Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΕΡΑΣΕΙ ΠΙΟ ΥΓΙΗΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ

Μια μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει ότι η κοινωνικοποίηση του σκύλου σου μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιής θα είναι μεγαλώνοντας.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση δεν προφυλάσσει μόνο εμάς τους ανθρώπους από διάφορα προβλήματα υγείας. Προστατεύει και την υγεία των κατοικιδίων μας. Αυτό αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evolution, Medicine & Public Health.

H εργασία αυτή αποτελεί μέρος του Dog Aging Project, μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2018 για να εξετάσει πώς τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον επηρεάζουν τη γήρανση και τις ασθένειες μεταξύ των σκύλων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι γνώσεις που αποκτούνται θα μπορούν να βοηθήσουν και την ανθρώπινη υγεία.

Περισσότεροι από 45.000 σκύλοι συνολικά είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα γήρανσης. Ένα υποσύνολο, περίπου 1.000 σκυλιά, αποτελούν μέρος μιας πιο εστιασμένης ομάδας από την οποία οι ερευνητές συλλέγουν αίμα και άλλα βιολογικά δείγματα για πολλά χρόνια, προκειμένου να αποκαλύψουν πρόσθετες ενδείξεις.

Εν προκειμένω, εξέτασαν τους κηδεμόνες περισσότερων από 21.000 σκύλων και διαπίστωσαν πως η συντροφιά των ζώων μας με ανθρώπους ή με άλλα ζώα είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην υγιέστερη γήρανση των πιστών μας φίλων. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από όποιον άλλον παράγοντα εξετάστηκε, π.χ. τα οικονομικά της οικογένειας, τα παιδιά του νοικοκυριού ή η ηλικία του κηδεμόνα του κατοικίδιου ζώου.

«Το πού ζούμε και με το ποιον αλληλεπιδρούμε έχει πραγματικά ισχυρή επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας. Αυτή η σύνδεση μεταξύ του κοινωνικού μας περιβάλλοντος και της υγείας μας επεκτείνεται σε πολλά κοινωνικά ζώα. Τα ζώα με ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις ζουν περισσότερο και πιο υγιή», εξήγησε στην Washington Post ο Noah Snyder-Mackler, βασικός συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βιοεπιστημών του Arizona State University.

υγιής σκύλος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«Οι σκύλοι θεωρούνται συχνά οι πιο κοντινοί μας σύντροφοι», δήλωσε η Brianah McCoy, διδακτορική φοιτήτρια του ASU και συν-συγγραφέας της εργασίας. «Μοιραζόμαστε μαζί τους πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία του σκύλου μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις που μπορεί επίσης να σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία».

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν πως:

  • Το να έχεις παιδιά στο νοικοκυριό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του σκύλου, λόγω της κατανομής των πόρων και του χρόνου.
  • Οι σκύλοι σε πιο εύπορα νοικοκυριά διαγνώστηκαν με περισσότερες ασθένειες από εκείνους σε λιγότερο εύπορα σπίτια, όχι γιατί έχουν λιγότερη φροντίδα αλλά γιατί έχουν καλύτερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και αναζητούνται πιο συχνά κτηνιατρικές υπηρεσίες, οπότε εντοπίζονται περισσότερες ασθένειες.
  • Τα σκυλιά φαινόταν να είναι πιο υγιή όταν ζούσαν με ηλικιωμένους ανθρώπους και αυτή η επίδραση ήταν ισχυρότερη σε νεότερους σκύλους – τα νεαρότερα σκυλιά φαίνεται να συντονίζονται περισσότερο με την ηλικία του κηδεμόνα.

Το να έχεις κατοικίδια συνδέεται με καλύτερη υγεία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά εργαλεία για να αναλύσουν παράγοντες στο κοινωνικό περιβάλλον των σκύλων, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες που ολοκληρώθηκαν από τους κηδεμόνες τους. Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν μεταξύ άλλων τη σωματική δραστηριότητα, το περιβάλλον, τη συμπεριφορά του σκύλου, τη διατροφή, τα φάρμακα, την κατάσταση της υγείας και τα δημογραφικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, τα παιδιά, τον κοινωνικό χρόνο με τα ζώα και την ηλικία του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς το κοινωνικό περιβάλλον θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία ενός σκύλου.

Παρατηρήθηκε πως οι σκύλοι που ζούσαν σε νοικοκυριά με οικονομικές δυσκολίες και άλλους στρεσογόνους παράγοντες είχαν συνολικά χειρότερη υγεία. Καλύτερη υγεία είχαν όσοι απολάμβαναν περισσότερη κοινωνική συντροφιά, π.χ. υπήρχε και δεύτερος σκύλος στο σπίτι. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν ποσοτικοποίησαν τη διάρκεια ζωής, αν και σκοπεύουν να το κάνουν στο μέλλον. «Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι το να έχεις άλλο σκύλο στο σπίτι προσθέτει x χρόνια στη ζωή του σκύλου σου, μπορέσαμε να συγκρίνουμε τα δυνατά σημεία της επίδρασης διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία», είπε ο Snyder-Mackler.

Διευκρινίστηκε ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι οι γονείς κατοικίδιων ζώων πρέπει να προσθέσουν περισσότερα σκυλιά στην οικογένεια ή να τρέχουν με τα κατοικίδιά τους σε πάρκα σκύλων.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μετρήσαμε προκάλεσαν τα αποτελέσματα για την υγεία, επομένως δεν θέλουμε να κάνουμε ισχυρές δηλώσεις σχετικά με το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες», υποστήριξε ο Snyder-Mackler. «H μελέτη εξέτασε μόνο το τι συμβαίνει αν έχετε συντρόφους ζώων στο σπίτι. Υποδηλώνεται ότι το να έχεις περισσότερους “γούνινους” φίλους συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας».

Η κοινωνικοποίηση δεν είναι για όλους τους σκύλους

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επεσήμαναν ότι δεν ανταποκρίνονται όλα τα σκυλιά παρόμοια στην κοινωνικοποίηση. Κάποιοι σκύλοι βρίσκουν αγχώδεις αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Οι κηδεμόνες οφείλουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν τα κατοικίδια σε κάθε περίπτωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.