ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV;
Ο HPV δεν αστειεύεται, αλλά προλαμβάνεται με το εμβόλιο που τα σημερινά παιδιά και έφηβοι στην πλειοψηφία τους έχουν κάνει. Με εμάς τους μεγάλους τι γίνεται;
Έχω HPV, την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σήμερα. Τελεία, παράγραφος.
Γι’ αυτό δεν δίστασα στιγμή να εμβολιάσω όχι μόνο την κόρη μου αλλά και τον γιο μου. Όπως εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο δεν πρόλαβα το εμβόλιο, γι’ αυτό με πρόλαβε ο ιός, που ευτυχώς στην περίπτωσή μου είναι σχετικά ακίνδυνος –το στέλεχός του δηλαδή– και κοιμάται του καλού καιρού. Γιατί ξαφνικά προβληματίζομαι λοιπόν με το εμβόλιο και τον HPV;
Ακολουθώ και παρακολουθώ την Dr. Jen Gunter, μία διάσημη sui generis Αμερικανίδα γυναικολόγο, συγγραφέα των μπεστ-σελερ The Menopause Manifesto και The Vagina Bible. Δεν πιστεύω μόνο εγώ ότι είναι χαρισματική, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες πιστοί ακόλουθοί της, ανάμεσά τους και οι New York Times, που έχουν φιλοξενήσει όχι μόνο τα βιβλία αλλά και συνεντεύξεις της. Στα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο εκλαϊκευμένα επιστημονικά της κείμενα –συνήθως αφορούν την εμμηνόπαυση, με την οποία έχει εμμονή– πέτυχα πρόσφατα χειμαρρώδες άρθρο της, στο οποίο η Dr. Gunter διατυμπανίζει ότι εμβολιάστηκε για τον HPV στα 52 της χρόνια. Τι έκανε λέει;
Από τι σε προστατεύει το εμβόλιο
«Το εμβόλιο για τον HPV ή αλλιώς τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ενδείκνυται στις ΗΠΑ για ηλικίες 9-45 ετών, αλλά επέλεξα να εμβολιαστώ όταν ήμουν 52. Δέχτηκα πολλές ερωτήσεις για την απόφασή μου κάθε φορά που πόσταρα κάτι σχετικό στα σόσιαλ μίντια κι έτσι σκέφτηκα να γράψω κάτι για το πώς πήρα την απόφαση να εμβολιαστώ», γράφει στον πρόλογο του άρθρου της η Dr Gunter.
Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι μία πολύπειρη γυναικολόγος ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). (Στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά πολλοί ιοί, ή, πιο σωστά, στελέχη ιών τα οποία μπορεί να σε προσβάλουν. Τα νεότερα εμβόλια «πιάνουν» περισσότερα στελέχη από τα πρώτης γενιάς).
Ο ιός συνήθως περνάει απαρατήρητος και βρίσκεται τυχαία ή δεν βρίσκεται καθόλου. Οι περισσότερες δηλαδή περιπτώσεις λοίμωξης από HPV υποχωρούν μόνες τους χωρίς παρατράγουδα. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν:
- Κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή/και του πρωκτού
- Προκαρκινικές αλλοιώσεις στον κόλπο και στο αιδοίο
- Προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας
- Καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου
- Καρκίνο του πρωκτού
- Καρκίνο πέους
- Στοματοφαρυγγικό καρκίνο (Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόλις 1 άτομο στα 100 θετικά σε HPV θα εμφανίσει τον συγκεκριμένο καρκίνο).
Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενημερώνεται κανείς για τις οδηγίες προς τους γιατρούς και τους ασθενείς που αφορούν στον εμβολιασμό έναντι του HPV:
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV. Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου…
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συστήνεται για ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) ή άλλες ενδείξεις μεταξύ 18 και 26 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Μετά τα 26 δεν συστήνεται.
Υπάρχει «τελευταία προθεσμία» για το εμβόλιο του HPV;
«Πρόσφατες μελέτες προτείνουν τον εμβολιασμό μέχρι και την ηλικία των 45 ετών Έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει όφελος και σε μεγαλύτερες ηλικίες», μας λέει η Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Μαρία Βεβελογιάννη. «Τι σημαίνει ότι υπάρχει όφελος; Ακόμη και μέχρι τα 45 μπορεί να μην έχεις έρθει σε επαφή με όλα εκείνα τα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, οπότε το να εμβολιαστείς σου προσφέρει ανοσία και συνεπώς προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενός καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες σημαντικά μέχρι και την ηλικία των πενήντα ετών. Παρόλο δηλαδή που οι νεότεροι οργανισμοί όπως τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες παράγουν πολύ περισσότερα αντισώματα, το εμβόλιο σε μεγαλύτερες ηλικίες εξακολουθεί να προστατεύει σε έναν βαθμό», καταλήγει.
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού CDC (Centers for Disease and Prevention) διαβάζει κανείς: Ο εμβολιασμός δεν συστήνεται για όλους τους άνω των 26 ετών. Μερικοί ενήλικες από 27-45 μπορεί να αποφασίσουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο για τον HPV μετά από συζήτηση με τον γιατρό τους, αν δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί σε νεότερη ηλικία.
Πενηνταρίζω, να κάνω το εμβόλιο;
Θα επιστρέψω στην αγαπημένη μου Dr. Gunter, η οποία συνδυάζει την επιστημονική της άποψη με τον κοινωνιολογικό σχολιασμό, όπως συνηθίζει στα άρθρα της. Λέει λοιπόν περίπου ότι λόγω κοινωνικών πεποιθήσεων στις μελέτες για την επίπτωση του HPV στον γυναικείο πληθυσμό δεν συμπεριλαμβανόταν η πιθανότητα ότι γυναίκες που διένυαν τις δεκαετίες των 40, των 50 ή και των 60 θα μπορούσαν να έχουν καινούργιους ερωτικούς συντρόφους.
Μπορείτε λοιπόν τώρα να φανταστείτε γιατί η ίδια εμβολιάστηκε στα 52 της.
Η Dr. Gunter έχει τους λόγους της
Η επιστήμονας που ταράζει κάθε τόσο τα λιμνάζοντα ύδατα της ανδροκρατούμενης ακόμη ειδικότητας της γυναικολογίας με τις νεο-φεμινιστικές της απόψεις εξηγεί στην ιστοσελίδα της γιατί η ίδια εμβολιάστηκε τελικά στα 52 της χρόνια.
«Είχα πολλές πιθανότητες να μην έχω αναπτύξει ανοσία στα στελέχη 16 και 18 [σ.σ. τα πιο επικίνδυνα για την εμφάνιση καρκίνου], οπότε ήθελα να έχω προστασία απέναντι σε αυτούς τους τύπους HPV, όπως και στους άλλους πέντε τύπους που δυνητικά προκαλούν καρκίνο. Δεν με ενδιέφερε η προστασία από τα κονδυλώματα – αν και ήταν ένα πρόσθετο όφελος. Αν τσίμπαγα ένα στέλεχος που προκαλεί καρκίνο στα 52 μου, ήταν πιθανό να ζήσω αρκετά για να υποστώ τις συνέπειες. (Την ταλαιπωρία των εξετάσεων και των θεραπειών).
»Παρόλο που δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο για άτομα άνω των 45 ετών, δεν ανησυχούσα, καθώς υπάρχει ελάχιστος έως μηδενικός κίνδυνος από το εμβόλιο, που όπως φαίνεται προκαλεί μια πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
»Ήμουν έτοιμη να κάνω αυτό το ένα πράγμα που θα αύξανε τον κίνδυνο να πάθω καρκίνο εξαιτίας του HPV: να βρω καινούργιο ερωτικό σύντροφο».
Το άρθρο αυτό έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας εάν το εμβόλιο θα έχει οφέλη για εσάς.