ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΝ ΕΒΑΖΕΣ ΤΟ ΤΣΑΪ ΚΡΑΤΑΙΓΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν τη καρδιοπροστατευτική δράση του κράταιγου και τη συμβολή του όμορφου αυτού θάμνου στην υγεία της καρδιάς.
Ο κράταιγος είναι φυλλοβόλος θάμνος, που αν έχει τα κέφια του και το κατάλληλο έδαφος μπορεί να ψηλώσει και να γίνει και δέντρο. Τουλάχιστον 300 είδη κράταιγου κυκλοφορούν στον πλανήτη όπου είναι γνωστός με διάφορες ονομασίες. Αν θέλετε να τον αναζητήσετε σε αποτελέσματα μελετών πάντως θα χρησιμοποιήσετε την αγγλική κοινή ονομασία «hawthorn» ή τη λατινική που είναι και πιο επιβλητική: «Crataegus».
Όπως κι αν τον πεις – στην Ελλάδα τον λέμε και μπουρμπουτζελιά, τρικοκκιά ή μουρζιά, το όνομα «κράταιγος» ταιριάζει καλύτερα στον περίφημο αυτό θάμνο, καθώς προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «κραταιός», που σημαίνει πολύ ισχυρός.
Τι γίνεται με τον κράταιγο;
Αιώνες τώρα το φυτό αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά και στις παραδοσιακές «ιατρικές» της Ευρώπης και της Αμερικής. Στα κιτάπια τους οι θεραπευτές παλαιότερων εποχών κατέτασσαν τον κράταιγο στα καρδιοπροστατευτικά βότανα, γνώση που σήμερα πιστοποιείται από τους επιστήμονες. Μελέτες σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δείχνουν ότι η λήψη του συγκεκριμένου βοτάνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Οι μεγάλες εταιρίες διατροφικών συμπληρωμάτων έστρεψαν την προσοχή του στο ταπεινό αυτό φυτό και σήμερα προϊόντα με τυπωμένο το όνομα «hawthorn» στις συσκευασίες τους φιλοξενούνται σε ράφια φαρμακείων και καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα.
Τι λες καρδιά μου για τον κράταιγο;
Λέω να τον δοκιμάσω βουτώντας τον σε βραστό νερό ως τσάι, αλλά μετά το μετανιώνω. Γιατί αυτή η αναποφασιστικότητα; Επειδή όλα τα βότανα έχουν ενέργειες και παρενέργειες. (Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως «φάρμακα»).
Όσοι ασχολούνται με τα βότανα και τις θεραπευτικές ιδιότητες θεωρούν τον κράταιγο ευεργετικό φυτό:
- Ανακουφίζει από την ταχυπαλμία και την αρρυθμία και συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης καθώς θεωρείται βότανο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
- Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας.
- Έχει αγχολυτικές ιδιότητες και γι’ αυτό χρησιμοποιείται και για την αϋπνία.
Δεν έχω πρόβλημα να πιστέψω ότι μπορώ να δυναμώσω την καρδιά μου πίνοντας κράταιγο, αλλά κανείς δεν εγγυάται ποια είναι η ασφαλής ποσότητα και δοσολογία. Γιατί, αν και ο κράταιγος θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση και μη τοξικό φυτό όταν λαμβάνεται για μικρά χρονικά διαστήματα, αναφέρονται και παρενέργειες από τη λήψη του, όπως στομαχικές διαταραχές, αϋπνία και αίσθημα ανησυχίας σε μεγάλες δόσεις, πονοκέφαλος, ακόμη και αύξηση παλμών ενώ θεωρητικά δρα μειώνοντας τις σφίξεις.
Εννοείται ότι η χρήση του αντενδείκνυται σε έγκυες και θηλάζουσες, αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη, αν πίνετε τσάι κράταιγου συχνά ή αν λαμβάνετε συμπληρώματα που τον περιέχουν, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που προγραμματίζετε κάποιο χειρουργείο.
Όμορφος και ωφέλιμος. Να τον βάλω στη γλάστρα;
Ο κράταιγος είναι και αυτοφυής θάμνος, γι’ αυτό τον συναντάμε σε πολλά μέρη της χώρας μας. Το φθινόπωρο έχει ιδιαίτερη ομορφιά εξαιτίας των χρωματικών αποχρώσεων που παίρνουν τα φύλλα του. Αλλά εμένα μου αρέσει το βαθύ κόκκινο των καρπών του. Οπότε, ακόμη κι αν δεν τον εντάξω στα ροφήματα που πίνω συστηματικά (τσάι του βουνού και δίκταμο) σκέφτομαι να τον φυτέψω για να δρέψω την ομορφιά του.
Στα γεωπονικά κέντρα θα σου πουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από φροντίδα. Ακόμη και στο πότισμα είναι ολιγαρκής. Χρειάζεται τακτικό πότισμα μέχρι να «πιάσει» και ένα καλό δρόσισμα τις ζεστές μέρες του πρώτου καλοκαιριού που θα περάσει στον κήπο ή τη βεράντα. Μετά του αρκεί το βρόχινο νερό του χειμώνα.
Τι άλλο να πει κανείς για τον κράταιγο; Ότι είναι πολύ σημαντικός για την άγρια ζωή καθώς τα πεινασμένα τον χειμώνα πουλιά θρέφονται από τους καρπούς του.
Θέλει γερή καρδιά να πετάξεις ψηλά, βλέπεις.