ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΚΟΗ
Μια νέα έρευνα εξηγεί πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να σχετίζονται με –κατά πολύ– μειωμένο κίνδυνο γνωστικής παρακμής.
«Η ακοή θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, διότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ομιλίας και του λόγου», έχει εξηγήσει στο OW ο Ιωάννης Αθανασόπουλος MD, PhD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Σε αυτά θα βασιστεί η επικοινωνία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και η επαγγελματική αποκατάσταση του ατόμου».
Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, ενώ κίνδυνο διατρέχουν ακόμα και οι νέοι. Ειδικότερα, σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να αποκτήσουν κάποιου είδους απώλεια ακοής και τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια για την ακοή τους μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet διαπίστωσε πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης περίπου στο μισό (για την ακρίβεια κατά 48%) σε ενήλικες με περισσότερους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως είναι για παράδειγμα η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, η χαμηλότερη εκπαίδευση και το εισόδημα.
«Ήταν έκπληξη με την καλή έννοια, καθώς είδαμε ότι η ακουστική παρέμβαση είχε τόσο μεγάλη επίδραση στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Frank Lin, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν εάν έχουν απώλεια ακοής ή όχι, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την ακοή σας εάν δεν ξέρετε πού βρίσκεται το επίπεδο αυτής».
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με σχεδόν 1.000 ηλικιωμένους, ηλικίας 70 έως 84 ετών σε τέσσερις τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ομάδα είχε προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας (κίνδυνο αθηροσκλήρωσης) και η άλλη ήταν πιο υγιής.
Όταν οι δύο ομάδες συνδυάστηκαν, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αποδείχθηκε ότι δεν είχε σημαντική επίδραση στην επιβράδυνση των γνωστικών αλλαγών. Ωστόσο, όταν η ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, δηλαδή η ομάδα με κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, αναλύθηκε ξεχωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακουστική παρέμβαση (με ακοολόγο και χρήση ακουστικών βαρηκοΐας) είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης.
Γιατί τα άτομα με απώλεια ακοής έχουν μειωμένη γνωστική λειτουργία;
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί τα άτομα με απώλεια ακοής τείνουν να έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία. Οι επικρατέστερες θεωρίες είναι τρεις:
- «Μια θεωρία είναι ότι απαιτείται πολλή προσπάθεια από τα άτομα με απώλεια ακοής προκειμένου να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι, και ότι η απαραίτητη εγκεφαλική δύναμη αφήνει λιγότερους γνωστικούς πόρους για να γίνει επεξεργασία του νοήματος αυτού που ακούστηκε», εξήγησε ο Justin S. Golub, αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Κολούμπια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
- Μια άλλη θεωρία σχετίζεται με τη δομή του εγκεφάλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο κροταφικός λοβός των ατόμων με απώλεια ακοής τείνει να συρρικνώνεται πιο γρήγορα επειδή δεν λαμβάνει τόσα ηχητικά ερεθίσματα από το εσωτερικό αυτί. Ο κροταφικός λοβός συνδέεται με άλλα μέρη του εγκεφάλου και «αυτό θα μπορούσε να έχει διαδοχικές επιρροές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου», εξήγησε ο Golub.
- Τέλος, μια τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι τα άτομα με απώλεια ακοής τείνουν να είναι λιγότερο κοινωνικά και, ως εκ τούτου, έχουν λιγότερη γνωστική διέγερση.