Pexels Andrea Piacquadio

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ

Ίσως αποφεύγεις το τρέξιμο στο διάδρομο, γιατί το θεωρείς βαρετό. Μάθε, όμως, ότι το παρεξηγημένο αυτό μηχάνημα έχει αρκετά να προσφέρει στην προπονητική σου ρουτίνα.

Δρόμος ή διάδρομος; Αν ρωτήσεις έναν δρομέα τι προτιμά, το πιθανότερο είναι να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Κάποιοι προτιμούν το τρέξιμο στον δρόμο και την εναλλαγή εικόνων κι άλλοι θέλουν την δομή και την ακρίβεια που προσφέρει το μηχάνημα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε έβλεπα τον κόσμο να τρέχει σε διαδρόμους στα γυμναστήρια και αναρωτιόμουν πώς αντέχουν να κοιτούν διαρκώς την ίδια οθόνη, τον ίδιο τοίχο. Πώς γίνεται να μην βαριούνται; Μετά, ξεκίνησα το τρέξιμο και κατάλαβα ότι ο διάδρομος είναι ένα όργανο λίγο παρεξηγημένο. Εντάξει, μπορεί να μην τον αγαπώ όπως τους δρόμους του Υμηττού, τα ΤΕΦΑΑ και το Χαλικάκι, αλλά σίγουρα είναι μία χρήσιμη προσθήκη στο προπονητικό μου πρόγραμμα, ιδίως όταν ο συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να βγω έξω (π.χ. έχει πολλή ζέστη ή χιόνι ή είναι σκοτεινά). Είναι, όμως, εξίσου αποτελεσματικός με το τρέξιμο έξω;

Μαθαίνεις να κρατάς ρυθμό

Κατ΄ αρχάς, η προπόνηση σε διάδρομο προσφέρει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου μπορείς να ελέγξεις τον ρυθμό, την κλίση, το διάστημα που θα τρέξεις. Ο ιμάντας που κινείται κάτω από τα πόδια σου σε βοηθάει να κρατάς σταθερό ρυθμό, κάτι που θα με τον καιρό θα περάσει και στο τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους.

Τι συμβαίνει με τη δαπάνη ενέργειας

Όσον αφορά την ενεργειακή δαπάνη, ο Bas Van Hooren, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ στην Ολλανδία, αναφέρει είναι ελαφρώς χαμηλότερη στο τρέξιμο σε διάδρομο. Ωστόσο, τονίζει ότι η μικρή αυτή διαφορά μπορεί να συσσωρευτεί και να γίνει τελικά μεγάλη, αν κάνεις το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της προπόνησής σου σε διάδρομο.

Επίσης, μελέτη στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise διαπίστωσε ότι το VO2 max (το πόσο οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σου κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας) είναι το ίδιο είτε τρέχεις σε διάδρομο είτε έξω στον δρόμο. Με άλλα λόγια, μπορεί το τρέξιμο έξω να σου φαίνεται πιο δύσκολο, αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα σου όμως είναι παρόμοιο.

Pexels Anastasia Shuraeva

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω κλίση;

Προφανώς, δεν μπορεί να αναπαραγάγεις πλήρως τις συνθήκες που επικρατούν όταν τρέχεις έξω. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η ρύθμιση του διαδρόμου σε κλίση 1% προσομοιώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους (όταν η ταχύτητα είναι πάνω από 7), αντισταθμίζοντας την έλλειψη αντίστασης του αέρα και τη βοήθεια που προσφέρει ο κινούμενος ιμάντας. Επίσης, η κλίση προσθέτει ποικιλία στις προπονήσεις σου και αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.

Pexels William Choquette

Είναι καλύτερος για τις αρθρώσεις

Ο λείος και μαλακός ιμάντας είναι καλύτερη επιλογή για τις αρθρώσεις σου από το σκληρό πεζοδρόμιο ή το τσιμέντο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή στην περίπτωση που θες να ξεκινήσεις πάλι το τρέξιμο μετά από τραυματισμό. Επίσης, η άσκηση που περιλαμβάνει μεταφορά του βάρους του σώματος και αναπηδήσεις, βοηθά στο να χτίσουμε πιο γερά οστά.

Pexels Anastasia Shuraeva

Το τρέξιμο σε διάδρομο έχει και τα αρνητικά του

Πέρα από το ότι μπορεί για κάποιους να είναι βαρετό, ο ιμάντας του διαδρόμου σου αφαιρεί το πλεονέκτημα του να τρέχεις σε ανώμαλο έδαφος (όπως τα ελληνικά πεζοδρόμια). Ακόμα κι αν το έδαφος έξω σου φαίνεται επίπεδο, δεν είναι και οι μύες των ποδιών προσαρμόζονται διαρκώς στις διαφορετικές επιφάνειες. Αυτές οι προσαρμογές είναι σημαντικές για τον συντονισμό και την ισορροπία.

Επιπλέον, επειδή υπάρχει ένα μηχάνημα που τροφοδοτεί τον ιμάντα, η μηχανική των μυών διαφέρει όταν τρέχεις στον διάδρομο. Στον δρόμο, βασίζεσαι συνήθως στους οπίσθιους μηριαίους για να ολοκληρώσεις τον κύκλο διασκελισμού και να σηκώσεις τα πόδια πίσω σου. Στον διάδρομο, ο κινούμενος ιμάντας κάνει μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς. Χρησιμοποιείς μεν τους τετρακέφαλους για να σπρώξεις, αλλά οι οπίσθιοι μηριαίοι δεν κάνουν ό,τι θα έκαναν αν έτρεχες σε εξωτερικό χώρο.

Γιώργος Ρουκλιώτης είναι Προπονητής Στίβου και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με Msc endurance sports training.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.