ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Η κολοκύθα προσθέτει υφή και γλυκιά γεύση σε μια απλή σάλτσα ντομάτας, που αγκαλιάζει απολαυστικά ζυμαρικά όπως οι ταλιατέλες ή τα λιγκουίνι.
Απολαυστική και κρεμώδης, αρωματική και απλή, αυτή η συνταγή μάς δείχνει πώς ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα μια διαφορετική και εποχιακή μακαρονάδα, αναβαθμίζοντας μια σάλτσα ντομάτας με απλά υλικά.
Η κολοκύθα κάνει τέλειες σάλτσες για ζυμαρικά, όχι μόνο σε συνδυασμό με ντομάτα αλλά και μόνη της, συνδυασμένη με κάποιο ενδιαφέρον τυρί, όπως η γκοργκοντζόλα, ή κάποιο καπνιστό, όπως το μετσοβόνε, για πιο χειμερινή γεύση.
Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκιες ντομάτες στις σάλτσες, είναι σημαντικό να είναι ζουμερές και ώριμες. Μια συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να μην βάζετε ποτέ τις ντομάτες στο ψυγείο. Είναι λάθος! Εκτός του ότι δεν ωριμάζουν ποτέ σωστά, στο ψυγείο αλλοιώνεται η υφή τους. Οπότε, τις διατηρούμε πάντα εκτός, και με το κοτσάνι να κοιτάει προς τα πάνω για να «αναπνέουν».
Για καλύτερα αποτελέσματα και υφή της σάλτσας, προτείνω να αφαιρείται η φλούδα από τις ντομάτες. Αυτό γίνεται εύκολα, αν τις μουλιάσουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για λίγα λεπτά (αν είναι ώριμες, αρκούν 10-15 λεπτά) και μετά αφαιρούμε εύκολα και γρήγορα τη φλούδα τους.
Τις περισσότερες σάλτσες προτιμώ να τις κάνω σε τηγάνι, γίνονται πιο γρήγορα και με καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε να σερβίρουμε τη σάλτσα με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, για όσους έχουν δυσανεξία ή κάνουν ειδική διατροφή.
Συνταγή για ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, κολοκύθα και μασκαρπόνε
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με μαχαίρι
- 650 γρ. ντομάτες ώριμες
- 270 γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 300 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ. μασκαρπόνε
- 1-2 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1 πακέτο ταλιατέλες ή λιγκουίνι
Για το σερβίρισμα
- φλοίδες παρμεζάνας ή πεκορίνο
- φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό και, αφού περάσουν 10-15 λεπτά, αφαιρούμε τη φλούδα. Τις χοντροκόβουμε.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σoτάρουμε το σκόρδο για ένα λεπτό, μέχρι να αρωματιστεί ελαφρώς το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες με όλα τους τα ζουμιά, την κολοκύθα, τη δάφνη και το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ανακατεύουμε.
Μόλις δούμε ότι πίνει τα υγρά, τότε προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό. Περιμένουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα κλωναράκια βασιλικού και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε και φυλάμε 1-2 κούπες από το νερό που έβρασαν.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, αφαιρούμε τα κλωναράκια θυμαριού και βασιλικού, καθώς και τη δάφνη, και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να λιώσει στη σάλτσα.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε μια ποσότητα σάλτσας αρκετή για τα ζυμαρικά μας (την υπόλοιπη μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες) σε ένα τηγάνι μαζί με λίγο από το νερό των ζυμαρικών, ώστε να γίνει πιο ρευστή (π.χ. 1 φλιτζάνι σάλτσα με 1/3 φλιτζανιού νερό). Περιμένουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για να δέσει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με πεκορίνο ή παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και φρέσκο βασιλικό.