ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΠΑΝΑΝΑ ΣΤΑ SMOOTHIES
Εάν βάλεις μπανάνα σε smoothie προφανώς και δεν θα πάθεις τίποτα κακό. Ωστόσο, δεν θα αποκομίσεις όλα τα καλά που έχει να σου δώσει το φρούτο.
H μπανάνα είναι ένας απλός τρόπος για να φροντίσουμε διατροφικά την καρδιαγγειακή μας υγεία, καθώς είναι εξαιρετική πηγή καλίου και φυτικών ινών, με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου. Έχει επίσης βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, βιταμίνη C και μαγγάνιο, ενώ γενικά βοηθά και το πεπτικό μας σύστημα.
Μια μέτρια ώριμη μπανάνα έχει 110 θερμίδες, καθόλου λίπος, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 28 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια (φυσικά) σάκχαρα, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και 450 mg κάλιο. Επειδή μας χορταίνει, αποτελεί το κατεξοχήν για smoothies.
Δεν θα έπρεπε. Τουλάχιστον όχι αν θέλουμε να πάρουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη που μπορούν να μας δώσουν τα φρούτα – κι αυτό δεν αφορά μόνο την μπανάνα. Μια στιγμή, να εξηγήσουμε.
Άπαξ και κόψουμε ένα μήλο ή ξεφλουδίσουμε μια μπανάνα και δεν τα καταναλώσουμε αμέσως, σύντομα θα δούμε να παίρνουν μια καφέ απόχρωση. Οφείλεται στη λεγόμενη οξειδάση πολυφαινόλης. Το καφετί χρώμα αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το φαγητό που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στον αέρα, το κόβουμε ή δέχεται χτύπημα.
Οι πολυφαινόλες είναι κατηγορία φυτικών ενώσεων που συναντώνται σε μεγάλο βαθμό στα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά κ.ά. Πρόκειται για ένζυμα που επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών (βλ. βιοδραστικές ενώσεις που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία που υπάρχουν στα τρόφιμα και πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό). H Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας επισήμανε πρόσφατα τη σημασία της κατανάλωσης από 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών την ημέρα για την καρδιομεταβολική υγεία.
Τι χάνει μια μπανάνα όταν μπαίνει σε smoothie
Ερευνητές του UC Davis ενδιαφέρθηκαν να κατανοήσουν εάν οι πολυφαινόλες επηρεάζουν την απορρόφηση των φλαβανολών όταν καταναλώνουμε ένα smoothie, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την υγεία μας.
«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε σε πολύ πρακτικό επίπεδο πώς μια κοινή τροφή και ο τρόπος προετοιμασίας ενός τροφίμου όπως ένα smoothie με βάση την μπανάνα θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που πρέπει να απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory του Mars Edge και επίκουρος ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του UC Davis.
Οι ερευνητές έφτιαξαν δύο smoothies: το ένα είχε μπανάνα, φρούτο φυσικά υψηλό σε οξειδάση πολυφαινόλης και το άλλο είχε ανάμεικτα μούρα, με χαμηλής δραστηριότητας οξειδάση πολυφαινόλης.
Αυτοί που τα κατανάλωσαν έδωσαν δείγμα αίματος και ούρων για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί η απορρόφηση των φλαβανολών. Φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν smoothie μπανάνας είχαν εκπληκτικά χαμηλότερη απορρόφηση φλαβανολών σε σύγκριση με την ομάδα των μούρων, μειωμένη κατά 84%.
«Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα», υποστήριξαν οι ερευνητές.
Για να «πιάσουμε» τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε φλαβανόλη, οι ερευνητές της μελέτης εξήγησαν πως είναι χρήσιμο να συνδυάσουμε φρούτα πλούσια σε αυτή (π.χ. μούρα) με άλλα συστατικά που έχουν χαμηλή οξειδάση πολυφαινόλης. Για παράδειγμα, πορτοκάλια, ανανά ή γιαούρτι.