ΠΩΣ ΕΠΑΘΑ ΩΤΙΤΙΔΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ
Η εξωτερική ωτίτιδα είναι η επώδυνη φλεγμονή που εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι, όταν δεν παίρνουμε αέρα από τις βουτιές μας στο νερό. Γι’ αυτό και έχει και το προσωνύμιο «ωτίτιδα του κολυμβητή».
«Τι θυμάσαι από τα Χανιά;», με ρώτησε προχθές φίλη αγαπημένη που σκέφτεται να κλείσει τις διακοπές της με ένα τριήμερο στον δημοφιλή αυτό προορισμό. «Την ωτίτιδα», απάντησα αυθόρμητα και δεν έλεγα ψέματα: Σαράντα οκτώ ώρες πόνος στο αυτί, μπόλικα παυσίπονα, επομένως ούτε μία τσικουδιά χανιώτικη, και πλατσούρισμα στη Φαλάσαρνα με ωτοασπίδες και το κεφάλι ψηλά για να μην μπει στο αυτί σταγόνα νερό.
Γιατί έπαθα ωτίτιδα στα καλά καθούμενα; Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι αλλά όλοι σχετίζονται με τις συνήθειες των διακοπών: «Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την εμφάνιση αυτής της φλεγμονής του έξω ακουστικού πόρου. Άλλοι παράγοντες, που συσχετίζονται με την εξωτερική ωτίτιδα είναι η χρήση μπατονέτας και διάφορες φλεγμονές του δέρματος, όπως οι ατοπικές δερματίτιδες», μας λέει η Καλλή Κοντογεώργη, χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος. Από την ειδικό μαθαίνουμε επίσης ότι υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορούν να ευθύνονται για τη συχνότητα εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας. Τι από όλα τα παραπάνω είχε συντελέσει στην περίπτωσή μου; Οι βουτιές και οι μπατονέτες.
Διάγνωση «εξωτερική ωτίτιδα»
Από το ενοικιαζόμενο δωμάτιο –είχα πάει στα Χανιά πριν η πόλη κατακτηθεί από την δημοφιλή πλατφόρμα airbnb– έφυγα νύχτα για το νοσοκομείο. Μια ματιά με το ωτοσκόπιο ήταν αρκετή για τον νεαρό γιατρό, ο οποίος άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο όπου ειδικευόταν ως ΩΡΛ στο NHS, αποφάνθηκε αγγλιστί: «Swimmer’s ear».
«Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα, ο πρωτέας και διάφορα είδη στρεπτόκοκκου προκαλούν συνήθως τη φλεγμονή. Αλλά και οι μύκητες συγκαταλέγονται στους συνήθεις ενόχους για την εμφάνιση της εξωτερικής ωτίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να αναφέρει τον όρο «ωτομύκωση», εξηγεί η κα Κοντογεώργη.
Μια ωτίτιδα, πολλά συμπτώματα
Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να ξεκινήσει με κνησμό ή και αίσθημα βάρους στην περιοχή του αυτιού. Οι περισσότεροι από εμάς απαντάμε στον κνησμό αυθόρμητα ξύνοντας το αυτί μας, με αποτέλεσμα να επιμολύνουμε περισσότερο την περιοχή, η οποία αρχίζει να πονάει.
Ο πόνος της εξωτερικής ωτίτιδας είναι έντονος και χειροτερεύει όταν μασάμε ή όταν πιέζουμε το αυτί μας στην περιοχή του «τράγου» ή με το τράβηγμα του πτερυγίου του αυτιού. Σε αυτή τη φάση της φλεγμονής πήρα τη βοήθεια του ειδικού. Αν δεν είχα ξεκινήσει θεραπευτική αγωγή μπορεί να έβλεπα πυώδεις εκκρίσεις από το αυτί ή ακόμη και να μην άκουγα καλά. «Συνήθως σε αυτή τη φάση οι οπισθοωτιαίοι και τραχηλικοί λεμφαδένες πρήζονται, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός», μας λέει η ειδικός.
Και τώρα τι κάνουμε;
Η υπομονή είναι η αρετή που χρειάζεσαι όταν υποφέρεις από πόνο στο αυτί, ο οποίος συχνά δεν υποχωρεί τελείως με τα συνήθη παυσίπονα. «Όταν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, ο γιατρός θα χορηγήσει τοπικά αντιβίωση και κορτιζόνη σε μορφή σταγόνων για ένα διάστημα 7-10 ημερών και θα συστήνει την αποχή από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας για 10-14 μέρες», λέει η Καλλή Κοντογεώργη και συνεχίζει: «Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συστήνεται η συστηματική, δηλαδή η από το στόμα θεραπεία με αντιβιοτικά σκευάσματα».
Θυμάμαι ακόμη τη γεύση των αντιβιοτικών στο στόμα μου και την αποχή μου από ό, τι αγαπώ περισσότερο στις διακοπές: το παιχνίδι με τα κύματα και το τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή: «Γεια μας».