ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ; ΔΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ
Δεν φταίει αυτός, δεν φταις εσύ, μπορεί να φταίει το νησί που σας πήρε τα μυαλά και κάνατε σεξ χωρίς καμία προφύλαξη. Πριν σε πιάσει πανικός, μάθε τα σωστά βήματα για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις.
Συμβαίνει. Είναι το πάθος της στιγμής, είναι τα λίγα παραπάνω παγωμένα κοκτέιλ, είναι που ξεχάσατε να πάρετε προφυλακτικό, είναι που το προφυλακτικό έσπασε… Συμβαίνει και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Πριν σε πιάσει πανικός αν έκανες σεξ χωρίς προφύλαξη, πάρε βαθιά ανάσα και σκέψου ψύχραιμα. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά αν δεν γνωρίζεις καλά τον άλλον, όμως υπάρχουν και τρόποι να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις, ήδη από την πρώτη στιγμή.
Ένα καλό πλύσιμο στην ευαίσθητη περιοχή, για να απομακρυνθούν υγρά και βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, συνιστάται στο πλαίσιο της καλύτερης υγιεινής, όπως βέβαια και η ούρηση. Από εκεί και πέρα, όμως, χρήσιμο είναι να κάνεις έναν προγραμματισμό για το πώς θα κινηθείς το επόμενο διάστημα.
3 βήματα μετά το σεξ της μιας βραδιάς χωρίς προφύλαξη
Καταρχάς, λέει η μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Νίκη Βασιλειάδου, «καλό είναι να πάρεις ένα ιστορικό του παρτενέρ, αν σου το δώσει, προκειμένου να γνωρίζεις αν είναι φορέας κάποιου νοσήματος που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά». Αυτό βέβαια, εφόσον το γνωρίζει και το ίδιο το άτομο, καθώς τα νοσήματα αυτά δεν εκδηλώνουν πάντα συμπτώματα.
«Φυσικά, το σωστό είναι να έχεις κάνει και εσύ εξετάσεις, να γνωρίζεις μήπως είσαι φορέας και να ενημερώσεις τον άλλον, έστω και την ίδια μέρα», λέει η γυναικολόγος.
«Το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, είτε έχεις συμπτώματα είτε όχι. Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν αν κόλλησες κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και βακτήρια, όπως χλαμύδια, ουρεόπλασμα, κ.ά. Αν πράγματι έχεις κολλήσει, τότε θα πρέπει να λάβεις την αντιβίωση που θα ορίσει ο γυναικολόγος, χάρη στην οποία θα προλάβεις χειρότερες καταστάσεις, όπως π.χ. βλάβη στις σάλπιγγες που μπορεί να προκαλέσει μία χλαμυδιακή λοίμωξη», επισημαίνει η κ. Βασιλειάδου.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει διαθέσιμη προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία απευθύνεται σε άτομα που είχαν σε σεξουαλική επαφή με φορέα του HIV χωρίς προστασία ή με ρήξη του προφυλακτικού. Η λήψη των φαρμάκων αυτών (εφόσον χρειάζεται και μετά από επικοινωνία με τον γιατρό) θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή (μέσα σε 72 ώρες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να αποφευχθεί να γίνει κάποιος θετικός στον ιό HIV.
Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τη γιατρό είναι, «να κάνεις σε 3 και σε 6 μήνες από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία εξετάσεις αίματος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι ηπατίτιδες, AIDS, τα κονδυλώματα κ.ά. Τις εξετάσεις αυτές θα συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος, ο οποίος και θα σε κατευθύνει στη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα».
Το τρίτο βήμα είναι «να ολοκληρώσεις τον εμβολιασμό σου για τον HPV. Αυτό είναι κάτι που συνιστώ σε κάθε γυναίκα που δεν έχει σταθερό ερωτικό σύντροφο, ανεξαρτήτως ηλικίας», λέει η κ. Βασιλειάδου.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία
Όπως η ίδια εξηγεί, σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε αρχικά, «τα νέα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι μπορείς να εμβολιαστείς για τον HPV σε όλες τις ηλικίες. Δεν υπάρχει πλέον το ηλικιακό όριο της εφηβείας».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα στελέχη του HPV έχουν συγγενές DNA. Μπορεί να τους δίνουμε διαφορετικά νούμερα αλλά η πλειοψηφία των γονιδίων είναι τα ίδια. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι κάνει και διασταυρούμενη ανοσία, δηλαδή σου κάνει αντισώματα ακόμα κι αν δεν έχεις κολλήσει ένα από τα στελέχη που έχει το εμβόλιο. Έτσι έχεις μια προστασία παραπάνω. Το εμβόλιο συνιστάται να το κάνει ακόμα και μια γυναίκα που έχει ήδη HPV, για να αποφύγει να κολλήσει ένα νέο στέλεχος».
«Και εννοείται ότι δεν ξανακάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη», τονίζει η κ. Βασιλειάδου, «εκτός αν πρόκειται για τον σταθερό σύντροφό σου και υπάρχει επιθυμία τεκνοποίησης».
Έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό σου
Αν γνωρίζεις πως ο σύντροφός σου δεν είναι φορέας κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και η αγωνία σου περιορίζεται στο ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Επικοινώνησε με τον/τη γυναικολόγο σου και συζήτησε το ενδεχόμενο να λάβεις το χάπι επείγουσας αντισύλληψης.
Η λήψη του θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός των επόμενων τριών ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, προκειμένου να εμποδίσει ή να καθυστερήσει αποτελεσματικά την ωορρηξία και να αποφευχθεί έτσι η σύλληψη.