ΤΑ 3 TIPS ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ
Όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, το σώμα μας βρίσκεται σε υπερδιέγερση και οι καθησυχαστικές σκέψεις δεν βοηθούν. Ανακάλυψα ορισμένα tips για την αϋπνία που με βοήθησαν και μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και σε σένα.
Ως γνήσιος «βρικόλακας», που έχει περάσει αμέτρητα βράδια αγκαλιά με την αϋπνία, έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Και σχεδόν τίποτε δεν λειτουργεί εκείνη την ώρα. Αν μάλιστα θέλετε τη γνώμη μου, ούτε και η προ του ύπνου ρουτίνα –με το μπάνιο, τον χαμηλό φωτισμό, τη δροσιά, τη χαλαρωτική μουσική κι ένα ανάλαφρο βιβλίο– βοηθάει ιδιαίτερα.
Μερικές φορές μάλιστα αναρωτιέμαι αν αυτοί που δίνουν συμβουλές για την αϋπνία, την έχουν γνωρίσει ποτέ τόσο καλά όσο εγώ. Πρόσφατα όμως έτυχε να διαβάσω 3 πολύ πρακτικά και πολύ συγκεκριμένα tips, τα οποία δοκίμασα και δούλεψαν όλα!
Τα tips δίνει η Allyse Sanchez, μια Αμερικανίδα που έχοντας αντιμετωπίσει το άγχος, τις κρίσεις πανικού και την αϋπνία, έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή κοινότητα για συμβουλές και ανταλλαγή απόψεων.
Δυστυχώς η αϋπνία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και έτσι αυτές οι συμβουλές δεν εγγυώνται ότι θα απαλλαγείς μια για πάντα. Αποτελούν όμως 3 ικανοποιητικά όπλα για τις νύχτες που οι σκέψεις σου στροβιλίζονται, τα μάτια σου παραμένουν ορθάνοιχτα και οι ώρες σου περνάνε βασανιστικά. Τις στιγμές αυτές που ούτε το διάβασμα, ούτε η τηλεόραση, ούτε και το φαγητό μπορούν να προσφέρουν τη χαλάρωση, η οποία θα σε οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα.
Προτού αποφασίσεις να πάρεις συμπληρώματα μελατονίνης, τα οποία περεμπιπτόντως μπορεί και να μην βοηθήσουν, και προτού αποφασίσεις ότι δεν χρειάζεται να κοιμάσαι 7 ώρες, δεν χάνεις κάτι να τα δοκιμάσεις, όταν νιώθεις το σώμα σου στρεσαρισμένο στο κρεβάτι.
3 tips για την αϋπνία (και την κρίση πανικού)
Tip #1: Η «στρατιωτική μέθοδος»
- Χαλάρωσε όλους τους μυς του προσώπου, ακόμη και το εσωτερικό του στόματός σου (ναι, και τα δόντια!).
- Ξάπλωσε ανάσκελα, άφησε τους ώμους και τα χέρια σου να πέσουν στο στρώμα, δίπλα στο σώμα σου.
- Βγάλε από μέσα σου τον αέρα με το στόμα ανοιχτό και νιώσε το στήθος σου να χαλαρώνει.
- Κούνα ελαφρώς τα πόδια σου, κνήμες και μηρούς και στη συνέχεια χαλάρωσέ τα.
- Καθάρισε το μυαλό σου κάνοντας εικόνα ένα γαλήνιο σκηνικό για περίπου 10 λεπτά.
- Αν όλα τα παραπάνω δεν σε έχουν βοηθήσει να χαλαρώσεις, άρχισε να επαναλαμβάνεις για περίπου 1 λεπτό τη φράση: «μη σκέφτεσαι».
Tip #2: Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
- Ανασήκωσε υπερβολικά τα βλέφαρά σου και κράτα τα μάτια σου ανοιχτά για 5 δευτερόλεπτα. Χαλάρωσέ τα για 10 δευτερόλεπτα.
- Χαμογέλασε πλατιά, ώστε να δημιουργηθεί ένταση στο πρόσωπό σου και μείνε έτσι για 5 δευτερόλεπτα. Χαλάρωσε τα χείλη σου για 10 δευτερόλεπτα.
- Προσπάθησε να «κοιτάξεις» τη μύτη σου, έχοντας τα βλέφαρά σου κλειστά για 5 δευτερόλεπτα. Άφησε τα μάτια σου χαλαρά για 10 δευτερόλεπτα.
- Τέντωσε πίσω το κεφάλι σου, ώστε να νιώσεις ένταση στον αυχένα για 5 δευτερόλεπτα. Χαλάρωσε και μέτρα μέχρι το 10.
- Συνέχισε την ίδια άσκηση με διάφορα μέρη του σώματός σου (χέρια, πόδια, κοιλιά, δάχτυλα) και ακολούθησε το μοτίβο: μυϊκή σύσπαση για 5 δευτερόλεπτα, χαλάρωση για 10 δευτερόλεπτα.
- Επίτρεψε στο σώμα σου να αποκοιμηθεί, ακόμη κι αν δεν έχεις ολοκληρώσει την άσκηση με όλα τα μέλη του.
Tip #3: Η εικονική περιήγηση
- Φέρε στο μυαλό σου το σπίτι των παιδικών σου χρόνων.
- Ξεκίνα μια εικονική περιήγηση στους χώρους του, αρχής γενομένης από το δωμάτιό σου.
- Καθώς περιηγείσαι, προσπάθησε να θυμηθείς συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
- «Μπες» νοητά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.
- Αν ολοκληρώσεις τη βόλτα στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν έχεις αποκοιμηθεί/χαλαρώσει, δοκίμασε τη βεράντα, την είσοδο, την πιλωτή κ.ο.κ.
Τα παραπάνω tips είναι ουσιαστικά πρακτικές λύσεις για να μπορέσεις να χαλαρώσεις το σώμα σου και να αποκοιμηθεί. Λειτουργούν όμως και αμέσως μετά από μια κρίση πανικού, όταν θέλεις να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Sanchez. Δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω.