iStock

ΓΑΛΑ VS ΓΙΑΟΥΡΤΙ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Γάλα ή γιαούρτι; Αν δεν ξέρεις τι να διαλέξεις για να συνοδεύσεις τα δημητριακά σου, ένας διαιτολόγος αναλύει τις διαφορές τους για να πάρεις την καλύτερη απόφαση.

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρωινά κι αυτό γιατί είναι θρεπτικό αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και γρήγορο. Ο λόγος για το γάλα ή το γιαούρτι, που συνοδεύεται από δημητριακά. Ποιο από τα δύο, ωστόσο, είναι προτιμότερο;

Τόσο το γάλα όσο και το γιαούρτι ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Οι διαφορές τους είναι μικρές και εντοπίζονται κυρίως στην διαφορετική περιεκτικότητα των μικροθρεπτικών συστατικών που έχουν.

Τι συμβαίνει με τα θρεπτικά συστατικά;

Σε επίπεδο μακροθρεπτικών συστατικών διαφέρουν, αλλά όχι σημαντικά, καθώς είναι και τα δύο τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης, με το γιαούρτι να περιέχει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από το γάλα. Οι διαφορές τους στο κομμάτι των υδατανθράκων και των λιπαρών είναι αμελητέες, αλλά διαφέρουν στην περιεκτικότητά τους σε νερό. Το γάλα αποτελείται κατά 90% από νερό, σε αντίθεση με το γιαούρτι που βρίσκεται στο 85%, συνεπώς το γάλα μπορεί να προσφέρει καλύτερη ενυδάτωση.

γάλα και γιαούρτι
Pexels Antoni Shkraba

Σε επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών διαφέρουν αρκετά στη περιεκτικότητά τους σε μέταλλα. Είναι και τα δύο εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, με το πρώτο να έχει λίγο περισσότερο από το δεύτερο. Στον αντίποδα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο φώσφορο, σίδηρο και σελήνιο.

Επίσης, το γιαούρτι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λακτόζη σε σχέση με το γάλα, γεγονός που το καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ένα ακόμη σημείο υπεροχής του γιαουρτιού είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

γάλα και γιαούρτι
Freepik

Πέρα από τις μικρές τους διαφορές, γάλα και γιαούρτι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές τροφίμων και το ιδανικό θα ήταν να καταναλώνονται συχνά και τα δύο, για την πιο ολοκληρωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προβιοτικών. Εφόσον, βέβαια, δεν υφίστανται παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν τον αποκλεισμό τους, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, π.χ. φουσκώματα, δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια αλλεργία στις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών.

Ο δρ Λάμπρος Μελίστας, PhD, MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.