ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΗΓΑΝΙΟΥ
Πέντε τρόποι να διατηρήσεις καθαρή και αστραφτερή τη βάση σε οποιοδήποτε τηγάνι, χωρίς να καταφύγεις σε σκληρά καθαριστικά προϊόντα.
Όσο κι αν θες να το αποφύγεις, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να καθαρίσεις τη βάση των τηγανιών σου. Ειδικά, αν έχεις μόλις αγοράσει καινούργια κουζίνα (ή αν πλησιάζει επίσκεψη από τους μανιώδεις με την καθαριότητα γονείς). Πώς, όμως, μπορείς να απομακρύνεις τη μαυρίλα αυτή, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα σκληρά καθαριστικά; Τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα μπορείς να αφαιρέσεις μεγάλο μέρος –αν όχι το σύνολο– της βρωμιάς αυτής με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους.
Η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας στην περίπτωση αυτή, καθώς μην ξεχνάς ότι τα σημάδια αυτά δεν δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα κι επίσης πιθανότατα έχουν ζεσταθεί και ξαναζεσταθεί αρκετές φορές (εκτός αν είσαι τόσο σχολαστικός και καθαρίζεις τα τηγάνια σου μετά από κάθε χρήση). Μην εγκαταλείψεις, επομένως, την προσπάθεια.
Αλάτι και λάιμ
Το αλάτι που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό της εξωτερικής επιφάνειας του τηγανιού. Άπλωσε μικρή ποσότητα στο λεκιασμένο σκεύος και τρίψε το με ένα καθαρό σφουγκαράκι. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις λίγο διάλυμα από σαπούνι και νερό. Αυτή είναι η πιο εύκολη λύση στο πρόβλημα του πώς να καθαρίσεις το καμένο λίπος από το κάτω μέρος των τηγανιών σου.
Αν τώρα το τηγάνι είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, δοκίμασε να συνδυάσεις το αλάτι με λάιμ. Η χημική αντίδραση θα αφαιρέσει ευκολότερα τους λεκέδες. Ξεκίνα ρίχνοντας λίγο λάιμ και μετά πρόσθεσε το αλάτι. Περίμενε μερικά λεπτά και στη συνέχεια, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλάτι. Τρίψε την επιφάνεια και ξέπλυνε με καθαρό νερό.
Πάστα μαγειρικής σόδας
Μια πάστα από τρία μέρη μαγειρικής σόδας και ένα μέρος νερό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις τη βάση του τηγανιού. Εφάρμοσε αυτή την πάστα και άφησέ την να δράσει για 10 έως 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε την με ένα σφουγγάρι που δεν γρατζουνάει.
Ketchup από το μπουκάλι
Κέτσαπ, καλά διάβασες. Η κέτσαπ είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό του λίπους από τη βάση των τηγανιών. Χάρη στην οξύτητά της απομακρύνει λεκέδες, ειδικά αν το τηγάνι είναι από χαλκό. Αρχικά, άπλωσε την κατακόκκινη σάλτσα στην εξωτερική πλευρά του σκεύους και περίμενε για 10-20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε τις περιοχές που θες να καθαρίσεις, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι. Αν και θα αφαιρέσει τους κολλημένους λεκέδες, η κέτσαπ δεν δίνει γυαλάδα. Επίσης, μην την χρησιμοποιήσεις σε τηγάνι από χυτοσίδηρο και ανοξείδωτο χάλυβα.
Η πολυχρηστική baking soda
Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό υλικό για την απομάκρυνση λεκέδων. Σου προτείνουμε να φτιάξεις μια πάστα χρησιμοποιώντας 3 κουταλιές μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά ζεστό νερό. Άπλωσέ την ομοιόμορφα στη βάση του τηγανιού και άφησέ την 10 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε με τη βοήθεια ενός μαλακού σφουγγαριού και ξέπλυνε με καθαρό νερό.
Με τη δύναμη του ξυδιού
Εναλλακτικά, φτιάξε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό σε αναλογία 1 προς 2 σε ένα σχετικά βαθύ ταψί. Βάλε το τηγάνι μέσα στο ταψί και μούλιασέ το για περίπου 20 έως 30 λεπτά. Σύντομα θα δεις τη λιπαρή βρωμιά να απομακρύνεται.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να αναμείξεις τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι. Αρχικά, βάλε λίγη μαγειρική σόδα στην εξωτερική επιφάνεια του τηγανιού και έπειτα πρόσθεσε μερικές σταγόνες λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, τρίψε την επιφάνεια προσεκτικά με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα και ξέπλυνέ την καλά με καθαρό νερό.