ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ;
Το κόκκινο κρασί και μάλιστα ένα συγκεκριμένο είδος του, φαίνεται ότι βοηθάει το δέρμα να κερδίσει μερικές έστω μάχες με τον χρόνο. Αρκεί να το πίνουμε με μέτρο.
Το κόκκινο κρασί ήταν και είναι το αγαπημένο θέμα ιατροβιολογικών μελετών, που εστιάζουν στις ιδιότητες των συστατικών του. Επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ρίξουν φως σε όποιες ιδιότητες του οίνου έχουν μείνει ακόμη κρυφές.
Σαν από πάντα οι άνθρωποι υψώνουν ή και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ευχόμενοι σε όλες τις γλώσσες κάτι σαν «στην υγειά μας». Όμως, είναι ή όχι ευεργετικό το κόκκινο κρασί για την υγεία μας; Οι επιστήμονες «τσακώνονται» μεταξύ τους. Μέχρι πρόσφατα η πλειοψηφία των μελετών κατέληγαν ότι το κρασί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είχε θετική επίδραση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει: Το κρασί αν και ευεργετικό λόγω των αντιοξειδωτικών του περιέχει αλκοόλ και αυτό φαίνεται ότι χαλάει την καλή του φήμη. Μεγάλοι Oργανισμοί Yγείας συμφωνούν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία, ενώ φαίνεται πως το αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Λίγο κρασί για το δέρμα παρακαλώ
Μ’ αυτά τα δυσοίωνα σενάρια στο μυαλό μου κοντοστέκομαι μπροστά στο ράφι της ενημερωμένης κάβας της γειτονιάς μου: «Κόκκινο, λευκό, ροζέ ή μήπως καθόλου;»
Φεύγω με ένα μπουκάλι κόκκινο τελικά κρασί για να πάρω τις πολύτιμες πολυφαινόλες του, αλλά και επειδή διάβασα πρόσφατα το συμπέρασμα μίας μελέτης του Πανεπιστημίου της Φλόριντα σύμφωνα με την οποία τα κόκκινα κρασιά κάνουν καλό στην επιδερμίδα. Και επειδή δεν είμαι των «ενέσιμων» ούτε των επεμβατικών θεραπειών, που υπόσχονται θαύματα νεότητας στο πρόσωπο, λέω να πιω ένα ποτηράκι παραπάνω από το κρασί που συστήνουν οι ειδικοί.
Αλλά βιαστική καθώς είμαι δεν πρόσεξα τις λεπτομέρειες της μελέτης. Δεν είναι το κάθε κόκκινο κρασί «θαυματουργό» για το δέρμα μας. Για να είμαι ακριβής, μόνο ένας σπάνιο είδος έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος και μόνο αν αφαιρεθεί το αλκοόλ.
Πρόκειται για κρασί που φτιάχνεται από σταφύλια του είδους Muscadine, μία ποικιλία αμπελώνων που ευδοκιμεί στις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. και είναι γνωστό ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα σε πολυφαινόλες. Είναι δηλαδή εξόχως αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τη φλεγμονή.
Μία μελέτη στηρίζεται στην οινοποσία
Στη συγκεκριμένη μελέτη η Dr. Lindsey Christman, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ο Dr. Liwei Gu, καθηγητής χημείας τροφίμων στο ίδιο τμήμα του πανεπιστημίου παρακολούθησαν 17 γυναίκες, ηλικίας 40–67 ετών. Με τυχαία επιλογή δόθηκε σε ορισμένες από αυτές να πιούν 300 ml (περίπου δύο ποτήρια) κρασί χωρίς αλκοόλ και σε άλλες ένα ρόφημα εν είδη placebo, που δεν περιείχε πολυφαινόλες.
Έξι εβδομάδες μετά, η ομάδα γυναικών που έπιναν καθημερινά το χωρίς αλκοόλ κρασί από τα συγκεκριμένα σταφύλια, παρουσίασαν βελτίωση σε ορισμένα χαρακτηριστικά του δέρματος, όπως η ελαστικότητα και η ενυδάτωση σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας που ήπιαν ένα άλλο ποτό χωρίς πολυφαινόλες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που έγινε στη Βοστώνη 22-25 Ιουλίου, το συγκεκριμένο κρασί χωρίς αλκοόλ δεν συνδέθηκε με καμία σημαντική διαφορά στην ποσότητα των ρυτίδων στο δέρμα.
Το προσωπικό μου συμπέρασμα; Συμπλεγματικό: Μεγαλόσχημοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλώριντα, Πολιτεία στα νοτιοανατολικά των Η.Π.Α. και συνεπώς με μεγάλη παραγωγή των συγκεκριμένων σταφυλιών προσανατολίστηκαν στο «δικό τους» κρασί. Μήπως αν διενεργούσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρόμοια έρευνα θα αναδείκνυε ως αντιγηραντικό ένα κρητικό αμπέλι; (Λέμε τώρα).