Καρολίνα Δωρίτη

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ

Αυτό το κριθαρότο με γαρίδες γίνεται σε ένα σκεύος, σε λιγότερο από 30 λεπτά, και είναι εντυπωσιακό και πεντανόστιμο.

Για να φτιάξουμε το κριθαρότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες γαρίδες ή φρέσκιες. Στην δεύτερη περίπτωση, τις καθαρίζουμε και φυλάμε κεφάλια και τσόφλια για να ετοιμάσουμε έναν ωραίο ζωμό. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα απλό ζωμό λαχανικών.

Εγώ σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ φρέσκο καλαμπόκι όταν είναι στην εποχή του. Το βράζω ολόκληρο και μετά με μαχαίρι κόβω τα σπόρια. Μπορούμε να προμηθευτούμε και ήδη βρασμένο ολόκληρο καλαμπόκι που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Στη σάλτσα χρησιμοποιώ ντοματίνια γιατί είναι συνήθως πιο νόστιμα και αρωματικά, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ώριμες ντομάτες αν προτιμάμε.

Συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Κριθαρότο με γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 1 καλαμπόκι ολόκληρο βραστό
  • 300 γρ. γαρίδες μεσαίου/μεγάλου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 280 γρ. ντοματίνια
  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. κολοκύθα ωμή, τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κ.γ. ξερή ματζουράνα, τριμμένη
  • 600 ml ζωμός λαχανικών ή θαλασσινών ζεστός
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθετα τους σπόρους από το καλαμπόκι.

κριθαρότο με γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κριθαράκι. Το σοτάρουμε να πάρει λίγο χρώμα, για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, και το μεταφέρουμε και αυτό, με τρυπητή κουτάλα, σε ένα άλλο πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα. Προσθέτουμε τη ματζουράνα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, λιώνουμε τα ντοματίνια στο μπλέντερ και μόλις μαραθεί ή κολοκύθα προσθέτουμε τον χυμό και φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά.

κριθαρότο με γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Αν ο ζωμός δεν είναι αλατισμένος καλά, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και το καλαμπόκι, ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά ακόμα 2-3 λεπτά.

κροιθαρότο με γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Αν πιει τα υγρά αλλά το κριθαράκι κρατάει, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο ακόμα ζωμό. Ρίχνουμε τον βασιλικό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.