iStock

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Τσούξιμο ή και πόνος κατά την ούρηση, συχνοουρία, βάρος χαμηλά στην κύστη… Θυμάμαι απ’ έξω τα συμπτώματα της κυστίτιδας που με ταλαιπώρησε για πολλά-πολλά χρόνια και ξέρω πια καλά τις πρώτες βοήθειες.

Η κυστίτιδα μού έκανε τη ζωή δύσκολη για χρόνια. Εμφανιζόταν αρχικά ως «οξεία» κυστίτιδα και κατέληξε «υποτροπιάζουσα» ή «χρόνια». Ο επιθετικός προσδιορισμός επιλεγόταν από τον εκάστοτε ουρολόγο που επισκεπτόμουν.

Το συγκεκριμένο είδος ουρολοίμωξης, όπου το μικρόβιο μένει στην κύστη και δεν προχωράει στους νεφρούς ώστε να γίνει πυελονεφρίτιδα, συνδέεται με την σεξουαλική επαφή και είναι το τίμημα που πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της γράφουσας, πληρώνουν για μία στιγμή ευχαρίστησης. (Φίλη μου έχει εκμυστηρευτεί ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες ήταν η διακοπή των ερωτικών συνευρέσεων).

Κυστίτιδα: Προσωπική υπόθεση

Αν συνεχίζετε να διαβάζετε το θέμα σίγουρα η κυστίτιδα σας έχει επισκεφτεί κάμποσες φορές και σας έχει ταλαιπωρήσει. Για όλες εσάς σας έχω έτοιμη μία λίστα με τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε εκτός από τη θεραπεία που θα ορίσει ο γιατρός σας για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους τα πρώτα συμπτώματα. Ό, τι διαβάσετε από εδώ και πέρα μπορεί να το έχετε ακούσει. Εγώ, όμως, το έχω δοκιμάσει.

  • Καταρχήν να κάνουμε μία παραδοχή: Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην περάσει το μικρόβιο στην κύστη μας. Το δεύτερο είναι να δράσουμε άμεσα όταν νιώσουμε το παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα κυστίτιδας: τσούξιμο ή πόνο στην ούρηση, συχνοουρία ή ακόμη και ήπια ακράτεια, βάρος χαμηλά στην κοιλιά. Οπότε, θυμηθείτε μόλις νιώσετε την παραμικρή ενόχληση να θέσετε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του «φαινομένου».
  • Η κυστίτιδα θέλει νερό, πολύ νερό. Αν πίνετε αρκετό νερό και το αυξήσετε με τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι απίθανο το μικρόβιο να μην προλάβει να πολλαπλασιαστεί στα ούρα και τα συμπτώματα της κυστίτιδας είτε να υποχωρήσουν είτε να γίνουν πιο ήπια.
  • Έχετε δοκιμάσει τη μαγειρική σόδα; Προσωπικά σε μία περίοδο που αρνιόμουν πεισματικά να πάρω για μία ακόμη φορά αντιβίωση μέσα σε όλα τα γιατροσόφια είπα να δοκιμάσω και τη σόδα, ένα κουταλάκι του γλυκού πριν τον ύπνο. Μην το κάνετε ή αν το κάνετε κάντε το άπαξ. Η μαγειρική σόδα δημιουργεί είναι η αλήθεια ένα περιβάλλον που δεν είναι πολύ φιλόξενο για τα μικρόβια καθώς επηρεάζει το pH των ούρων. Όμως περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και μπορεί να ανεβάσει την πίεση σε ένα άτομο με ήπια υπέρταση, όπως εγώ, ή να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα. Γενικά, η συστηματική κατανάλωση μαγειρικής σόδας δεν κάνει καλό στην υγεία παρά τα όσα ευαγγελίζονται διάφοροι εναλλακτικοί θεραπευτές.
  • Χαμομήλι: Βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονή. Μπορείτε να αραιώσετε μία κούπα «δυνατού» ροφήματος χαμομηλιού σε ένα λίτρο νερό και να το πιείτε ώστε να πάρετε και περισσότερα υγρά για να ουρείτε συχνά.
  • Θυμάρι: Είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας – για να μην υπερβάλλω και πω «θαυματουργό». Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες γνωστές εκατοντάδες χρόνια αποδίδονται στη «θυμόλη» και την «καρβακρόλη» που περιέχει. Αλλά όπως όλα τα βότανα έτσι κι αυτό, πρέπει να το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Προσωπικά έπινα δεν έπινα παραπάνω από δύο ελαφρά ροφήματα θυμαριού την ημέρα.
  • Χυμός κράνμπερι: Με βοήθησε πολύ και για την πρόληψη –μειώθηκε ο αριθμός των περιστατικών στον χρόνο και στην αντιμετώπιση καθώς βοηθούσε να σταματήσουν πιο σύντομα τα συμπτώματα. Παρότι καθώς φαίνεται ξεμπέρδεψα από τις επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, συνεχίζω ακόμη να πίνω τον κατακόκκινο αυτό χυμό και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. (Κάτι μαθαίνεις και κάτι κερδίζεις από τις περιπέτειες). Πρέπει όμως να βρείτε έναν συγκεκριμένο χυμό που κυκλοφορεί εκεί έξω ελαφρά τσιμπημένος στην τιμή καθότι 100% φυσικός και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Γιατί η ζάχαρη δεν κάνει καθόλου καλό στην κυστίτιδα καθότι φλεγμονή, η οποία «θρέφεται» όταν καταναλώνουμε τροφές με ζάχαρη.
  • Κράνμπερι σε ταμπλέτες: Υπήρχαν περίοδοι που έπινα τον χυμό μαζί με την ταμπλέτα. Δεν ξέρω αν έκανα κάτι παραπάνω από το να έπινα σκέτο τον χυμό, πάντως δεν έπαθα και τίποτα.
  • D-Μαννόζη ή Μαννόζη: Είναι πραγματικά ένα αποτελεσματικό «όπλο», το οποίο ρίχτηκε στη μάχη της κυστίτιδας τα τελευταία χρόνια. Έχει συγκεκριμένο τρόπο που τη λαμβάνεις, αρχικά με μεγαλύτερες δόσεις, οι οποίες μικραίνουν και τελικά λαμβάνεις μία μικρή δόση για να προλάβεις την υποτροπή για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Περιγράφοντας αδρά η Μαννόζη είναι ένας φυσικός μονοσακχαρίτης που μοιάζει με τη γλυκόζη και περιέχεται στα φρούτα και ιδιαίτερα στο κράνμπερι. Έχει την ικανότητα να προσκολλείται στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν την ουρολοίμωξη και να απομακρύνεται μαζί τους κατά την ούρηση. Η Μαννόζη με βοήθησε πολύ – εκτός κι αν το αποτέλεσμα μοιάζει με εκείνο του placebo. Ο ουρολόγος μου, πάντως, δεν είχε καμία αντίρρηση να πάρω ένα από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν με την προϋπόθεση να μην παρατούσα την αντιβίωση για χάρη της.
  • Βιταμίνη D, C και ψευδάργυρος: Βιταμίνες και μέταλλα για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν πάθαινα συχνά κυστίτιδες έπαιρνα τις βιταμίνες μου με την άδεια του γιατρού μου φυσικά. Και τις μέρες της κρίσης έπαιρνα 1 γραμμάριο βιταμίνης C την ημέρα για διάστημα όχι μεγαλύτερο της εβδομάδας.
  • Τα κοκτέιλ κόβονται μαχαίρι όταν έχεις κυστίτιδα: Το αλκοόλ όχι μόνο είναι μία ερεθιστική ουσία για την ουροδόχο κύστη, αλλά προκαλεί και σχετική αφυδάτωση την ώρα που όταν έχουμε κυστίτιδα θέλουμε να έχουμε ούρα για να διώχνουμε μαζί με αυτά και μέρος της αποικίας των μικροβίων.
  • Με τα καυτερά τι γίνεται; Ανάμεσα στις συμβουλές που μου είχαν δώσει ήταν να αποφεύγω τα καυτερά φαγητά γιατί επίσης ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και μπορεί να επιδεινώσουν τη συμπτωματολογία της κυστίτιδας. Δεν προφυλάχθηκα από τα καυτερά που μου αρέσουν πολύ, οπότε δεν φέρω γνώμη.
  • Τεχνικές χαλάρωσης: «Η ανατομία ορισμένων γυναικών τις προδιαθέτει για κυστίτιδες. Αλλά στην περίπτωσή σας ίσως ευθύνεται και η προσωπικότητά σας. Δείχνετε αγχώδης και αν βιάζεστε να τελειώσετε με την τουαλέτα σίγουρα δεν αδειάζετε την κύστη σας». Πόσο δίκιο είχε ο εξαιρετικός εκείνος ουρολόγος στον οποίο με πήγε σηκωτή η μητέρα μου μετά από μία νύχτα όπου μου εμφανίστηκε και αιματοουρία. Τέτοια φλεγμονή υπήρχε στην κύστη μου. Όταν κατάλαβα τι εννοούσε προσπάθησα να μη βιάζομαι και γενικότερα να διαχειριστώ το άγχος μου που προκαλεί σπασμό και στην κύστη, η οποία μπορεί να κρατήσει ούρα και να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
  • Αδειάζουμε την κύστη ακόμη κι αν δεν μας το ζητήσει: Συμβουλή του γυναικολόγου, επίσης πολύ χρήσιμη: Μην περιμένεις να έχεις έντονη ανάγκη για διούρηση για να αδειάσεις την κύστη σου. Όσο πιο συχνά πηγαίνεις στην τουαλέτα τόσο λιγότερο χρόνο δίνεις στα ούρα να «λιμνάσουν» στην κύστη και να γίνουν φιλικά προς τα βακτήρια. (Εδώ να υπενθυμίσω ότι το E-coli, το πιο σύνηθες αίτιο της κυστίτιδας είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και από αυτή του τη θέση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Όλα ξεκινούν όταν από το έντερο περάσει στο ουροποιητικό σύστημα. Και εδώ μπαίνει η σεξουαλική επαφή).

Το σεξ είναι το πρόβλημα

Αν παθαίνετε συχνά κυστίτιδες και έχετε εντοπίσει ότι συνδέονται με τη σεξουαλική επαφή –τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ώρες μετά– ή παθαίνετε τον συγκεκριμένο τύπο ουρολοίμωξης σε περιόδους έντονης ερωτικής δραστηριότητας, έχετε αυτό το κάτι στην ανατομία σας που επιτρέπει την είσοδο των μικροβίων στην ουρήθρα και από εκεί στην ουροδόχο κύστη. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθείτε την εξής αντιερωτική ιεροτελεστία: πλύσιμο πριν την επαφή, ούρηση και πλύσιμο μετά την επαφή και κανένα-δυο ποτήρια νερό με κράνμπερι ή και ταμπλέτα κράνμπερι.

κυστίτιδα
iStock

Γλιτώνεις από την αντιβίωση;

Όχι. Σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνο αν επαναλάβεις την καλλιέργεια ούρων και βγει αρνητική δεν θα πάρεις αντιβίωση. Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν προληπτικά μέτρα και τρόποι ενίσχυσης της προσπάθειας του οργανισμού να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τη λοίμωξη και τη φλεγμονή.  Μεταξύ μας, η αντιβίωση φαίνεται να έδωσε τη λύση στην περίπτωσή μου. Όχι ως «χημειοπροφύλαξη», δηλαδή η συνηθισμένη τακτική για χρόνιες καταστάσεις (παίρνεις χαμηλή δόση αντιβιοτικού καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα), αλλά η λήψη μίας και μόνο δόσης ενός συγκεκριμένου αντιβιοτικού φαρμάκου μετά την επαφή. Και τέλος.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για όλα τα παραπάνω, ενημερώστε τον για κάθε συμπλήρωμα διατροφής που σκέφτεστε να πάρετε και αν δεν σας φέρει αντίρρηση, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές. Κάποια θα πιάσει και θα φρενάρει τα τσουξίματα, τη συχνοουρία και τον πόνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.