ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Φέτος δεν θα αφήσεις τη δυσκοιλιότητα να σου χαλάσει τις διακοπές! Η διατροφολόγος δίνει συμβουλές για πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου, ώστε να αποφύγεις κάθε ενόχληση.
Ο Αύγουστος είναι εδώ και οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε διάθεση διακοπών. Ταξιδεύουμε, βλέπουμε φίλους, οικογένεια, ξενυχτάμε και χαλαρώνουμε. Παρ’ όλα αυτά με τις αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα, τα ταξίδια ή και το jet lag, μπορεί να παρατηρήσεις πόνους στην περιοχή της κοιλιάς ή να δυσκολεύεσαι περισσότερο από το συνηθισμένο στην τουαλέτα. Θα αναρωτιέσαι γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις διακοπές μου; Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες εμφανίζει περιστασιακή δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Η δυσκοιλιότητα είναι το πιο συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που αναφέρουν οι ασθενείς στον γιατρό τους. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι κοιλιακό άλγος, δύσκολες και επώδυνες κινήσεις του εντέρου, χαμηλότερη συχνότητα κενώσεων (σε σύγκριση με τη συνηθισμένη), φούσκωμα ή και αίσθημα κούρασης ή νωθρότητας. Για τα περισσότερα υγιή άτομα, οι τακτικές κενώσεις πραγματοποιούνται έως και τρεις φορές την ημέρα ή κάποιοι αναφέρουν μόλις τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτή η λεπτή ισορροπία διαταράσσεται από αλλαγές στη διατροφή, τον ύπνο και τα ταξίδια.
Γιατί τα ταξίδια σού προκαλούν δυσκοιλιότητα;
Aς αναλύσουμε τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις γαστρεντερικές διαταραχές:
- Αρχικά, ξαφνικά τρώμε έξω καθημερινά. Υπάρχουν πολλές, μεγάλες μερίδες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, καθώς και χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών. Μεγάλες μερίδες μπορεί να διαταράξουν την πεπτική διαδικασία, ενώ τα γλυκά και αλμυρά τρόφιμα συνδέονται με τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
- Έπειτα, ο ύπνος μας διαταράσσεται μιας και ξενυχτάμε περισσότερο από το συνηθισμένο, ο οργανισμός οδηγείται σε κατάσταση αϋπνίας και αυτό συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.
- Επίσης, συνήθως δεν καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες νερού μέσα στη μέρα. Σ' αυτή την περίπτωση, γίνεται ευκολότερο για τα απόβλητα να κολλήσουν στο παχύ έντερο και να γίνουν πιο ξηρά και σκληρά.
Πώς θα αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα στις διακοπές;
Yπάρχουν λύσεις για να αποφύγουμε το παραπάνω πρόβλημα και να μην διαταραχθούν οι διακοπές μας καθόλου:
- Αρχικά, πριν ξεκινήσουν οι διακοπές ξεκινάμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ροδάκινα, μύρτιλα, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι, καρότα, ντομάτες, αγγούρια, και πιπεριές. Σαφέστατα αν φροντίσουμε να τα συμπεριλάβουμε και κατά την διάρκεια των διακοπών ακόμα καλύτερα για την γαστρεντερική μας υγεία.
- Επιπρόσθετα, καταναλώνουμε συχνά και τακτικά μέσα στην ημέρα τουλάχιστον δύο λίτρα νερό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.
- Κινούμαστε! Περπατάμε, κολυμπάμε και γενικά βάζουμε την κίνηση στη ζωή μας, θα επωφεληθούμε όσο δεν φανταζόμαστε.
- Επίσης, δεν ξεχνάμε τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων ή δαμάσκηνων στην προσπάθεια μείωσης της δυσκοιλιότητας.
- Τέλος, είναι καλό να έχουμε πάντα μαζί μας προβιοτικά, ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις. Στο σημείο αυτό είναι καλό να αναφερθεί πως δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια μιας και συνήθως δίνονται μαζί με τη λήψη αντιβιώσεων με στόχο να μην δημιουργηθούν διάρροιες. Οπότε, αν έχουμε μαζί μας κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη δυσκοιλιότητα. Προτιμάμε προβιοτικά με τις αποικίες των Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus GG. Προβιοτικά επίσης μπορούμε να βρούμε στο γιαούρτι, το κεφίρ, τις πίκλες, την μπύρα, αλλά και τη μαύρη σοκολάτα.
Απολαύστε τις διακοπές σας χωρίς καμία δυσάρεστη αίσθηση να σας χαλάσει τις μέρες! Να περάσετε όμορφα!
Η Βάνα Κροντήρη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.