iStock

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ 10 ΤΥΠΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Επιστημονικά δεδομένα δεκαετιών από τη Σουηδία αναδεικνύουν τη σημασία της καλής φυσικής κατάστασης σε νεανική ηλικία για λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Βάζω στοίχημα πως έχεις ακούσει από γιατρό το «μην έχεις άγχος» όσες φορές έχεις ακούσει και το «να ασκείσαι». Παρ’ όλα αυτά, εκπλήσσεσαι και εσύ ο ίδιος/η ίδια με την ικανότητα σου να βρίσκεις νέες δικαιολογίες για να μη φροντίζεις τη φυσική σου κατάσταση. Αν είσαι γονέας, κατά πάσα πιθανότητα «τρως» τα αυτιά του παιδιού σου να αθληθεί. Οξύμωρο;

Ενήλικας είσαι, ξέρεις πως κάθε απόφαση που παίρνεις έχει και μια συνέπεια, οπότε συνέχισε να κάνεις ό,τι κάνεις. Κυρίως να προσπαθείς να κάνεις τα παιδιά σου να ασχοληθούν με κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα.

Βλέπεις, σύμφωνα με μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, η καλή φυσική κατάσταση σε νεαρές ηλικίες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δέκα διαφορετικών τύπων καρκίνου αργότερα στη ζωή.

Ο συσχετισμός φυσικής κατάστασης και καρκίνου

Οι ερευνητές του University of Gothenburg άντλησαν δεδομένα από περισσότερους από 1 εκατομμύριο Σουηδούς, μεταξύ 16 και 25 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 33 χρόνια (από το 1968 έως το 2005). Η αρχή έγινε στο υποχρεωτικό τεστ φυσικής κατάστασης στην ηλικία περίπου των 18 χρόνων, για τον στρατό.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα (βλ. η ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει σε συνεχείς αερόβιες ασκήσεις όπως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι) συσχετίστηκε με

  • 42% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα,
  • 40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος,
  • 39% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

φυσική κατάσταση
iStock

Συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο σε:

  • κεφάλι,
  • λαιμό (τράχηλος),
  • στομάχι,
  • πάγκρεας,
  • ορθό,
  • παχύ έντερο,
  • νεφρά.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Aron Onerup ομολόγησε πως εξεπλάγη από ορισμένες από τις συσχετίσεις σε διάφορα συστήματα οργάνων και «από τις σταθερές συσχετίσεις μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και των καρκίνων στο γαστρεντερικό σωλήνα».

Και δύο αρνητικές ενδείξεις

Στα αρνητικά,  η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα φάνηκε να σχετίζεται με 7% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και 31% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, συγγραφείς σημείωσαν πως ο συχνότερος έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη και η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα ευρήματα.

Αντιμετωπίζοντας την απροσδόκητη αύξηση του κινδύνου για καρκίνου του προστάτη και του δέρματος, ο Δρ Onerup είπε ότι μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μη θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη.

Στη μελέτη αυτή δεν ελήφθη υπ’ όψιν η επίδραση της διατροφής, του αλκοόλ και του καπνίσματος, που συνιστούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνων.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για άσκηση σε κάθε ηλικία

Ο Δρ. Onerup τόνισε ότι «η μείωση του κινδύνου καρκίνου δεν είναι ο μόνος λόγος για άσκηση. Υπάρχουν σύνθετα οφέλη για τη συναισθηματική υγεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

άσκηση
iStock

»Η όποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία και η περισσότερη σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη για βέλτιστα αποτελέσματα υγείας. Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθούμε με τη φυσική μας κατάσταση και να αποκομίσουμε τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης για την υγεία μας».

Αν αναρωτιέσαι πόσα λεπτά άσκησης χρειάζεσαι την εβδομάδα για να βοηθήσεις την υγεία σου, πολλά εξαρτώνται από το τι θες να προσφέρεις στον οργανισμό σου. Τα 150 λεπτά την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή. Δεν χρειάζεται κάτι extreme. Αρκεί να ιδρώσουμε, να νιώσουμε την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και να μας «κοπεί» ελαφρώς η ανάσα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.