ΕΧΕΙΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΣΥΚΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΟΥΣ)
Είναι το αγαπημένο μου φρούτο και το τέλος του καλοκαιριού είναι η ιδανική στιγμή να το απολαύσεις. Τα σύκα είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η εποχή αυτή.
Είναι το αγαπημένο μου φρούτο και βρισκόμαστε πλέον στην εποχή του. Καιρός για σύκα (Ficus carica), λοιπόν, και ιδανικά σύκα που θα μαζέψει η θεία από το δέντρο στο χωράφι. Μπορεί να μην κερδίζουν σε εμφάνιση, κερδίζουν όμως σε γεύση και άρωμα.
Επιπλέον, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, προσφέρουν πολλά στον οργανισμό και είναι νόστιμα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.
1. Η διατροφική τους αξία
Ένα φρέσκο σύκο έχει περίπου 37 θερμίδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Με αυτό λαμβάνεις περίπου το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου, συν μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Από την άλλη, τα αποξηραμένα σύκα δίνουν περισσότερες θερμίδες και υψηλότερες ποσότητες των παραπάνω στοιχείων. Τι άλλο προσφέρει το φρούτο αυτό; Μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Κ.
Επίσης, περιέχει αρκετά σάκχαρα, κάτι που αντισταθμίζεται από την ποσότητα φυτικών ινών που δίνουν, κάτι που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος.
2. Σύκα για το πεπτικό σύστημα
Τα σύκα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη διαχείριση πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα. Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας, μαλακώνοντας και αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων, περιορίζοντας τη δυσκοιλιότητα και χρησιμεύοντας ως πρεβιοτικό. Για παράδειγμα, μελέτη σε 150 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 4 αποξηραμένα σύκα (45 γρ.) δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.
3. Βοηθώντας την καρδιά
Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα σύκα συνδέονται με βελτιώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.
Τι χρειάζεται να προσέχεις
Τα σύκα έχουν κάποια πιθανά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων. Τέλος, κάποιοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα συγκεκριμένα φρούτα.
Σύκα στη διατροφή σου
Τα φρέσκα σύκα αποτελούν ένα υπέροχο σνακ και μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες και επιδόρπια. Μπορείς, επίσης, να φτιάξεις μαρμελάδα σύκου. Σε σαλάτες και γλυκά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αποξηραμένα, αλλά επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, καλό είναι να μην το παρακάνεις. Μπορείς, ακόμα, να φτιάξεις αφέψημα με τα φύλλα συκιάς που θα βρεις στα καταστήματα ή να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα της για να τυλίξεις κρέας, ρύζι, ψάρι. Τέλος, μπορείς να παρασκευάσεις μέχρι και λικέρ.