώνουμε πόσο συχνά και σε τι ποσότητα το λαμβάνουμε.
3. «Ξεκίνησα την τάδε δραστηριότητα»
Μπορεί τα μαθήματα πιάνου να ευθύνονται για το μούδιασμα στον καρπό μας; Ο μοντελισμός στο πίσω δωματιάκι του σπιτιού για τον πονοκέφαλο; Κι όμως, τα χόμπι μας μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος που μας ταλαιπωρεί ή της επιδείνωσης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης.
Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες που γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας απλώς μας ηρεμούν και μας φτιάχνουν τη διάθεση, ας μην αμελήσουμε να τις αναφέρουμε στον γιατρό μας. Μπορεί να φταίνε για κάποια συμπτώματα που εκδηλώνουμε.
4. «Κάνω δίαιτα»
Πόσοι από εμάς ενημερώνουμε τους γιατρούς σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες; Πόσοι τους λέμε ότι ακολουθούμε μια αυστηρή δίαιτα ή ότι έχουμε αλλάξει δραματικά κάτι στη διατροφή μας; Δεν είναι τυχαίο ότι αγαπημένο μάντρα όλων των ειδικών είναι η «ισορροπημένη διατροφή».
Μια περιοριστική δίαιτα, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας, στερώντας τον οργανισμό από πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανάπτυξη των μαλλιών μας.
5. «Έχω προβλήματα στο... κρεβάτι»
Η σεξουαλική μας ζωή είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα θέλαμε να αναλύσουμε σε ένα ιατρείο. Ωστόσο, όταν οι γιατροί ρωτούν να μάθουν πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαμε στο παρελθόν, δεν το κάνουν από αδιακρισία. Το κάνουν για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
Επίσης, καλό είναι να αναφέρουμε τυχόν σεξουαλικά προβλήματα. Η στυτική δυσλειτουργία π.χ. αποτελεί σοβαρό δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και η δυσπαρευνία (ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά προβλήματα.
Ο Στυλιανός Δερμιτζάκης είναι εδικός παθολόγος.