Καπνός υψώνεται από ένα βουνό στο χωριό Πολύανθος κοντά στην πόλη της Κομοτηνής, την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. AP Photo/Achilleas Chiras

ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;

Τον φετινό Ιούλιο η υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας κατέγραψε τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πυρκαγιές στην Ελλάδα για τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Για αυτό που ζούμε ακόμα ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται εισαγωγές. Για άλλη μια φορά η χώρα καίγεται απ' άκρη σ' άκρη, ενώ περιουσίες, σπίτια, ζωές ανθρώπων και ζώων και –προφανώς– το φυσικό περιβάλλον καταστρέφονται ανεπανόρθωτα την ώρα που η μόνη στρατηγική που ακολουθείται (και σε αυτή την περίπτωση) είναι η εκκένωση.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε το πόσο λίγα αφιερώνουμε σε αυτή τη χώρα σε αυτό που ονομάζεται «πρόληψη». Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο The Conversation, ερευνητές επισήμαναν ότι στην Ελλάδα, το 92% του εθνικού προϋπολογισμού για τις δασικές πυρκαγιές αφιερώθηκε στην καταστολή των πυρκαγιών κατά τη δεκαετία του 2010, ενώ μόνο το 8% αφιερώθηκε στην πρόληψη αυτών.

Επί της ουσίας, ζούμε το ίδιο σενάριο ξανά και ξανά. Κάποιοι λένε ότι μόλις μπει το φθινόπωρο και έρθουν τα πρώτα κρύα, όλα θα έχουν ξεχαστεί, σενάριο το οποίο την παρούσα στιγμή μάς φαίνεται εξοργιστικό αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο αφού στην Ελλάδα έχουμε αποδείξει κι άλλες φορές ότι η μνήμη μας έχει κοντά πόδια.

Φωτιές Ελλάδα
Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την πυρκαγιά στο χωριό Άβαντας, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. AP Photo/Achilleas Chiras
Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την πυρκαγιά στο χωριό Άβαντας, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023.

Πώς έχουν επηρεάσει την ατμόσφαιρα οι πυρκαγιές στην Ελλάδα;

Από το γαλλικό μέσο Radiofrance ενημερωθήκαμε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ για τον μήνα Ιούλιο εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα. Τα στοιχεία δημοσίευσε η υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS) τον Ιούλιο του 2023:

Η υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS) κατέγραψε σημαντική αύξηση της έντασης και των εκπομπών [διοξειδίου του άνθρακα] από πυρκαγιές στην ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ιδίως στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων του GFAS (Global Fire Assimilation System), οι εκπομπές από αυτές τις πυρκαγιές ήταν οι υψηλότερες για την περίοδο αυτή στην Ελλάδα τα τελευταία 21 χρόνια.

Φωτιές Ελλάδα
Η πυρκαγιά σε απόσταση αναπνοής από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που εκκενώθηκε. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / EUROKINISSI

Τα δεδομένα των CAMS και GFAS έδειξαν τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί τον Ιούλιο στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη διαφορά, και ειδικότερα με πάνω από 1 μεγατόνο διοξειδίου του άνθρακα να εκπέμπεται μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της CAMS, Mark Parrington, σχολίασε σχετικά πως «ο σημερινός συνεχιζόμενος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο [υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 26.07.2023] έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή παρατηρούμενη ένταση των πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο».

Φωτιές Ελλάδα
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά σε δάσος στο χωριό Άβαντας, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. AP Photo/Achilleas Chiras
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά σε δάσος στο χωριό Άβαντας, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023.

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που (θα) αναπνέουμε;

«Σε λίγο θα κυκλοφορούμε στην Αθήνα με μάσκα που φιλτράρει τον αέρα», μου λέει –στην απελπισία της– φίλη με την οποία συζητούσαμε για τις φωτιές. Ο τρόπος με τον οποίο οι πυρκαγιές επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την εστία της φωτιάς, είναι δραματικός.

Και δεν είναι μόνο το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον που πληρώνουν το τίμημα, αλλά προφανώς και η ανθρώπινη υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καπνός των πυρκαγιών εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από 339.000 πρόωρους θανάτους ετησίως – περισσότερους από εκείνους που χάνουν τη ζωή τους άμεσα σε αυτές τις πυρκαγιές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.